Κυβέρνηση

Ο κύβος ερρίφθη: Έρχεται ανασχηματισμός - Ποιοι υπουργοί φεύγουν, ποιοι μένουν

Eνισχύεται τις τελευταίες ώρες η αίσθηση στους παροικούντες γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου πως ο ανασχηματισμός είναι πιθανόν να είναι υπόθεση ακόμη και ολίγων 24ωρων. Από την Ιερουσαλήμ την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε κατ' ουσίαν πως οι κυοφορούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι κατ' ουσίαν προ των πυλών:  Όταν οι Έλληνες δημοσιογράφοι επεχείρησαν να του εκμαιεύσουν κάποια πληροφορία γύρω από τις προθέσεις του επί του συγκεκριμένου ζητήματος εκείνος τους διόρθωσε με νόημα λέγοντας πως η σωστή λέξη δεν είναι ανασχηματισμός, αλλά διορθωτικές κινήσεις. 

Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κοινή γνώμη είχε προϊδεαστεί από τις δηλώσεις του στενότερου συνεργάτη του, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος για πολλοστή φορά λειτούργησε ως προπομπός κεντρικών κυβερνητικών αποφάσεων, η προαναγγελία που έκανε ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε μια μικρή έκπληξη. Και τούτο διότι, ένα 24ωρο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, είχε επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός πάντως στην επαφή του με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουμε στην Ιερουσαλήμ έδειξε σαφώς ότι έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Άνοιξε ουσιαστικά μόνος του το θέμα καθώς εν τη ρύμη του λόγου του, είπε, αναφερόμενος στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι… «είχαν και αυτοί πρόσφατα ανασχηματισμό». Ενώ εν συνεχεία κινήθηκε να αποχωρήσει, «προκαλώντας» τους συνομιλητές του με τη χιουμοριστική έκφραση «ξέρω ότι δεν σας ενδιαφέρει και δεν με ρωτάτε για τον ανασχηματισμό…».

Αμέσως, ωστόσο, κοντοστάθηκε για να πει με την ίδια χιουμοριστική διάθεση: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό…», κάτι που είχε συμβεί στο τέλος του προηγουμένου χρόνου με την πρότασή του για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. 

«Αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», συμπλήρωσε με την ίδια παιγνιώδη διάθεση. Στην επιμονή, όμως, των δημοσιογράφων να ρωτούν αν θα γίνει ανασχηματισμός με την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο μοτίβο, συμπλήρωσε πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των κυβερνητικών αλλαγών που ετοιμάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο είχε εμμέσως τεθεί και στη διάρκεια των ελληνοϊσραηλινών διαβουλεύσεων. Και έγινε με αφορμή την επισήμανση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ότι το χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνει τρεις τομείς για τους οποίους στην ισραηλινή κυβέρνηση είναι κατανεμημένοι σε τρία διαφορετικά κυβερνητικά στελέχη.

«Μου βάζεις ιδέες Κωστή…», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, υπαινισσόμενος ότι θα μπορούσε να αποκόψει αρμοδιότητες από τον κ. Χατζηδάκη.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν, πάντως, ότι επρόκειτο για ένα «χαριτολόγημα» του πρωθυπουργού και ούτε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα αλλάξει δομή, ούτε ο νυν υπουργός θα μετακινηθεί από τη θέση του.

Πέραν του κ. Χατζηδάκη, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι με την έκφραση «διορθωτικές κινήσεις» υπονοείται αφενός ότι δεν θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές και αφετέρου ότι «δεν θα αλλάξουν βασικοί υπουργοί».

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το μεσημέρι στην Αθήνα και με τη δυναμική που δημιούργησε η προαναγγελία των αλλαγών, εικάζεται ότι δεν θα αργήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει ούτε σε στενούς συνεργάτες του το χρονοδιάγραμμα που έχει κατά νου, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» εξελίξεις και πριν εκπνεύσει η τρέχουσα εβδομάδα.   

Ποιοι αναμένεται να μείνουν εκτός υπουργικού σχήματος

Εκτός υπουργικού σχήματος αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναμένεται να «πληρώσει» την ιστορία των ΚΕΚ που αφορούσε την επιμόρφωση των επιστημόνων. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και ο Χάρης Θεοχάρης, για τον οποίο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο πρωθυπουργικό γραφείο για τον τρόπο που χειρίστηκε το χαρτοφυλάκιο του.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνει υφυπουργός Αθλητισμού, χωρίς να αποκλείεται να βρεθεί σε κάποια άλλη θέση. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο με τον Στέλιο Πέτσα να αφήνει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και να «μετακομίζει» στην οδό Σταδίου και το υπουργείο Εργασίας.

Ποιοι υπουργοί δεν μετακινούνται 

Αμετακίνητοι θεωρούνται υπουργοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας και έχουν ανεβασμένες μετοχές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Γιώργος Γεραπετρίτης που μαζί με τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη αποτέλεσαν την τριάδα που χειρίστηκε με επιτυχία όχι μόνο την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και όλες τις δύσκολες κυβερνητικές αποστολές.

Στην ίδια κατηγορία είναι φυσικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που αν μετακινηθεί από το την θέση του θα είναι για να αναβαθμιστεί στο κυβερνητικό σχήμα. Αμετακίνητος θεωρείται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ειδικά στην φάση που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Αίγυπτο για την χάραξη ΑΟΖ.


Ανεβασμένες μετοχές έχει ο Κυριάκος Πιερρακάκης που έχει αναβαθμίσει ταχύτητα τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και έχει επιδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικό έργο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Επιτυχημένη θεωρείται και η παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης και τα σενάρια ανασχηματισμού δεν αφορούν την οδό Νίκης όπου βρίσκεται και το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Στις υπουργικές τους θέσεις αναμένεται να παραμείνουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει φέρει εις πέρας την κυβερνητική πολιτική στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο δεν πρόκειται να «σπάσει», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά τα σενάρια που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ