Κοινωνία

Η αφαλάτωση «ανάσα» για τη λειψυδρία: Σε τι κατάσταση βρέθηκαν φέτος τα νησιά

Συζήτηση για τη λειψυδρία και τις βραχυπρόθεσμες λύσεις που θα δώσουν «ανάσα» στα νησιά, είχαν νωρίτερα, σήμερα, στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, ο γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και οι δήμαρχοι Θάσου, Σιθωνίας.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, τόνισε πως η αφαλάτωση μπορεί να εξεταστεί πολύ σοβαρά ως βραχυπρόθεσμη λύση, την ώρα που τα νησιά αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Την ίδια ώρα, ο Πέτρος Βαρελίδης γ.γρ. φυσικού περιβάλλοντος & υδάτων υπουργείου περιβάλλοντος, τόνισε ότι «η μεταβλητότητα του κλίματος είναι το φαινόμενο που πάντα συνέβαινε και θα συμβαίνει, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έρχεται και προστίθεται πάνω από το φυσικό υπόβαθρο μεταβλητότητας» προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν υποδομές, οι ήδη υπάρχουσες να συντηρούνται σωστά, ενώ είναι αναγκαίο να γίνεται συνετή χρήση του νερού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόβλημα με το νερό αντιμετωπίζει και η Χαλκιδική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας, Ιωάννη Μαλλίνη, το πρόβλημα στην περιοχή ευθύνης του αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Σιθωνία, τις προηγούμενες χρονιές, έμενε μέρες ολόκληρες χωρίς νερό, κινηθήκαμε γρήγορα με γεωτρήσεις και, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μελέτες για αφαλατώσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαλλίνης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, το νησί δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν είχε θέμα σε όλους τους οικισμούς του, υπήρξε μόνο πρόβλημα στη συνεχή υδροδότηση σε συγκεκριμένες περιοχές, λόγω υπερκατανάλωσης, καθώς το καλοκαίρι ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τη Θάσο με 100.000 τουρίστες.

Ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σχολίασε ότι κατά 70 % μειώθηκε φέτος η παραγωγή πατάτας στο νησί, λόγω ανομβρίας, ενώ εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας φράγματος. Όπως είπε, “ο φάκελος υπάρχει από το 2002, το 2009 είχε δημοπρατηθεί… αν υπήρχε αυτός ο ταμιευτήρας θα αποθήκευε 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νερό, οπότε για πέντε χρόνια δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα… η σπατάλη του νερού γίνεται στον τριτογενή τομέα και όχι στον πρωτογενή” , κατέληξε ο κ. Καπούνης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ