Κόσμος

Παγκόσμια διαμαρτυρία σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατά των δασμών Τραμπ: «Κάτω τα χέρια από τη δημοκρατία»

Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διοργανώθηκαν το Σάββατο 5 Απριλίου σε όλο τον κόσμο. 

Μόνο στις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια» (Hands Off) αναμένεται να είναι οι μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες διαδηλώσεις από την έναρξη της δεύτερης θητείας του Τραμπ, με πάνω από 500.000 ανθρώπους να συμμετέχουν στις συνολικά 1.000 συγκεντρώσεις σε όλες τις πολιτείες.



Χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από τις μεσημεριανές ώρες, υπό βροχή, να συγκεντρώνονται γύρω από το Μνημείο της Ουάσινγκτον και διοργανωτές είπαν στο Reuters ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν σε μια συγκέντρωση εκεί – τη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ

Στους δρόμους της Ουάσινγκτον μπορεί κανείς να δει πως οι Αμερικανοί διαδηλωτές - εκτός από τους δασμούς Τραμπ – διαδηλώνουν και για άλλα ζητήματα που αφορούν σε μία γενικότερη δυσαρέσκεια στον Αμερικανό πρόεδρο. Χαρακτηριστικά, φαίνονται πανό που γράφουν «Η Αμερική δεν χρειάζεται βασιλιά», «Έτσι μοιάζει η δημοκρατία», ενώ σανδάλια και παπούτσια που αναπαριστούν τα παιδιά των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα εκτέθηκαν από διαδηλωτές κοντά έδρα της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνειακής επιβολής στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ο Guardian.

Πολλοί άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Κάτω τα Χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» ή «Ο φασισμός έφτασε», καθώς και αμερικανικές σημαίες με τα χρώματα ανάποδα - ένα ιστορικό σύμβολο ένδειξης πολιτικής διαμαρτυρίας.


«Έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε χωρίς να μας συλλαμβάνουν, να μας απελαύνουν ή να μας απολύουν»

Περίπου 150 ομάδες ακτιβιστών έχουν απευθύνει κάλεσμα για διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και στις 50 αμερικανικές πολιτείες συν τον Καναδά και το Μεξικό. Πολυάριθμα αριστερά κινήματα πολιτών έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια σε αυτό που περιγράφουν ως «αρπαγή εξουσίας» από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Πολλοί υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή Τζέιμι Ράσκιν μιλούν στη συγκέντρωση αυτή. 

«Έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για το σωστό χωρίς να μας συλλαμβάνουν, να μας απελαύνουν ή να μας απολύουν. Έχουμε το δικαίωμα να διαβάζουμε τα βιβλία που θέλουμε, συμπεριλαμβανομένου του 1984 και του The Handmaid's Tale ... Έχουμε ακόμη και το δικαίωμα να αποκαλούμε τον πρόεδρο διαταραγμένο... και ο Τύπος έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον Κόλπο του Μεξικού, Κόλπο του Μεξικού», είπε ο Ράσκιν. 

Επικρίνοντας τους εξτρεμιστές που εισέβαλαν στο Κογκρέσο της 6ης Ιανουαρίου μετά την εκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Ράσκιν είπε: «Αυτά ήταν τέρατα που μετέτρεψαν τη σημαία της Αμερικής σε όπλο πολέμου εναντίον της αστυνομίας μας. Και τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα ταμείο για να τους αποζημιώσει. Κύριε Τραμπ, αν πρέπει να υπάρξει ένα ταμείο για την αποζημίωση των ανθρώπων για την 6η Ιανουαρίου, θα αποζημιώσουμε τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους. Θα στηρίξουμε τους άνδρες και τις γυναίκες των μπλε, όχι τους σχεδιαστές του πραξικοπήματος.

 


«Οι Δημοκρατικοί δειλιάζουν»

Ανάμεσα στα κύρια ζητήματα που θίγουν οι διαδηλωτές είναι οι περικοπές κοινωνικής πρόνοιας, στον τομέα εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία του υφυπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποτελεί στόχο του DOGE για περικοπές, κοντά στη Βαλτιμόρη για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στην υπηρεσία που παρέχει επιδόματα σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι επικρίνουν το ίδια του κόμμα τους ότι σιωπά ή ότι είναι ανίσχυρο μπροστά στις επιθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

«Υπάρχει μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ των εκλεγμένων Δημοκρατικών και των νέων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμποτ Σέργουιν, ένας 19χρονος φοιτητής από τη Βόρεια Καρολίνα που ήρθε για να διαδηλώσει στην Ουάσιγκτον μαζί με τον πατέρα του.

«Πολλοί, ειδικά μεταξύ των πιο προοδευτικών, πιστεύουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δειλιάζει, προσπαθεί να είναι πολύ μετριοπαθές και να μην υπερασπίζεται πραγματικά τα δικαιώματά μας», είπε.


Διαδηλώσεις και στην Ευρώπη

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο το Σάββατο, κυρίως στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Ο Τραμπ, που πέρασε σήμερα την μέρα του στη Φλόρινταπαίζοντας γκολφ, έχει δώσει τις ευλογίες του στον Μασκ και στην υπηρεσία Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) που ο δισεκατομμυριούχος έχει τεθεί επικεφαλής, να προβεί σε σαρωτικές περικοπές και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ομοσπονδιακού κράτους έχουν απολυθεί, σε κάποιες περιπτώσεις με τρόπο τυχαίο.

Ώρες πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων ΗΠΑ, εκατοντάδες Αμερικανοί κατά του Τραμπ που ζουν στην Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, τη Λισαβόνα και το Λονδίνο διαδηλώνοντας κατά τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Χαρακτηριστικά, στο Βερολίνο, διαμαρτυρόμενοι μπροστά από έναν εκθεσιακό χώρο της Tesla, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τα οποία καλούσαν τους συμπατριώτες τους που ζουν στη Γερμανία να διαμαρτυρηθούν για «ένα τέλος στο χάος» στην πατρίδα τους.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ