Στις 7 Ιουνίου του 1917 ξεκίνησε η μάχη της Μεσσίν κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα είναι μία από τις λιγότερο γνωστές μάχες του πολέμου, οπότε θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα μία αναδρομή στο παρελθόν.
Η Μάχη της Μεσσίν;
Η μάχη της Μεσσίν λοιπόν ήταν μία επίθεση από τον Δεύτερο Βρετανικό Στρατό, υπό την ηγεσία του στρατηγού Sir Herbert Plumer, στο Δυτικό Μέτωπο, κοντά στο χωριό Μεσσίν (τώρα Mesen) στην Δυτική Φλάνδρα του Βελγίου, κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επίθεση Nivelle τον Απρίλιο και τον Μάιο είχε αποτύχει να ολοκληρώσει τους μεγαλεπήβολους στόχους της και ως αποτέλεσμα αποθαρρύνθηκαν τα γαλλικά στρατεύματα και ανατράπηκε η αγγλογαλλική στρατηγική για το 1917. Η επίθεση ανάγκασε τους Γερμανούς να μετακινήσουν εφέδρους στην Φλάνδρα από τα μέτωπα της Αράς και της Έιν, μειώνοντας την πίεση που δέχονταν οι Γάλλοι.
Ο τακτικός βρετανικός σκοπός της μάχης της Μεσσίν ήταν να καταληφθούν οι γερμανικές άμυνες στην κορυφογραμμή, οι οποίες εκτείνονταν από το Ploegsteert Wood προς τον νότο, περνώντας από την Μεσσίν και το Wytschaete στο όρος Sorrel. Απώτερος στόχους τους - με απλά λόγια - ήταν να στερήσουν από τον 4ο γερμανικό στρατό το υψομετρικό πλεονέκτημα.
Τι Έγινε Τελικά;
Η επιχείρηση διήρκησε σχετικά λίγες ημέρες, αφού δεν κράτησε παρά πάνω από μία εβδομάδα (7 Ιουνίου μέχρι 14 Ιουνίου). Ωστόσο, η μάχη ήταν μόνο ένα μέρος της γενικής προσπάθειας των Συμμάχων να διαλύσουν τις γερμανικές δυνάμεις σε όλη την Δυτική Φλάνδρα.
Η μάχη ξεκίνησε με την πυροδότηση συνολικά 19 ναρκών, (αν και αρχικά είχαν προγραμματιστεί να ανατιναχτούν 26). Οι εκρήξεις αυτές αναφέρονται συχνά ως οι μεγαλύτερες εκρήξεις στην ιστορία του πολέμου, μέχρι φυσικά να χρησιμοποιηθεί η πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα το 1945.
Οι νάρκες αυτές πυροδοτήθηκαν κάτω ακριβώς από την θέση του γερμανικού μετώπου, με αποτέλεσμα πραγματικά να το διαλύσουν και να αφήσουν ολόκληρους κρατήρες στο έδαφος. Έπειτα ξεκίνησε καταιγισμός βολών από το συμμαχικό πυροβολικό, προστατεύοντας τα βρετανικά στρατεύματα όσο αυτά διασφάλιζαν την κορυφογραμμή. Όσο προχωρούσαν δέχονταν παράλληλα υποστήριξη από άρματα μάχης, πεζικό και αεροσκάφη.
Ως αποτέλεσμα η συμμαχική προσπάθεια ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφού κατά κύριο λόγο βοήθησε τα βρετανικά στρατεύματα να προχωρήσουν προς την Γερμανία και να λάβουν καλύτερες θέσεις. Λίγο μετά έλαβε χώρα και η Μάχη του Πσεντάλε, η μοίρα (βρετανική νίκη) της οποίας επηρεάστηκε πολύ από την μάχη της Μεσσίν.