Κοινωνία

«Άνοιξε» και το κέντρο των Διαβατών για τους μετανάστες από τη Ρόδο

Συνολικά 180 παράτυποι μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στους υπαίθριους χώρους ή περιφέρονταν στο κέντρο της πόλης, συνελήφθησαν, και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. Χθες 160 άτομα μεταφέρθηκαν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Συγκεκριμένα, στο ΚΥΤ της Λέρου μεταφέρθηκαν 60 άτομα, στο κέντρο της Μαλακάσας μεταφέρθηκαν 34 και 66 οδηγήθηκαν στη δομή των Διαβατών Θεσσαλονίκης!


Είναι η πρώτη φορά που μετανάστες οδηγούνται από τη Ρόδο στη δομή της Θεσσαλονίκης, ενώ οι μεταγωγές στο κέντρο της Κω έχουν σχεδόν σταματήσει. Η μακρινή απόσταση από τη Ρόδο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση αστυνομικών οι οποίοι συνοδεύουν τους μετανάστες για αρκετές ημέρες. Ως εκ τούτου, καθυστερούν οι νέες μεταγωγές αλλοδαπών που εξακολουθούν να κατακλύζουν το κέντρο της πόλης, καθώς οι ροές είναι συνεχείς.

Στα κρατητήρια της Αστυνομίας …ξέμειναν 20 άτομα και θα πραγματοποιηθούν νέες συλλήψεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα μεταγωγή αύριο Πέμπτη. Πάντως, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των αλλοδαπών που έχουν …στρατοπεδεύσει στο Μαντράκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της εισαγγελέως πρωτοδικών, του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, της λιμενάρχη, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων για το μεταναστευτικό ζήτημα. Στη συγκεκριμένη συνάντηση τονίσθηκε η ανάγκη να επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη μεταγωγή των αλλοδαπών στα κέντρα υποδοχής της Κω και της Λέρου κυρίως προκειμένου να μην απουσιάζουν περισσότερες μέρες από τη βάση τους οι αστυνομικοί.
Επισημάνθηκε η ανάγκη για την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών και του λιμεναρχείου με επαρκές προσωπικό. Συζητήθηκε επίσης η λύση της δρομολόγησης ενός πλοίου που θα μεταφέρει αποκλειστικά τους παράτυπους μετανάστες στη Λέρο και στην Κω.


Η μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού αλλοδαπών από τη Ρόδο στο κέντρο υποδοχής των Διαβατών, αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενδεχομένως να αποτελεί τυχαίο γεγονός. Σε κάθε περίπτωση, είναι ορατή η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, μέχρι να καταφθάσουν οι επόμενοι μετανάστες και να …καταλάβουν και πάλι τους υπαίθριους χώρους της πόλης. Πάντως και οι ίδιοι οι μετανάστες ζητούν να επιταχύνονται οι διαδικασίες μεταγωγής και ταυτοποίησής τους, καθώς επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.


Οι συνεχείς ροές εξακολουθούν να αποτελούν πηγή προβληματισμού. Η λύση της δημιουργίας μίας πρόχειρης δομής στο λιμάνι της Ακαντιάς που πρότεινε η δημοτική αρχή φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, παρά την αρχική της απόρριψη από την εισαγγελέα και τη λιμενάρχη. Δεν έχει όμως δοθεί η οριστική απάντηση από το Υπουργείο και σε περίπτωση που είναι θετική, ενδέχεται να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη λύση, προκειμένου να είναι συγκεντρωμένοι οι μετανάστες σε έναν ελεγχόμενο χώρο εκτός του κέντρου της πόλης.



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ