Ιστορία

Σαν σήμερα το 1942 έγινε η Σφαγή του Λίντιτσε

Στις 10 Ιουνίου 1942 τα SS καταστρέφουν εκ θεμελίων το χωριό Λίντιτσε της κατεχόμενης Τσεχοσλοβακίας κι εκτελούν τους άρρενες κατοίκους του, σε αντίποινα για τη δολοφονία του υπαρχηγού των SS Ράινχαρτ Χάιντριχ από δύο τσέχους πατριώτες, τον Γιαν Κούμπις και τον Γιόζεφ Γκάμπτσικ. Την ίδια ημερομηνία δύο χρόνια αργότερα οι Γερμανοί θα επαναλάβουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους στο Δίστομο της κατεχόμενης Ελλάδας.

Το Λίντιτσε ήταν ένα χωριό της κεντρικής Βοημίας, βορειοδυτικά της Πράγας. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας οικισμός ανθρακωρύχων, οι οποίοι εργάζονταν στο γαιανθρακοφόρο πεδίο του Κλάντνο, και αριθμούσε περίπου 500 κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Χάιντριχ στις 27 Μαΐου 1942 στην ενέδρα που του έστησαν δύο Τσεχοσλοβάκοι πατριώτες σε δρόμο της Πράγας (Επιχείρηση Ανθρωποειδές) και τον επακόλουθο θάνατό του λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Ιουνίου, οι Γερμανοί εξαπέλυσαν κύμα αντιποίνων στην κατεχόμενοι Τσεχοσλοβακία.

Στις 9 Ιουνίου, τα SS με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Χορστ Μπέμε συγκέντρωσαν τους κατοίκους του Λίντιτσε και την επομένη εκτέλεσαν τους 173 άρρενες του χωριού, άνω των 15 ετών. 11 ακόμη ντόπιοι ανθρακωρύχοι που απουσίαζαν την ημέρα της σφαγής, συνελήφθησαν κι εκτελέστηκαν αργότερα στην Πράγα.

Οι γυναίκες, όσες διασώθηκαν από την προσπάθεια διαφυγής τους, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράφενσμπρικ. Όσα από τα παιδιά πληρούσαν τα κριτήρια της Άριας φυλής δόθηκαν σε οικογένειες αξιωματικών των SS, προκειμένου ν’ αλλάξουν όνομα και ν’ αποκτήσουν γερμανική ανατροφή. Τα περισσότερα θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Όταν τα SS ολοκλήρωσαν τη σφαγή, πυρπόλησαν το Λίντιτσε, ανατίναξαν ό,τι είχε μείνει όρθιο και ισοπέδωσαν τα συντρίμμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 1947 ιδρύθηκε ένα νέο χωριό, κοντά στο παλιό, στη θέση του οποίου υπάρχουν σήμερα ένα μουσείο, ένα μνημείο κι ένας διεθνής κήπος με τριαντάφυλλα. Οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν 143 γυναίκες και 17 παιδιά που κατόρθωσαν να επιζήσουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Μπέμε κατηγορήθηκε ως εγκληματίας πολέμου, αλλά παρέμενε άφαντος από τον Απρίλιο του 1945. Εικάζεται ότι είτε σκοτώθηκε από συμμαχικά πυρά και το σώμα του διαμελίστηκε, είτε αυτοκτόνησε για να μην αιχμαλωτιστεί από τους Σοβιετικούς.

Το Λίντιτσε και το Δίστομο είναι αδελφοποιημένες πόλεις, ως φορείς της μνήμης των ναζιστικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ