Πολιτισμός
Ενημερώθηκε στις:

Έλληνας αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι βρήκε τον τάφο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Αν έχει δίκιο ένας Έλληνας αρχαιολόγος, ο τάφος της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπορεί να βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας, στην κεντρική Μακεδονία.

Την πιθανή ανακάλυψη του πολυαναζήτητου τάφου των μεγαλύτερων ιστορικών στρατηγών και κατακτητών της Ελλάδας έφερε στο φως αυτή την εβδομάδα η τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα της Ελλάδος» που προβάλλεται στο OPEN TV.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας παρουσίασε τα ευρήματά του σε συνεντεύξεις από το OPEN TV από τον Κορινό Πιερίας, όπου πιστεύει ότι εντόπισε το πολυπόθητο σημείο όπου είχε ενταφιαστεί η μητέρα του Αλέξανδρου, η οποία ήταν σύζυγος του Φιλίππου Β'.

Μετά το θάνατο του γιου της στη μέση της εκστρατείας του στην Ασία, η Ολυμπιάδα πολέμησε για λογαριασμό του γιου του Αλέξανδρου Δ', νικώντας επιτυχώς την Αδέα Ευρυδίκη. Αφού η Ολυμπιάδα τελικά ηττήθηκε από τον Κάσσανδρο, τα στρατεύματά του αρνήθηκαν να την εκτελέσουν.

Τελικά έπρεπε να καλέσει μέλη της οικογένειας εκείνων που είχε σκοτώσει προηγουμένως η Ολυμπιάδα για να βάλει τέλος στη ζωή της.

Σύμφωνα με τον Μπίντα, ο οποίος έχει αποκαλύψει τον μεγαλύτερο μακεδονικό τάφο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Έχει μήκος 22 μέτρα (72 πόδια), κάτι που αναμφίβολα υποδηλώνει ότι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο θάφτηκε μέσα του — είτε βασιλιάς (ή βασίλισσα) είτε ήρωας πολέμου.

Ο Μπίντας είπε σε συνέντευξή του ότι πιστεύει ότι ο τάφος ανήκει σε μια γυναίκα — και πολύ σπουδαία. «Απέναντι βρίσκεται ο τάφος του στρατηγού Νεοπτόλεμου, που ήταν συγγενής της Ολυμπιάδας. Επίσης, βρέθηκαν τρεις επιτύμβιες επιγραφές που αναφέρονται στους Αιακίδες, την οικογένεια που κατοικούσε εδώ. Μια επιγραφή αναφέρει τον τάφο της Ολυμπιάδας», αναφέρει ο καθηγητής.

Η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο τάφος της μπορεί να αποκαλύφθηκε στη Μακεδονία, αν αποδειχθούν οι ισχυρισμοί Έλληνα αρχαιολόγου

Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν από μόνη της τρομακτική γυναίκα

Η Ολυμπιάδα ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Νεοπτόλεμου Α', βασιλιά των Μολοσσών, αρχαίας ελληνικής φυλής στην Ήπειρο, και αδερφή του Αλέξανδρου Α'. Η οικογένειά της ανήκε στους Αιακίδες, μια πολύ σεβαστή οικογένεια της Ηπείρου, η οποία ισχυριζόταν ότι κατάγεται από τον Νεοπτόλεμο, γιο του Αχιλλεύς.

Προφανώς, αρχικά ονομαζόταν Πολυξένη, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος στο έργο του Moralia, και άλλαξε το όνομά της σε Μυρτάλη πριν από το γάμο της με τον Φίλιππο Β' της Μακεδονίας ως μέρος της μύησής της σε μια άγνωστη λατρεία μυστηρίου.

Το όνομα Ολυμπιάδα ήταν το τρίτο από τα τέσσερα ονόματα με τα οποία ήταν γνωστή. Πιθανότατα το πήρε ως αναγνώριση της νίκης του Φιλίππου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 356 π.Χ., η είδηση ​​των οποίων συνέπεσε με τη γέννηση του Αλέξανδρου (Πλουτ. Αλέξανδρος 3.8).

Τελικά ονομάστηκε Στρατονίκη, το οποίο ήταν πιθανότατα ένα επίθετο που αποδόθηκε στην Ολυμπιάδα μετά τη νίκη της επί της Ευρυδίκης το 317 π.Χ.

Ένας διευθετημένος, πολιτικός γάμος μεταξύ της Ολυμπιάδας και του Φιλίππου της Μακεδονίας έγινε το 357 π.Χ. Αυτό έκανε την Ολυμπιάδα βασίλισσα σύζυγο της Μακεδονίας και τον Φίλιππο βασιλιά. Ο Φίλιππος φέρεται να είχε ερωτευτεί την Ολυμπιάδα όταν και οι δύο μυήθηκαν στα μυστήρια του Καβείρι στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, στο νησί της Σαμοθράκης, αν και ο γάμος τους ήταν σε μεγάλο βαθμό πολιτικός.

Σύμφωνα με πρωτογενείς πηγές, ο γάμος τους ήταν πολύ θυελλώδης λόγω της αστάθειας του Φιλίππου και της φιλοδοξίας και της υποτιθέμενης ζήλιας της Ολυμπιάδας, που οδήγησε στην αυξανόμενη αποξένωσή τους. Τα πράγματα έγιναν πολύ πιο ταραχώδη το 337 π.Χ. όταν ο Φίλιππος παντρεύτηκε μια ευγενή Μακεδόνα, την Κλεοπάτρα, ανιψιά του Άτταλου, στην οποία ο Φίλιππος έδωσε το όνομα Ευρυδίκη.

Σε μια συγκέντρωση μετά το γάμο, ο Φίλιππος απέτυχε να υπερασπιστεί την αξίωση του Αλέξανδρου για τον μακεδονικό θρόνο όταν ο Άτταλος απείλησε τη νομιμότητά του, προκαλώντας μεγάλες εντάσεις μεταξύ του Φιλίππου, της Ολυμπιάδας και του Αλέξανδρου.

Το 336 π.Χ., ο Φίλιππος εδραίωσε τους δεσμούς του με τον Αλέξανδρο Α' της Ηπείρου προσφέροντάς του το χέρι της κόρης του και της Ολυμπιάδας Κλεοπάτρα σε γάμο, γεγονός που οδήγησε την Ολυμπιάδα σε περαιτέρω απομόνωση καθώς δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη του αδελφού της. Ωστόσο, ο Φίλιππος δολοφονήθηκε από τον Παυσανία, μέλος των «σωματοφυλάκων», ή της προσωπικής σωματοφύλακα του Φιλίππου, ενώ παρευρέθηκε στον γάμο, και η Ολυμπιάδα, που επέστρεψε στη Μακεδονία, θεωρήθηκε ύποπτη ότι ανέχτηκε τη δολοφονία του.

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., η σύζυγός του Ρωξάνα γέννησε τον γιο τους, ονόματι Αλέξανδρος Δ'. Αυτός και ο θείος του, Φίλιππος Γ' Αρριδαίος, ετεροθαλής αδερφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που μπορεί να ήταν ανάπηρος, υπήχθησαν στην αντιβασιλεία του Περδίκκα, ο οποίος προσπάθησε να ενισχύσει τη θέση του μέσω ενός γάμου με την κόρη του Αντίπατρου Νίκαια.

Την ίδια στιγμή, η Ολυμπιάδα πρόσφερε στον Περδίκκα το χέρι της κόρης της και του Φιλίππου, Κλεοπάτρας. Ο Περδίκκας επέλεξε την Κλεοπάτρα, κάτι που εξόργισε τον Αντίπατρο, ο οποίος συμμάχησε με πολλούς άλλους Διαδόχους, καθαίρεσε τον Περδίκκα και ανακηρύχθηκε αντιβασιλιάς, για να πεθάνει μέσα στο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πολυπέρχων διαδέχθηκε τον Αντίπατρο το 319 π.Χ. ως αντιβασιλέας, αλλά ο γιος του Αντίπατρου Κάσσανδρος καθιέρωσε τον γιο του Φίλιππου Β' (Αρριδαίο) ως βασιλιά και ανάγκασε τον Πολυπέρχωνα να φύγει από τη Μακεδονία. Κατέφυγε στην Ήπειρο, παίρνοντας μαζί του τη Ρωξάνα και τον γιο της Αλέξανδρο Δ', που προηγουμένως είχε αφεθεί στη φροντίδα της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην αρχή, η Ολυμπιάδα δεν είχε εμπλακεί σε αυτή τη σύγκρουση, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι στην περίπτωση της διακυβέρνησης του Κάσσανδρου, ο εγγονός της θα έχανε το στέμμα, γι' αυτό συμμάχησε με τον Πολυπέρχωνα το 317 π.Χ. Οι Μακεδόνες στρατιώτες υποστήριξαν την επιστροφή της και οι ενωμένοι στρατοί του Πολυπέρχοντος και της Ολυμπιάδας, με τον οίκο των Αιακιδών, εισέβαλαν στη Μακεδονία για να διώξουν τον Κάσσανδρο από την εξουσία.

Αφού κέρδισε στη μάχη πείθοντας τον στρατό της Αδέας Ευρυδίκης, της συζύγου του Φιλίππου Γ', να συνταχθεί με τους δικούς της, η Ολυμπιάδα αιχμαλώτισε και τους εκτέλεσε τον Οκτώβριο του 317 π.Χ. Συνέλαβε επίσης τον αδελφό του Κάσσανδρου και εκατό από τους παρτιζάνους του.

Σύντομα ο Κάσσανδρος απέκλεισε και πολιόρκησε την Ολυμπιάδα στην Πύδνα και ένας από τους όρους της συνθηκολόγησης ήταν ότι η ζωή της Ολυμπιάδας θα σωθεί, αλλά ο Κάσσανδρος αποφάσισε να την εκτελέσει, γλιτώνοντας μόνο προσωρινά τη ζωή της Ρωξάνας και του Αλέξανδρου Δ' (εκτελέστηκαν για λίγα χρόνια αργότερα το 309 π.Χ.).

Όταν το φρούριο της Πύδνας έπεσε, ο Κάσσανδρος διέταξε να σκοτώσουν την Ολυμπιάδα, αλλά οι στρατιώτες αρνήθηκαν να βλάψουν τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο τέλος, οι οικογένειες των πολλών θυμάτων της την λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου με την έγκριση του Κάσσανδρου, ο οποίος επίσης λέγεται ότι αρνήθηκε στο σώμα της τις τελετουργίες της ταφής.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν ίσχυε αυτό, ή αν θάφτηκε κρυφά με όλες τις τιμές που της αναλογούν από τους οπαδούς της. Σύμφωνα με τον βιογράφο του 1ου αιώνα μ.Χ., Πλούταρχο, ήταν ευσεβές μέλος της οργιαστικής φιδολατρείας του Διονύσου και εκείνος προτείνει ότι είχε κοιμηθεί με φίδια στο κρεβάτι της.

Περιέργως, ο Μπίντας ανακάλυψε ένα ανάγλυφο γλυπτό ενός φιδιού μέσα στον τάφο.

Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι ο θεός Άμμων Δίας, μεταμορφωμένος σε φίδι, ήταν γνωστό ότι επισκεπτόταν την κρεβατοκάμαρα της Ολυμπιάδας, η οποία συχνά διακήρυξε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν γιος του Άμμωνα Δία — και όχι ο θνητός Φίλιππος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr, ο αρχαιολόγος αναφέρει ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας πριν ο τάφος χαρακτηριστεί επίσημα ως της Ολυμπιάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ