Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσουν και απαντήσεις για το πώς παραχωρήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο σε ιδιώτες.
Οι πληροφορίες λένε ότι στην συζήτηση θα παρέμβει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας, στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση.
Σκέψη ακόμα και για πρόταση μομφής
Στην Κουμουνδούρου έγινε μεγάλη συζήτηση γύρω από τον χειρισμό του θέματος καθώς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι εξελίξεις στο θέμα αυτό θα πυροδοτήσουν κοινωνικές αναταραχές. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπας δεν αποκλείεται να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μόνο για το θέμα της ΔΕΗ ενώ κάποιοι εξέφρασαν την άποψη ότι θα έπρεπε να εξεταστεί μέχρι και το θέμα της κατάθεσης πρότασης μομφής, πρόταση που ωστόσο δεν προχώρησε.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για “εν κρυπτώ πλιάτσικο», εστιάζοντας τόσο σ΄ αυτή καθ’ εαυτή τη διαδικασία όσο και στο “χρηματιστηριακό παιχνίδι” που παίχτηκε.
«Κρατήσαμε δημόσια τη ΔΕΗ παρά τις σκληρές πιέσεις»
Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος του θέματος τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι παρότι η ΔΕΗ είχε ενταχθεί στο Υπερταμείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.
“Η επιδίωξη των θεσμών τότε, αλλά και της τρόικας του εσωτερικού ήταν η ιδιωτικοποίηση, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ υποδομών, που αποτελούσε σκληρό προαπαιτούμενο. Δώσαμε μεγάλη μάχη και καταφέραμε να μείνουν αυτές οι επιχειρήσεις, τα δίκτυα της χώρας και η ΔΕΗ με πλειοψηφικό πακέτο του ελληνικού δημοσίου και σε δημόσιο έλεγχο. Μετά από μεγάλη μάχη και σε καθεστώς σκληρής πίεσης, διασφαλίσαμε την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία εντάσσεται στο Υπερταμείο”, τόνισε χθες και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη.
«Χρηματιστηριακό παιχνίδι»
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μιλούν ακόμα για “χρηματιστηριακό παιχνίδι” τονίζοντας ότι:
-Χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους από κινήσεις στο Χρηματιστήριο. «Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της (ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της, όπως όλοι προεξοφλούσαν, βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης.
-Όπως επισημαίνουν ακόμα δεδομένου ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, «περιμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που παρενέβη μόνο μετά την κατακραυγή, το αυτονόητο: Να ελέγξει μία προς μία όλες τις πράξεις πώλησης που έγιναν τις 9 αυτές μέρες και να ενημερώσει Αρχές και πολίτες ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν μετοχές όταν όλοι προεξοφλούσαν άνοδο και από πού είχαν εσωτερική πληροφόρηση».