Επιστρέφουν από τις ΗΠΑ 41 ιστορικά αντικείμενα της ανατολίας, που αφαιρέθηκαν παράνομα από την Τουρκία.
Τα έργα έγιναν δεκτά επίσημα από τις τουρκικές αρχές σήμερα στο Τουρκικό Σπίτι στη Νέα Υόρκη ενώ στην συνέχεια θα μεταφερθούν σύντομα στα τουρκικά μουσεία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οικειοποιούνται οι Τούρκοι αρχαία ελληνικά αντικείμενα
Όσοι μήνες, χρόνια και αιώνες να περάσουν δεν πρόκειται ποτέ οι Τούρκοι να φτιάξουν ούτε το ένα χιλιοστό από αυτά που έχτισαν , στόλισαν , και δημιούργησαν οι ένδοξοι πρόγονοι μας σε αυτή την γη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση στα χώματα του ελληνικού Πόντου .
Πριν κάποιο διάστημα είχε δημοσιοποιηθεί η ανακάλυψη ενός ταφικού μνημείου 2300 χρόνων της ελληνιστικής εποχής, σε ένα εργοτάξιο στη βόρεια επαρχία της περιοχής Canikli στην ευλογημένη περιοχή της Σαμψούντας .
Το μνημείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός εξωραϊσμού και των ανασκαφών που διεξάγονται από το Δήμο Σανίκ από την υπηρεσία αρχαιολογίας της Σαμψούντας , στο πλαίσιο έργου «15η Ιουλίου το βουνό των μαρτύρων. Τον ταφικό θάλαμο περιστοιχίζουν τοιχώματα των οποίων η οικοδομική τεχνική είναι περίτεχνη , και είναι όντας κατασκευασμένος από φυσική πέτρα, ενώ ανακαλύφθηκε και ένας διάδρομος μήκους 12 μέτρων μήκους , που ονομάζεται «δρόμος ».
Η Σαμψούντα ( γνωστή και ως Αμισό ), κατοικούνταν από το 760 - 750 π.Χ. από Μιλήσιους κατοίκους οι οποίοι με το εμπόριο τους οδήγησαν την πόλη τους στην ακμή , κατασκευάζοντας τα εξαιρετικά αυτά έργα.
Επίσης και πάλι η αρχαιολογική σκαπάνη στην Τουρκία είχε φέρει στο φως στην αρχαία Εύρωμο, βορειοανατολικά της Αλικαρνασσού που οι Τούρκοι αποκαλούν Μποντρούμ, δύο ανεκτίμητης αξίας Κούρους.
Στο σχετικό βίντεο του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας (το όνομα και μόνο καταδεικνύει πως στόχος είναι η οικονομική εκμετάλλευση του πολιτισμού μέσω του τουρισμού) η ανακοίνωση αναφέρει: Δυο αρχαϊκής περιόδου αγάλματα (Κούροι) μεγέθους 1 μέτρο και 10 εκατοστά, περίπου 2.500 χρόνων, από τις ανασκαφές στη Μίλα Ευρώμου. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες (συντήρησης-καθαρισμού) θα εκτεθούν στο μουσείο της Μίλα.
Στα βιβλία της ιστορίας και τουριστικούς οδηγούς διαβάζουμε σχετικά με την αρχαία Εύρωμο: Τα ερείπια είναι περίπου 4 χλμ. νοτιοανατολικά του Selimiye και 12 χλμ βορειοδυτικά του Milas (η αρχαία Μύλασα), στη επαρχεία Muğla, της Τουρκίας. Χτίστηκε από τον Εύρωμο, γιο του Ίδρη.
Πιθανότατα χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., Η Εύρωμος ήταν μέλος της Χρυσοορικής Συμμαχίας κατά τη διάρκεια των Σελευκιδών. Έκοψε επίσης τα νομίσματά της από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Τα ερείπια περιέχουν πολλά ενδιαφέροντα κτίρια, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι ο ναός του Δία Λεψίνου από τη βασιλεία του αυτοκράτορα Αδριανού. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει θραύσματα τερακότας που δείχνουν ότι η τοποθεσία του ναού προέρχεται τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο ναός είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους κλασικούς ναούς στην Τουρκία: δεκαέξι στύλοι παραμένουν όρθιοι και οι περισσότεροι είναι χαραγμένες προς τιμήν του πολίτη που ανέθεσε την κατασκευή τους.
Εκτίμηση είναι μετά την Βρετανία θα πρέπει να αποτανθούμε και στην Τουρκία και να ζητήσουμε ότι κατέχουν και είναι9 ελληνικό παράνομα. Υπενθυμίζουμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι περικλείεται στα στενά γεωγραφικά όρια του σημερινού ελληνικού κράτους, αλλά συμπεριλαμβάνει πολύ μεγαλύτερες γεωγραφικές εκτάσεις και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε ποτέ.