Κόσμος

Taste Atlas: «Κατηφόρα» για το σουβλάκι στη λίστα για τα street food

Ενώ, έχει δείξει και την κατά κράτος επικράτηση της ελληνικής «εφεύρεσης» του Freddo Espresso και Capuccino απέναντι στους ιταλικούς καφέδες. Τώρα όμως θα βρει... απέναντι τους Έλληνες ακολούθους του καθώς στην τελευταία λίστα που ανάρτησε, τα ελληνικά φαγητά είναι σε πολύ χαμηλή θέση.

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά στα κορυφαία Street Foods του κόσμου και η πρώτη ελληνική παρουσία που βρίσκει κανείς είναι το κοντοσούβλι στην 19η θέση. «Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί.

@therealgreekchef PORK SPIT KONTOSOUVLI INGREDIENTS - 3 kg mixed pork belly and neck - 1 1/2 tsp sweet paprika - 1 1/2 tsp trhoumpi or lemon thyme dry - 4 sprigs of fresh thyme - 5 g white pepper - 50 g aromatic oil - 1 shot glass of vinegar - 1 shot glass of white wine For the Marinade: - 2 liters of water - 120 g coarse salt For the Aromatic Oil: - 200 g olive oil - 6 cloves of garlic - 1 sprig of rosemary - 1 sprig of thyme - 1/2 tsp chilli flakes - 10 mixed peppercorns For the Lemon-Oil Dressing: - 100 g lemon juice - 60 g from the aromatic oil - 1 tsp oregano Method: 1. The day before, in a jar, combine the oil, garlic, thyme, rosemary, oregano, and mixed peppercorns. Cover and let the flavors infuse. 2. In a large bowl, dissolve the salt in water to make the brine. Place the pork in the brine and refrigerate for 4 to 5 hours. 3. Remove the pork from the brine, drain, and pat dry with kitchen paper. Add the vinegar and white wine to the meat and mix well. 4. Add the herbs and fresh thyme to the pork, mix well, and add a little aromatic oil. Stir to combine. 5. Skewer the meat, alternating between pieces of belly and neck. 6. In a bowl, combine lemon juice, oregano, and slowly pour in the aromatic oil while stirring to make the lemon-oil dressing. 7. Initially, place the skewer high above the fire, allowing it to cook for 6 seconds with the hand underneath the meat. 8. After an hour, lower the skewer and continue cooking close to the fire for about an hour, depending on the thickness of the meat. 9. When the meat starts to foam and turns golden brown, baste it with the aromatic lemon-oil dressing and cook for another 10 minutes. The internal temperature of the meat should reach 75 to 80 degrees Celsius. 10. Let the meat rest for 15 minutes covered with aluminum foil, then sprinkle with aromatic lemon-oil dressing. 11. Enjoy your delicious pork Kontosouvli #bbq #greek #pork ♬ original sound - The Real Greek Chef

Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά, που έχει σαν αποτέλεσμα την πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών. Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα βρίσκεται στα μενού των ελληνικών ταβερνών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου» γράφει το Taste Atlas.

Λίγο χαμηλότερα, στην 23η θέση είναι ο δημοφιλέστατος γύρος. «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα του δρόμου, που αποτελείται από κρέας όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχάρι (δημοφιλές σε άλλες χώρες) μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα σπαθιά τους και το μαγείρευαν πάνω από τη φωτιά. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο γύρος εισήχθη στην Ελλάδα το 1922, με τους πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Πολλοί από τους πρόσφυγες έγιναν έμποροι και άνοιξαν τα μαγαζιά τους με μικροσκοπικές τρύπες στον τοίχο, όπου πωλούνταν ο γύρος. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο γύρος απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο γύρος είναι γνωστός ως μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες φαγητού του δρόμου σε όλο τον κόσμο».

Τα υπόλοιπα ελληνικά street food που βρίσκονται στη λίστα είναι το σουβλάκι που συναντάται στην 55η θέση και το κοκορέτσι στη 96η θέση. 

Το κορυφαίο street food στο Taste Atlas

Στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι ένα φαγητό από την Αλγερία που ονομάζεται Garantita. Σύμφωνα με το Taste Atlas, είναι ένα δημοφιλές αλγερινό φαγητό του δρόμου που καταναλώνεται ως σνακ και παρασκευάζεται ως ένα είδος κέικ ή τάρτας. Η ζύμη παρασκευάζεται με συνδυασμό αλεύρου από ρεβίθια, λάδι, μπαχαρικά και νερό. Στη συνέχεια καλύπτεται με χτυπημένο αυγό και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα στην κορυφή. Η γκαραντίτα σερβίρεται συνήθως ζεστή, αλειμμένη με χαρίσα και κύμινο. Πιστεύεται ότι το όνομα αυτού του σνακ δρόμου προέρχεται από το ισπανικό caliantetorta.

Στην δεύτερη θέση είναι το κινέζικο Guotie που ουσιαστικά είναι μια τηγανητή ποικιλία του κινέζικου ζυμαρικού jiaozi. Είναι ένα βορειοκινέζικο ζυμαρικό που συνήθως γεμίζεται με χοιρινό κιμά, κινέζικο λάχανο, κρεμμυδάκια, τζίντζερ, κρασί ρυζιού και σησαμέλαιο. Αν και η πρώτη γνωστή αναφορά για τα goutie χρονολογείται από τη δυναστεία Song, σήμερα είναι ένα δημοφιλές φαγητό του δρόμου, που τρώγεται συχνά ως σνακ ή ορεκτικό, συνήθως συνοδευόμενο από μια σάλτσα.

Τέλος, την τρίτη θέση καταλαμβάνει ένα φαγητό από την Ινδονησία, το Siomay. Αποτελείται από κωνικά ζυμαρικά ψαριού στον ατμό, αυγά, πατάτες, λάχανο, τόφου και πεπόνι. Αφού αχνιστούν, όλα τα συστατικά συγκεντρώνονται σε ένα πιάτο, κόβονται σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς και περιχύνονται γενναιόδωρα με μια πικάντικη σάλτσα. Η τελευταία πινελιά στο πιάτο είναι μια σταγόνα γλυκιάς σάλτσας σόγιας, μαζί με μια σταγόνα χυμό λάιμ. Το Siomay προέρχεται από το κινεζικό shumai και πιστεύεται ότι προέρχεται από Κινέζους μετανάστες που ήρθαν στην Ινδονησία κατά την ολλανδική αποικιακή περίοδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αιφνιδιάστηκαν πλήρως οι Τούρκοι και μιλούν για έγγραφο στον ΟΗΕ καθώς η Ελλάδα κατοχυρώνει διεθνώς το Αιγαίο – Αναμένεται ξανά καυτό καλοκαίρι;

Τούρκος Ναύαρχος φωνάζει για τουρκολιβυκό μνημόνιο και Γαλάζια Πατρίδα στον Ερντογάν – Ο Τουρκικός χάρτης δημοσιεύθηκε...