Μέση Ανατολή

Διπλωματική κρίση: Το Ισραήλ απελαύνει Βρετανίδες βουλευτές – Αντιδράσεις και οργή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε ένταση βρίσκονται οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το Ισραήλ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε δύο Βρετανίδες βουλευτές των Εργατικών.

H Γιουάν Γιανγκ και η Αμπτισάμ Μοχάμεντ απορρίφθηκαν επειδή θεωρούνταν ύποπτοι ότι σχεδίαζαν «να τεκμηριώσουν τις δραστηριότητες των δυνάμεων ασφαλείας και να διαδώσουν το μίσος κατά του Ισραήλ», σύμφωνα με δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Μετανάστευσης που επικαλείται το Sky News και το Politics UK.

Οι δύο βουλευτές, πέταξαν στο αεροδρόμιο Ben Gurion από το Luton με τους βοηθούς τους, σύμφωνα με αναφορές. Συμμετείχαν σε μια αντιπροσωπεία βουλευτών που θα επισκεπτόταν έργα ανθρωπιστικής βοήθειας και κοινότητες στη Δυτική Όχθη με φιλανθρωπικούς εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι , δήλωσε το Σάββατο: «Είναι απαράδεκτο, αντιπαραγωγικό και βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι δύο Βρετανοί βουλευτές σε μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ συνελήφθησαν και τους αρνήθηκαν την είσοδο.

«Το επίκεντρο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η διασφάλιση της επιστροφής στην κατάπαυση του πυρός και οι διαπραγματεύσεις για να σταματήσει η αιματοχυσία, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα».

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, οι δύο βουλευτές δήλωσαν ότι έμειναν «έκπληκτοι» που τους απαγορεύτηκε η είσοδος και ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τους βουλευτές να μπορούν να παρακολουθήσουν την κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Πρόσθεσαν: «Είμαστε δύο, από δεκάδες βουλευτές, που μίλησαν στο κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και τη σημασία της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι βουλευτές θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να μιλούν με ειλικρίνεια στη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να φοβούνται ότι θα στοχοποιηθούν».

Η απέλασή τους έρχεται εν μέσω της επανέναρξης, μετά από μια σύντομη εκεχειρία, της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, στην οποία έχει σκοτώσει 1.249 ανθρώπους από τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της λωρίδας.

Εν μέσω της οργής στο Ισραήλ για τη μεταχείριση των βουλευτών, η ηγέτης των Συντηρητικών, Kemi Badenoch, αντιμετώπισε επίσης κριτική αφού είπε στο Sky News: «Πιστεύω ότι κάθε χώρα πρέπει να μπορεί να ελέγχει τα σύνορά της, και αυτό κάνει το Ισραήλ, από όσο καταλαβαίνω».

Είπε ότι καταλάβαινε ότι «έρχονταν για να κάνουν κάτι που δεν τους επιτρεπόταν και γι' αυτό σέβομαι αυτήν την απόφαση».

 

Σε απάντηση, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο X: "Είναι ντροπιαστικό να επευφημείτε μια άλλη χώρα για την κράτηση και την απέλαση δύο Βρετανών βουλευτών. Λέτε το ίδιο για τους βουλευτές των Τόρις που έχουν απαγορευτεί από την Κίνα;"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ