Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Mητσοτάκης: ''Δεν μιλάμε για άνοιγμα''

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων, αν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού. 

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, είναι αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρακεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. «Αδικαιολόγητοι πλέον οι συνωστισμοί» υπογράμμισε, σχετικά το νέο μείγμα μέτρων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να επανέλθουν, ενώ έκανε λόγο για δύο ακόμα δύσκολους μήνες με «όπλα» τα self test και τους εμβολιασμούς. «Φυσικά και έγιναν λάθη. Είμαι ο πρώτος που το αναγνωρίζω. Όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα» είπε ακόμα.

«Μιλάω για δέκατη φορά σε 12 μήνες στη Βουλή για την πανδημία του κορoνοϊού. Η Δημοκρατία μας λειτουργεί παρά τις δυσκολίες. Η κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να ενημερώνει πολίτες και κόμματα. Πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλλουν θετικά, ώστε το αποτέλεσμα της συζήτησης να είναι αυτό που προσδοκά ο ελληνικός λαός» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε πως «θα ήθελα οι συνεδριάσεις αυτές να ήταν λιγότερες και να είχαμε τελειώσει με τον ιό που παρουσιάζεται πολύ ανθεκτικός στο τελείωμα του. Ο μαζικός εμβολιασμός θα φέρει την τελική νίκη. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο. Ελπίζουμε βάσιμα ότι θα είναι το τελευταίο». «Η γλώσσα των αριθμών, της τεκμηρίωσης είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνεννοούμαστε. Χωρίς αυτούς απλά θα έχουμε παράλληλους μονολόγους και αυτό δεν είναι κάτι που βοηθάει τη Δημοκρατία μας να πάει παρακάτω» είπε ακόμα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς. Αυτό είναι μια επιτυχία της χώρας. Είναι μία καταστροφή κάθε ανθρώπινη απώλεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει την προσπάθεια της χώρας».

«Στο ζήτημα των εμβολιασμών ας συμφωνήσουμε ότι βάσει των διαθέσιμων, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις» υπογράμμισε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τον αριθμό των τεστΓίνονται πολύ περισσότερα σήμερα σε σχέση με αυτό που γίνονταν πριν από δύο μήνες. Πάνω από τα δύο στα τρία τεστ που έχουν γίνει στην Ελλάδα είναι δωρεάν. Ο δείκτης της πρόσθετης θνησιμότητας, δηλαδή οι απώλειες σε μια χώρα πέραν από αυτές που συνήθως καταγράφονται ετησίως, στην Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, λάθος να αξιολογούμε με φωτογραφίες της στιγμής. Να μην χάνουμε τη γενική εικόνα. Παρά τις δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα: Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από άλλα κράτη με πιο οργανωμένα συστήματα υγείαςΦυσικά και έγιναν λάθη. Είμαι ο πρώτος που το αναγνωρίζω. Όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς κανείς δεν πανηγυρίζει. Κανείς δεν χαμογελά με 8.000 νεκρούς, αλλά να μην μηδενίζουμε αυτά που έχουμε επιτύχει, όπως η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, οι χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία».

«Η τελευταία επίθεση της Covid χτυπά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στην Ελλάδα μερικώς αντιμετωπίστηκε. Ναι, το ΕΣΥ δοκιμάζεται και η προσπάθεια συνεχίζεται. Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν. Στην Αττική σταθεροποιούνται οι εισαγωγές - εξαγωγές» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο lockdown, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «χρειάζεται μια νέα ειλικρινής ανάγνωση της πραγματικότητας. Τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος. Τώρα είμαστε σε μια νέα φάση με άλλα χαρακτηριστικά. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται, έτσι συμβαίνει παντού. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν εφαρμόζει μια στρατηγική. Πρέπει να έχουμε μια προσέγγιση που να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά. Από τη μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων για όλα τα μέλη της και την διάθεσή τους με μοναδική κλείδα κατανομής τον πληθυσμό χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες από φτωχές χώρες μεγάλες από μικρές. Ναι πράγματι αυτό ήταν μία σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση. Απέτυχε όμως ταυτόχρονα στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών μελών. Με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να αναγνωρίζουν και ο ΠΟΥ πως η πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή. Αυτό δεν οφείλεται στα κράτη μέλη ή στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αν είχε διπλάσια εμβόλια σήμερα θα έκανε διπλάσια εμβόλια. Αν είχε τριπλάσια εμβόλια θα έκανε τριπλάσια εμβόλια. Άλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά ούτε στην οργάνωση της διαδικασίας εμβολιασμού. Θεωρώ μικρότητα μία επιχείρηση όπως η επιχείρηση Ελευθερία που κατά τεκμήριο δουλεύει υποδειγματικά να μη τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από την αντιπολίτευση». 

Σχετικά με την αναπροσαρμογή των μέτρων,, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, είναι αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση αποφάσισε τα Σαββατοκύριακα να επιτρέψει στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα τις μετακινήσεις μεταξύ των δήμων για άθληση, αναψυχή έτσι ώστε οι πολίτες να μη συνωστίζονται. Επίσης από τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει με συντεταγμένο τρόπο το λιανεμπόριο. Και από επιδημιολογικής πλευράς το μέτρο αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, εφόσον και οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα. Θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσουμε και τα σχολεία, με προτεραιότητα τα λύκεια. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού. Εάν διαπιστώσουμε ότι έχουμε και πάλι συνωστισμό, δεν αποκλείεται τα μέτρα να επανέλθουν».

Όσον αφορά στην οικονομία, τόνισε πως τη στήριξή της ανέρχεται «στα 40 δισ. ευρώ, χάρη στην αξιοπιστία που έχουμε καταφέρει». 

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν πιο επιθετικό ιό και με τους πολίτες να είναι στα όρια τους. Δεν είμαστε μόνοι, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων. Η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Αναλογιστείτε την κόπωση των γιατρών, των νοσηλευτών, των υγειονομικών που δίνουν μια μεγάλη μάχη. Συμμερίζομαι απόλυτα την κόπωση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Έχουμε να διαχειριστούμε δύο δύσκολους μήνες ακόμα, έχοντας όμως δύο σημαντικά εργαλεία» σημείωσε και εξήγησε:

«Το πρώτο είναι τα self test. Δεν θα σταθώ στον απαράδεκτο τρόπο που η αντιπολίτευση τα αντιμετώπισε. Τα self test είναι ένα πολύ σημαντικό, επικουρικό εργαλείο. Πολύ σημαντικό εργαλείο τα self test για να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν υποκαθιστούν τα υπόλοιπα τεστ, αλλά είναι σημαντικό να ξέρουμε αν είμαστε ή όχι θετικοί μέσα στην οικογένεια μας. Είμαστε η πρώτη χώρα που προβαίνει σε μαζική αγορά και διάθεση τους. Το δεύτερο εργαλείο είναι τα εμβόλια. Είχαμε δεσμευθεί ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα είχαμε εμβολιάσει 1,7 εκατομμύρια πολίτες. Εντός του Απριλίου θα κάνουμε 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Έως τα τέλη Μαίου θέλουμε να έχουμε εμβολιάσει όλους όσοι είναι 60 ετών. Εάν έχουμε περισσότερα εμβόλια από την ΕΕ, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε και τους εμβολιασμούς. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα». 

«Προτάξαμε πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν στην πολύμηνη αυτή δοκιμασία. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έθεσε το θέμα του ψηφιακού πιστοποιητικού. Είμαι σίγουρος ότι φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι» επισήμανε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ