Ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται να αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 στην αεροπορική βάση Tiyas της Συρίας, γνωστή ως T4, που βρίσκεται στον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο μεταξύ Χομς και Παλμύρας, αναφέρουν ρωσικές στρατιωτικές πηγές.
Η κίνηση σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στην επέκταση της Άγκυρας στη Συρία, όπου ο στρατιωτικό-πολιτικός χάρτης έχει επανασχεδιαστεί γρήγορα από την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.
Η συριακή βάση, η οποία παλαιότερα χρησίμευε ως ένα από τα κύρια προπύργια των κυβερνητικών δυνάμεων, τίθεται τώρα υπό τουρκικό έλεγχο, ενισχύοντας την επιρροή της στην περιοχή, καλύπτοντας και τον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό αντιαρεπορικό σύστημα S-400 Triumph είναι ένα σύστημα μακρού βεληνεκούς, που είναι ικανό να αντιμετωπίζει κάθε είδος ιπτάμενων στόχων, (μεταγωγικά αεροσκάφη, AWAC, μαχητικά αεροσκάφη, UAV, ελικόπτερα, βαλλιστικούς πυραύλους).
Το ρωσικό S-400 περιλαμβάνει :
Ραντάρ εντοπισμού στόχων 91Ν6. Πρόκειται για ραντάρ το οποίο εντοπίζει πιθανούς στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Η εμβέλεια του είναι 400 χλμ για στόχο μεγέθους μαχητικού (RCS 4 τ.μ.), 230 χλμ για στόχο μεγέθους πυραύλου (RCS 0,4 τ.μ.), και 130 χλμ για μαχητικό stealth.
Ραντάρ ιχνηλάτησης στόχων 92Ν6 Grave Stone (ή 92Ν2Ε). Πρόκειται για ραντάρ το οποίο λειτουργεί στην Χ band και χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση των TVM πυραύλων προς τον στόχο.
Έχει εμβέλεια εντοπισμού μαχητικού περίπου 240 χλμ.
Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης 96L6E2 και εντοπίζει στόχους που πετούν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και σε πολύ υψηλό υψόμετρο (έως 100 χλμ).
Το σύστημα διαθέτει πυραύλους οι οποίοι καθοδηγούνται αυτόνομα στον στόχο, τύπου 9Μ96Ε2, με βεληνεκές 120 χλμ, και ύψος εμπλοκής 30 χλμ, κινούμενος με 3 Mach, οι οποίοι καταστρέφουν μαχητικά αεροσκάφη, UAV, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.
Με αυτά τα δεδομένα, η ισραηλινή πολεμική Αεροπορία, θα έχει σοβαρό μειονέκτημα εντός και εκτός συριακού εδάφους, ενώ κάνουμε γνωστό ότι οι πύραυλοι αυτοί ( σύμφωνα με παλαιότερες ρωσικές πηγές) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στόχους στο έδαφος, θέτοντας τις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις σε τεράστιο κίνδυνο.
Η συριακή βάση Τ4, έγινε επανειλημμένα στόχος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία πραγματοποίησε πλήγματα από λιβανικό έδαφος, αποφεύγοντας την άμεση εισβολή στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Αυτές οι επιθέσεις τόνισαν την ευπάθεια της εγκατάστασης και τη στρατηγική της σημασία.
Τώρα η Τουρκία, η οποία αναλαμβάνει ενεργά τον έλεγχο των συριακών στρατιωτικών υποδομών, ποντάρει στην βάση αυτή, ως τοποθεσία για την ανάπτυξη των S-400.
Το σύστημα, που απέκτησε η Άγκυρα από τη Ρωσία το 2019, παρά τις διαμαρτυρίες του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για την Κύπρο, θέτοντας τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε οποιαδήποτε σενάριο εντός τους βεληνεκούς του.
Η εμβέλειά του, που φτάνει τα 400 χιλιόμετρα, του επιτρέπει να ελέγχει σημαντικό μέρος του εναέριου χώρου της Συρίας, καθώς και γειτονικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου επιχειρούν ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις.
Η ανάπτυξη των S-400 βαθιά μέσα στη Συρία καταδεικνύει την πρόθεση της Τουρκίας όχι μόνο να ενισχύσει τη θέση της, αλλά και να αμφισβητήσει άλλους παίκτες που παρεμβαίνουν ενεργά στη συριακή σύγκρουση.
Η μεταφορά της αεροπορικής βάσης υπό τουρκικό έλεγχο κατέστη δυνατή χάρη σε συμφωνίες με τη νέα συριακή ηγεσία, με επικεφαλής τον Α.Σάραα που διοικεί την ομάδα Hayat Tahrir al-Sham.
Στις αρχές του 2025, η Άγκυρα και η Δαμασκός άρχισαν να συζητούν ένα κοινό αμυντικό σύμφωνο που θα περιελάμβανε τη χρήση από την Τουρκία των συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με το Middle East Eye, η συριακή αεροπορική βάση στο Tiyas, θεωρείται ως ένα κέντρο αεράμυνας αιχμής που θα είναι εξοπλισμένο όχι μόνο με τους S-400, αλλά και με άλλα συστήματα όπως το τουρκικό Hisar, καθώς και τα αναγνωριστικά και επιθετικά drones Akinci και Aksungur.
Αυτό θα επιτρέψει στην Άγκυρα να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο αμυντικό σύστημα ικανό να αντιμετωπίσει απειλές από αεροσκάφη έως πυραύλους Κρουζ.
Το τι θα γίνει στην πραγματικότητα θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, με όλα τα σενάρια να είναι πλέον ανοικτά.