Κυβέρνηση

Βουλή: Καλοκαιρινός πυρετός νομοσχεδίων

Μάλιστα η πρόθεση που υπάρχει, σύμφωνα με ανώτατους κοινοβουλευτικούς παράγοντες, είναι να μη συγκροτηθούν θερινά τμήματα, αλλά να παραμείνει ανοιχτή η Ολομέλεια προκειμένου «να μη δοθεί η αίσθηση χαλάρωσης», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

 Πολιτική εγρήγορση

Η αλήθεια είναι ότι η Βουλή εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, από τα χρόνια των μνημονίων μέχρι και την πανδημία, δεν προχώρησε στη συγκρότηση θερινών τμημάτων διακοπών των εργασιών της λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούσαν, αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή ποινικών αδικημάτων πολιτικών προσώπων τα ονόματα των οποίων εμπλέκονταν σε διάφορες υποθέσεις. Κατά μια έννοια λοιπόν η Βουλή θα ακολουθήσει την παράδοση που έχει καθιερωθεί, παρότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και λειτουργίες έχουν επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και στην κανονικότητα. Ωστόσο, λόγοι «πολιτικής εγρήγορσης», όπως λέγεται αρμοδίως, προκρίνουν να μην κλείσει η Ολομέλεια και να μην έχουμε θερινά τμήματα, καθώς η Βουλή έχει να διεκπεραιώσει μια βαριά νομοθετική ατζέντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ρυθμούς περιοδειών

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει τους βουλευτές σε διαρκή εγρήγορση να νομοθετούν σε έντονους ρυθμούς παράλληλα με το «οδοιπορικό» τους ανά τη χώρα με τα μεικτά κλιμάκια υπουργών – βουλευτών – κομματικών στελεχών που οργανώνονται και πραγματοποιούν περιοδείες και επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 23 περιοδείες σε νομούς της επαρχίας και σε δήμους της Αττικής και ο στόχος είναι «να πάμε σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, να μιλήσουμε με κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα, να προβάλλουμε το κυβερνητικό έργο και να ακούσουμε προβληματισμούς και προτάσεις», όπως λένε αρμόδια κομματικά στελέχη. Πρόκειται για κάτι στο οποίο έχει εστιάσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στο πόση σημασία έχει να επικοινωνούν οι βουλευτές (από κοινού με τους υπουργούς) το κυβερνητικό έργο που συντελείται ανά (εκλογική) περιφέρεια.

 Αρωμα εκλογών

Η έντονη αυτή δραστηριότητα δημιουργεί προφανείς συνειρμούς σε κάποιους βουλευτές οι οποίοι δεν αποκλείουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο υπό το βάρος των μεγάλων επιπτώσεων που προκαλούν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια αλλά και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία αποκτά ολοένα και πιο ακραία χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση προκρίνονται η συνέχιση και η ένταση του μεταρρυθμιστικού έργου, γι’ αυτό και αναμένεται μπαράζ νομοσχεδίων που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, το οποίο είναι και το τελευταίο πριν από τις εκλογές είτε γίνουν το 2023 είτε γίνουν πρόωρα μέσα στον τρέχον 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «ναυαρχίδα»

«Ναυαρχίδα» των νομοσχεδίων που θα εισαχθούν προς ψήφιση το προσεχές διάστημα και αναμένεται να γίνει αντικείμενο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον νέο νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ το οποίο επιφέρει ριζικές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία των ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα που θέτει στον νομοθετικό της προγραμματισμό η κυβέρνηση. «Θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες» είπε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο δίνοντας το σαφές στίγμα του ζητώντας από τους υπουργούς του «να το στηρίξουν όλοι με πολύ μεγάλη ένταση» καθώς «είναι ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο».

Εστίαση σε Υγεία και Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και τις παρεμβάσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων με κίνητρα ένταξης στο ΕΣΥ μεταξύ αυτών και όσων έφυγαν από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ως σημαντική μεταρρυθμιστική τομή προωθείται και νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με το πλαίσιο του αναδυόμενου τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας. Βασικός άξονάς του είναι η θεσμοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών με ρυθμίσεις θεσμικού χαρακτήρα για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και για τη συμπλήρωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την κυβερνοασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παίρνουν σειρά και άλλες νομοθετικές προτεραιότητες

Στις νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι επίσης η εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, αρμοδιότητας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, με στρατηγικό στόχο – μέσω της ενίσχυσης της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας – τη διασφάλιση της θωράκισης της εθνικής άμυνας της χώρας.

Ηδη τις προσεχείς ημέρες ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, ενώ στο «θερμό» νομοθετικά δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, το πλαίσιο της οποίας αναθεωρείται και εκσυγχρονίζεται και το οποίο αφορά την οργάνωση και την λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, το νομοσχέδιο για την ίδρυση Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων ως εθνικού συστήματος αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τα νομοσχέδια για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί νόμιμης μετανάστευσης, για τον ΟΔΔΗΧ και το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ, για το πλαίσιο αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ και τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των χρήσεων γης και ειδικότερα στις Ζώνες των Προστατευόμενων Περιοχών.

Επίσης, για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που αφορά τη φορολόγηση των αμυντικών δαπανών, για ζητήματα ενιαίου μισθολογίου, για την οργάνωση και λειτουργία εθνικής μονάδας πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ETIAS), καθώς και το νομοσχέδιο για τη θέσπιση νέας κατηγορίας εθνικής θεώρησης εισόδου εξάμηνης διάρκειας σε πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ, αλλά και για τη μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την οργάνωση της Εθνοφυλακής, αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...