Πολιτισμός

Λευκαντί: Ο "επίγειος παράδεισος" της Εύβοιας - Μόνο μία ώρα από την Αθήνα (βίντεο)

 Το ήσυχο λιμανάκι αποτελεί το επίνειο του Βασιλικού, της τρίτης σε μέγεθος κωμόπολης της περιοχής, η οποία είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο.

Η τοποθεσία είναι γνωστή για τα αρχαιολογικά της ευρήματα, αλλά και τη μεγάλη, γεμάτη αλμυρίκια παραλία με τα ήσυχα νερά που απλώνεται στην αρχή της ακτογραμμής του Νότιου Ευβοϊκού. Λόγω της μικρής απόστασης που το χωρίζει από τη Χαλκίδα, το Λευκαντί είναι πολυσύχναστο τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Αρχαίο εμπορικό κέντρο

Η περιοχή έχει πλούσια ιστορία, όπως αποδεικνύει το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων, με τα πρώτα δείγματα κατοίκισης να χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Ο οικισμός που αναπτύχθηκε στη θέση Ξερόπολης ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά την αρχαιότητα, έχοντας ως πλεονεκτήματα την προστατευμένη θέση του λιμανιού αλλά και την εύφορη πεδιάδα που Ληλάντιου πεδίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης ανάμεσα στις δύο κραταιές αρχαίες δυνάμεις της Εύβοιας, τη Χαλκίδα και την Ερέτρια, οδηγώντας στο Ληλάντιο Πόλεμο. Ο Αρχαιολογικός Χώρος στο Λευκαντί παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά ευρήματα που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης είναι πολλά ταφικά μνημεία αλλά και το Ηρώο του Λευκαντίου, ένα εντυπωσιακό αψιδωτό οικοδόμημα που βρίσκεται στο λόφο Τούμπα και αποτελεί το μεγαλύτερο μνημειακό κτίσμα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου που έχει ανακαλυφθεί στον ελλαδικό χώρο.

Αμπέλια και γαλανά νερά

Η περιοχή φημίζεται για την οινοποιία της αλλά και τις ψαροταβέρνες με τα νοστιμότατα θαλασσινά, αλιευμένα από τα καθαρά νερά του Ευβοϊκού. Το Βασιλικό είναι μια μεγάλη κωμόπολη, 2 χιλιόμετρα από το Λευκαντί και πάνω στην επαρχιακή οδό που συνδέει τη Χαλκίδα με τη Νότια Εύβοια. Αν και δεν θα σας εντυπωσιάσει αρχιτεκτονικά, εδώ θα βρείτε τα πάντα όσον αφορά υπηρεσίες και υποδομές. Συνεχίζοντας προς την ευβοϊκή ενδοχώρα θα συναντήσετε τα Φύλλα, ένα όμορφο αγροτικό χωριό κτισμένο στους πρόποδες ενός απόκρημνου βράχου. Πάνω από το χωριό δεσπόζουν τα λείψανα του μεσαιωνικού κάστρου του γενοβέζου ιππότη Λικάριου, από όπου η θέα προς την πεδιάδα είναι μαγευτική. Τα Φύλλα είναι επίσης η γενέτειρα του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Ανδρέα Μιαούλη, οπότε αξίζει μια βόλτα για να δείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο θρυλικός μπουρλοτιέρης. Βορειοδυτικά από το Λευκαντί και μια ανάσα από τη Χαλκίδα απλώνεται η Νέα Λάμψακος. Η κωμόπολη, που φημίζεται για το ούζο της, έχει ασυνήθιστα μεγάλες πλατείες και δρόμους για οικισμό αυτού του μεγέθους, ενώ είναι γεμάτη ουζερί και ταβέρνες που δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Μεσαιωνικός πύργος στο Βασιλικό: Σχεδόν στο κέντρο της κωμόπολης στέκει αγέρωχος ο ενετικός πύργος που κατασκευάστηκε στο τέλος του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα. Το μνημείο διατηρείται σε καλή κατάσταση, καθώς ανακαινίστηκε το 2010. Ο πύργος είναι από τους μεγαλύτερους που σώζονται στην Εύβοια, είναι επισκέψιμος και στεγάζει οπτικοακουστική έκθεση για την ιστορία του, τα μεσαιωνικά μνημεία του νησιού αλλά και τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική εν γένει.

Δίδυμοι πύργοι στο Μύτικα: Στην καρδιά του Ληλάντιου πεδίου, ανάμεσα στα χωριά Μύτικας και Φύλλα, είναι κτισμένοι αντικριστά δύο ενετικοί πύργοι του 15ου αιώνα. Οι πύργοι στέκουν σε ένα βραχώδη λόφο, από τη βάση του οποίου περνά ο ποταμός Λήλαντας. Η αποστολή τους ήταν η φύλαξη του ποταμού, από το οποίο υδρευόταν η Χαλκίδα και αρδευόταν η πεδιάδα που απλώνεται τριγύρω. Οι πύργοι έχουν ελαφρώς διαφορετικό μέγεθος και διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση, αν και το εσωτερικό τους δεν είναι επισκέψιμο.

Μεσαιωνικό κάστρο στα Φύλλα: Σε περίοπτη θέση πάνω από το χωριό στέκει το μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιώνα που είναι γνωστό ως Καστέλι ή Κάστρο του Λικάριου. Το κάστρο αποτέλεσε κατοικία και ορμητήριο του γενοβέζου ιππότη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κάρυστο και συνέδεσε τη ζωή του με την κατάληψη της Εύβοιας για λογαριασμό των Βυζαντινών. Το κάστρο σώζεται σε όχι ιδιαίτερα καλή κατάσταση: οι δύο πλευρές του είναι κατεστραμμένες, ενώ στο εσωτερικό των τειχών υπάρχουν λείψανα από το διώροφο αρχοντικό του ιππότη.

Προτάσεις για δραστηριότητες

Το Λευκαντί είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ, ενώ όσοι αγαπάτε τις καταδύσεις έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στις εξορμήσεις εξερεύνησης στο ναυάγιο Eurobalker X που οργανώνουν τα καταδυτικά κέντρα της περιοχής. Επίσης, οι kitesurfers έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε το αγαπημένο σας σπορ. Όσοι αγαπάτε τα στεριανά αθλήματα, σημειώστε ότι στο χωριό Αφράτι υπάρχει πίστα downhill για mountain bikes, ο Μαλακώντας διαθέτει πίστα cart, ενώ στο Καμάρι θα βρείτε αναρριχητικό πεδίο.

Οι καλύτερες παραλίες

Η παραλία στο Λευκαντί είναι μεγάλη, με ήρεμα καθαρά νερά και άμμο τόσο στην ακτή όσο και μέσα στη θάλασσα. Κατά μήκος της υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό, καφέ και διασκέδαση, γεγονός που την καθιστά ιδανική για οικογένειες αλλά και όσους προτιμούν χαλαρές διακοπές χωρίς πολλές μετακινήσεις. Ως εναλλακτική επιλογή μπορείτε να κατευθυνθείτε στην παραλία που βρίσκεται στη Νέα Λάμψακο, συνδυάζοντας το μπάνιο σας με τη γαστριμαργική απόλαυση στις τοπικές ταβέρνες και την ουζοποσία. Σημειώστε ότι και οι δύο παραλίες σφύζουν από ζωή το καλοκαίρι, οπότε το μόνο που δεν μπορείτε να αποφύγετε είναι η πολυκοσμία.

Info: Το Λευκαντί ανήκει στο Δήμο Χαλκιδέων. Απέχει 14 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και 2 χιλιόμετρα από το Βασιλικό, που αποτελεί το διοικητικό κέντρο της περιοχής.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ