Αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση που μετέφερε παράνομους μετανάστες που περνούσε από τον Έβρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έξι μέλη της οργάνωσης που ξεκίνησε τη δράση της τον Φεβρουάριο, συνελήφθησαν χθες, Τρίτη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 15 ονόματα.
Το παράνομο κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης η οποία πρόλαβε να κάνει τουλάχιστον 10 τέτοιες μεταφορές, υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ.
Οι δουλέμποροι δεν δίσταζαν, μάλιστα, να βάζουν τους παράνομους μετανάστες ακόμα και σε πορτ μπαγκάζ προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό των μεταφερομένων με στόχο κάθε ομάδα να αποτελείται έως και από 10 άτομα.
Η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε, δε, 20 οχήματα τα οποία αφού αγόραζε δεν μεταβίβαζε προκειμένου σε ενδεχόμενο έλεγχο να φαίνονται οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τους.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Στην αποδόμηση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, όταν στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση των μελών της που αφορά σε παράνομη μεταφορά, έναντι αμοιβής και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας αλλοδαπών που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.
Σε ταυτόχρονες, ευρείας κλίμακας, αστυνομικές επιχειρήσεις, που έλαβαν χώρα πρωινές ώρες χθες (17-09-2024), σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο 31χρονος διευθύνων αυτήν.
Πρόκειται για αλλοδαπούς άντρες ηλικίας από 22 έως 44 ετών, οι οποίοι, όπως προκύπτει από την έρευνα, μαζί με συνεργούς τους, τέσσερις (4) εκ των οποίων έχουν συλληφθεί σε προγενέστερο χρόνο και βρίσκονται ήδη προσωρινά κρατούμενοι, ενώ έντεκα (11) ακόμη έχουν ταυτοποιηθεί και συμπεριλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2024, ενώθηκαν για την τέλεση των προαναφερόμενων έκνομων πράξεων, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Στο πλαίσιο της δράσης τους, που περιλαμβάνει δέκα (10) περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς και προώθησης αλλοδαπών, για τις οποίες σχηματίστηκαν σχετικές δικογραφίες, παραλάμβαναν από παραποτάμιες περιοχές του Νομού Έβρου αλλοδαπούς που στερούνταν εγγράφων και με χρήση περισσοτέρων των είκοσι επιβατηγών οχημάτων, που προμηθεύονταν από Ελλάδα και εξωτερικό, τους οδηγούσαν και τους αποβίβαζαν σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι, τα μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να επιβιβάζουν μερικούς από τους μεταφερόμενους αλλοδαπούς ακόμα και σε χώρους αποσκευών των αυτοκινήτων θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη ζωή τους, προκειμένου να πετύχουν μία διακίνηση, κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα ατόμων τη φορά και την συνακόλουθη αποκόμιση μεγαλύτερου οικονομικού οφέλους, το οποίο εκτιμάται ότι ανέρχεται, συνολικά, σε 500.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τις αστυνομικές Αρχές και να αποφύγουν τυχόν εντοπισμό τους, αγόραζαν τα προαναφερόμενα οχήματα χωρίς να προχωρούν σε μεταβίβασή τους, ώστε σε πιθανούς ελέγχους να φαίνονται υπαίτιοι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες.
Κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις και σε έρευνες που ακολούθησαν σε τέσσερις οικίες κι ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 20 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν ως μέσα μεταφοράς
• Πλήθος τηλεφώνων και ηλεκτρονικών μέσων και
• 2.090 ευρώ σχετιζόμενα με τη δράση της οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια δικαστική Αρχή.