Παρασκηνιακές κινήσεις και προσπάθεια, από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, για υποβάθμιση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου που έχει αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Πληροφορίες που επιβεβαιώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», αναφέρουν ότι τουρκικοί κύκλοι άσκησαν πιέσεις σε ξένους διπλωμάτες, σε μια προσπάθεια να εμπλέξουν και τους Τουρκοκύπριους στο σχέδιο «Εστία», υποστηρίζοντας πως τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν το ρόλο της ελληνοκυπριακής πλευράς εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, και αμφισβητώντας την κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στόχος της Τουρκίας είναι να αποδυναμώσει διπλωματικά τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και ταυτόχρονα να περάσει και το αφήγημα της αμφισβήτησηw της κρατικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η θέση της Τουρκίας είναι άλλωστε γνωστή στο συγκεκριμένο θέμα και όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, από πλευράς Άγκυρας έγιναν παρασκηνιακές ενέργειες για να περάσει το μήνυμα πώς τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν το ρόλο της ελληνοκυπριακής πλευράς εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας τουρκικοί κύκλοι άσκησαν πιέσεις σε ξένους διπλωμάτες προσπαθώντας να τους πείσουν να σπρώξουν προς την κατεύθυνση η όλη πρωτοβουλία να γίνει δικοινοτικά και όχι υπό την αιγίδα του σχεδίου Εστία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα συνιστούσε παράκαμψη και υποβάθμιση της κρατικής κυριαρχίας της Κύπρου, εξυπηρετώντας ουσιαστικά και την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Οι τουρκικές ενέργειες πάντως δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος ούτε από πλευράς Ουάσιγκτον ούτε από πλευράς ΕΕ καθώς γίνεται αντιληπτό πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ασκεί το κυρίαρχο ρόλο της. Πέραν αυτού, μέσα από την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, έχει αναδειχθεί η σημαντικότητα του ρόλου της ως αξιόπιστου κράτους στην περιοχή.
Η προσπάθεια της Αγκύρας, να μετατρέψει την πρωτοβουλία σε δικοινοτική, έπεσε ωστόσο στο κενό, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες απάντησαν ενισχύοντας τον κυρίαρχο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.
Κυβερνητική πηγή μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως είναι γνωστές οι προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί με κάθε ευκαιρία να αποδυναμώσει διπλωματικά τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.
Είναι γνωστές και οι προσπάθειες που γίνονται, σημείωσε, για να δοθεί στρατιωτική διάσταση στην εμπλοκή της Κύπρου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως η Κυβέρνηση λειτουργεί καθαρά ανθρωπιστικά και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα αν και εφόσον χρειαστεί να συνδράμει στην ασφαλή απομάκρυνση ξένων πολιτών από τον Λίβανο.
Τονίζεται, πως μποϊκοτάζ, χωρίς αποτέλεσμα, επιχειρήθηκε και στην περίπτωση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» από την τουρκική πλευρά.
Προκλητικός ο Ερσίν Τατάρ
Τα όσα προηγήθηκαν παρασκηνιακά από τουρκικής πλευράς, εξηγούν και την δήλωση του κατοχικού ηγέτη στις αρχές της εβδομάδας μέσω της οποίας ουσιαστικά προσπάθησε να παρουσιάσει ως μονομερείς ενέργειες την ανθρωπιστική πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλησε επίσης να δώσει στρατιωτική διάσταση στην εμπλοκή της Κύπρου, λέγοντας μάλιστα πώς οι αποφάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως χαρακτήρισε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το νησί.
«Αλλά δυστυχώς, η ε/κ ηγεσία, που αυξάνει τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες μέρα με τη μέρα, επέλεξε να κάνει το αντίθετο και επέλεξε να είναι συμβαλλόμενο μέρος στις ενέργειες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής άσκησης, που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα», υποστήριξε. Σε αυτό το στάδιο, ισχυρίστηκε ο Τατάρ, «η νότια Κύπρος έχει γίνει στρατιωτικός σταθμός για χώρες που έχουν δείξει με κάθε ευκαιρία ότι είναι συμβαλλόμενες στην κρίση και συνένοχες στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πολιτικά λιμάνια για στρατιωτικούς σκοπούς», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην γραπτή δήλωση του ο Ερίν Τατάρ.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι είχαν προηγηθεί και διάφορα δημοσιεύματα στα οποία γινόταν λόγος για στρατιωτική παρουσία ξένων δυνάμεων που στάθμευαν στην Κύπρο. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δηλώσεις τους διέψευσαν κατηγορηματικά τις αναφορές για την όποια εμπλοκή της Κύπρου, τονίζοντας τον ανθρωπιστικό ρόλο που θέλει να επιτελέσει μέσω του σχεδίου «Εστία».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες ενέργειες απόν πλευράς Άγκυρας, είχαν και στην περίπτωσης της πρωτοβουλίας για την «Αμάλθεια», με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τότε, να ζητά από τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν να προχωρήσει η πρωτοβουλία.
Περιήγηση Διπλωματών στους χώρους του «Εστία»
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να είναι όλα έτοιμα ανά πάσα στιγμή ξεκινήσει η μεταφορά πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη στην χώρα μας. Τριάντα διπλωμάτες από τις πρεσβείες που θα εκκενώσουν πολίτες τους με δικά τους μέσα σε περίπτωση που θα ξεσπάσει πολεμική σύγκρουση στην περιοχή, επισκέφθηκαν χθες τα σημεία εισόδου στην Δημοκρατία για τους πολίτες των χωρών τους που θα μεταφερθούν στην Κύπρο μέσω του σχεδίου Εστία. Παράλληλα, επίσκεψη έγινε και σε ένα σχολείο που θα είναι χώρος φιλοξενίας τους για το διάστημα που θα παραμείνουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στόχος των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να υπάρχει πλήρης συνεργασία και αντίληψη των δεδομένων, ούτως ώστε να βρεθούν και τρόποι επιτάχυνσης τις διαδικασίες εισόδου και εξόδου των ατόμων που θα φτάνουν στην Κύπρο.