Συνεχίζεται η αγωνία για τις ρηγματώσεις σε σπίτια και δρόμους στις Βούτες Ηρακλείου με τους ελέγχους για την έκταση και τα αίτια του φαινομένου να είναι σε εξέλιξη.
Ήδη την εκκένωση τουλάχιστον τεσσάρων σπιτιών στο χωριό συνέστησαν οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου μετά από μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησαν.
Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, κατά την αυτοψία οι τεχνικοί διαπίστωσαν σημάδια φθοράς και πιθανές επικινδυνότητες, γεγονός που τους οδήγησε στη σύσταση να μην κατοικούνται προσωρινά τα συγκεκριμένα ακίνητα, για λόγους ασφάλειας των ενοίκων.
Την τελική αξιολόγηση για την καταλληλότητα των κατοικιών θα πραγματοποιήσουν οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι φορείς για την έκδοση επίσημων πορισμάτων.
Οι αυτοψίες της ΔΑΕΦΚ αναμένεται να καθορίσουν εάν τα κτίρια μπορούν να επισκευαστούν ή αν θα κριθούν μη κατοικήσιμα.
Οι εκτιμήσεις Λέκκα
Όπως εξήγησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στις Βούτες, σήμερα θα γίνει η αποτύπωση της περιοχής από αέρος με μεγάλα drone ώστε υπάρχει η διάσταση του χώρου σε τρισδιάστατο επίπεδο.
«Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις έχουν προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα» δήλωνε ο κ. Λέκκας.
«Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Είναι διαρρήξεις που ουσιαστικά οφείλονται σε κάποια μορφή κατολισθητικού φαινομένου χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς λειτουργεί αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να δούμε τις διαστάσεις του για να προσεγγίσουμε την επικινδυνότητά του. Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν το φαινόμενο αυτό» συνέχισε ο κ. Λέκκας ο οποίος απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους του χωριού «να μην μείνουν στα σπίτια που έχουν ρωγμές.
«Η καθίζηση οφείλεται σε κατολισθητικά φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εξειδικεύσουμε σε τι είδους φαινόμενα. Δηλαδή αν είναι μια απλή εδαφική διάρρηξη, εάν είναι μία περιστροφική κατολίσθηση ή αν είναι διαφορική καθίζηση. Όλα αυτά θα τα διερευνήσουμε σήμερα. Μέχρι το μεσημέρι θα ξέρουμε για τι ακριβώς φαινόμενο πρόκειται, τις διαστάσεις του προβλήματος καθώς και τα αίτια» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας.