Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Κ. Μητσοτάκης: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο (upd)

Συνέντευξη εφ' όλης της όλης παραχωρεί αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εκλογών και με επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που σημάδεψαν το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας την τελευταία τετραετία.

Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα, αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά. 

«Έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου, με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή που έχουμε χαράξει. Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019».

«Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα. Αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η στροφή της τουρκικής πολιτικής θέλει να έχει και συνέχεια. Υπάρχει σαφέστατη στροφή στην ΕΕ ότι θέλουμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας. «Δεν ήταν δεδομένο, δεν ήταν η κατάσταση που υπήρχε όταν αναλάβαμε», είπε. 

Επίσης, ανέφερε ότι ο φράκτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς ή με ευρωπαϊκούς πόρους, αφήνοντας αιχμές για την τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε εξωτερικούς φράκτες. Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει η φύλαξη των συνόρων και η εργαλειοποίησή τους για να καταλάβουν τι σημαίνει να φυλάει μια χώρα τα σύνορά της.

Για τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ανέφερε: «Είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποια κόμματα έχουν αλλεργία να αναγνωρίσουν το έργο της Αστυνομίας. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Υπάρχει χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας. Είχαμε πει ότι αυτά τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει καμιά δεκαριά φορές τη δική μου παραίτηση, καθώς και του μισού υπουργικού συμβουλίου… Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία». 

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. «Νόμος ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Έκανε μάλιστα λόγο για ψέματα μετά μουσικής, όσον αφορά στη συναυλία στη Θεσσαλονίκη. 

Αναφερόμενος στο κράτος, σημείωσε ότι παραμένει ο μεγάλος ασθενής, ήταν υπερβολικά γραφειοκρατικό και δυσκόλευε τη ζωή μας. Η παρέμβαση στο gov.gr ήταν μία τομή στη δημόσια διοίκηση, κάτι που παραδέχονται και πολίτες που δεν ψηφίζουν τη ΝΔ. «Η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί», είπε. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων. «Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις εντός δύο μηνών», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να παρέμβει στον σκληρό πυρήνα του κράτους. «Το κράτος όταν καθυστερεί πρέπει να λογοδοτεί. Και πρέπει να πληρώνει», είπε, όσον αφορά στη ρύθμιση για την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης. 

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Για το ΕΣΥ, ανέφερε ότι είναι μία από τις κεντρικές πολιτικές της ΝΔ, εφόσον γίνει και πάλι κυβέρνηση. «Και με προσλήψεις γιατρών και με κίνητρα για να προσλάβουμε γιατρούς, γιατί έχουμε θέματα στα νησιά μας. Έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ», είπε. 

Για τον προσωπικό γιατρό, είπε ότι αρχίζει να λειτουργεί καλά ο θεσμός, όπως και ο προσωπικός φάκελος υγείας. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. «Έχουμε εντοπίσει πάνω από 5.000 γυναίκες που έμαθαν ότι έχουν καρκίνο του μαστού, δεν το γνώριζαν, λόγω του προγράμματος. Και επειδή το έμαθαν νωρίς, έχουν καλές πιθανοτητες να γιατρευτούν», είπε. 

Για τα νησιά, εξήγησε ότι αυτό που μπορεί να υπάρχει είναι ένα καλό πρωτοβάθμιο σύστημα, τηλεϊατρική και καλό σύστημα διακομιδών. Σχολίασε δε τις προτάσεις Τσίπρα για την υγεία, μιλώντας για απλούστευση. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μιλά για στήριξη της μεσαίας τάξης, ενώ την τσάκισε όταν ήταν κυβέρνηση. 

«Όταν στη Βουλή τον ρώτησα ευθέως πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν ήξερε. Κι όταν τον πίεσα, είπε "αυτά θα συζητάμε τώρα;», είπε. 

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία η Ελλάδα δεν έχει από την περίοδο της κρίσης. «Έχουμε πετύχει 12 τέτοιες αναβαθμίσεις. Είμαστε ένα επίπεδο κάτω. Θα το κατακτήσουμε. Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές, αν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023», τόνισε. Κάτι τέτοιο θα δώσει επενδυτικές δυνατότητες, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού. 

Με νέο εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, περίπου 60.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. «Υλοποιείται σήμερα που μιλάμε», είπε. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και άλλοι τρόποι μόχλευσης ευρωπαϊκών πόρων. 

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς του 6%. «Έρχονται και λένε για το μαξιλάρι. Μα σήμερα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα, έχοντας διαθέσει περισσότερα για να στηρίξουμε την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα», είπε. 

Για τριετίες και φόρο επιτηδεύματος

Για τις τριετίες είπε ότι «προφανώς και θα το εξετάσουμε», όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σκοπός είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα. Παράλληλα, μίλησε για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του. «Είμαστε ικανοποιημένοι; Είναι μία ανακούφιση. Ξέρω όμως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη την μισθολογική κλίμακα», είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας που είναι καλά πληρωμένες. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να μειωθεί έως και να μηδενισθεί ο φόρος επιτηδεύματος, υπό τον όρο της φορολογικής συμμόρφωσης, κάτι που δρομολογείται με εργαλεία φορολογικών ελέγχων. 

Για την προσωπική διαφορά, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους που δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται. «Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά. Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους». 

Επίσης εξήγγειλε ότι όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν φάρμακα. 

Για την ακρίβεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας, ασχολήθηκε με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ. «Το Καλάθι του νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόζει και το Βέλγιο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ