Ελληνική Γλώσσα

Τι σημαίνει η φράση «γλυκάθηκε η γριά στα σύκα»; - Από πού προέρχεται

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή. Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.

Μάθε πώς βγήκε η φράση «γλυκάθηκε η γριά στα σύκα»

Πολλές φορές ακούμε τη φράση «γλυκάθηκε η γριά στα σύκα». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε όταν συνηθίζουμε κάτι ή μία κατάσταση και δεν μπορούμε πλέον να το/ην αφήσουμε.

Η φράση προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια, καθώς χρησιμοποιούταν τόσο από τους Βυζαντινούς, όσο και από τους αρχαίους. Ένα χορικό του Θεόδωρου του Υρτακηνού, παραβάλλει τη δημώδη παροιμία με την αρχαία: «Και γραυς μεμαθηκυΐα συκοφαγείν, και κύων ειωθυΐα σκυτοτραφείν, άμφω χαλεπώ, παροιμία φάσιν».

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ