Σχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά των λεωφορείων και των συρμών του Μετρό στην κανονικότητα, με αύξηση των οχημάτων και μείωση των χρονοαποστάσεων, έχουν δρομολογήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΑΣΑ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επόμενη μέρα «έτσι ώστε να τηρούνται όλοι οι αυστηροί κανόνες για την υγεία των πολιτών».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς συζητείται με το υπουργείο Υγείας.
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία μεγάλη ανησυχία.
»Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την επόμενη ημέρα, διότι σιγά-σιγά μπαίνουμε σε μία σταδιακή αποκατάσταση» σημείωσε τονίζοντας πως το υπουργείο εξετάζει μαζί με τους ειδικούς ποια μέτρα προστασίας πρέπει να παίρνουν οι επιβάτες.
Επανέλαβε πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει λάβει αυτή τη στιγμή όλα τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επισημαίνοντας πως γίνονται όλες οι απαραίτητες απολυμάνσεις, έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, όπως η είσοδος των επιβατών από την πίσω πόρτα, αλλά και η μείωση κατά 50% των επιβατών μέσα στα λεωφορεία.
Επίσης, ανέφερε ότι σήμερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η επιβατική κίνηση, αλλά και οι συνθήκες λόγω κορονοϊού, κυκλοφορούν στην Αθήνα 550 από τα περίπου 1.000 λεωφορεία.
Εξήγησε πως ο λόγος που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, και υπό κανονικές συνθήκες, περισσότερα από 1.000 λεωφορεία, είναι ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου ο οποίος είναι τα 16 έτη.
«Δυστυχώς επί πέντε χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε για την στοιχειώδη συντήρηση του στόλου, αλλά ούτε και για την ανανέωση του με καινούργια, φιλικά προς το περιβάλλον, λεωφορεία» σχολίασε.
«Σύντομα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα δούμε ηλεκτρικά και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία» είπε και πρόσθεσε πως ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος τους επόμενους μήνες.
Κομβικός ο ρόλος των μεγάλων project υποδομών στην οικονομία
Ο υπουργός τόνισε πως τα μεγάλα project υποδομών θα παίξουν κομβικό ρόλο για την επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη ημέρα, επισημαίνοντας πως το υπουργείο έχει ήδη σχεδιάσει μεγάλες επενδύσεις, ύψους 13 δισ. ευρώ, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, ο Ε65, το Flyover στη Θεσσαλονίκη, έργα τα οποία θα δώσουν μεγάλο πολλαπλασιαστή στην οικονομία.
Ερωτηθείς για την υπόθεση των voucher, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως «έγινε μια αστοχία, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει» καθώς όπως είπε η κυβέρνηση χειρίστηκε την υγειονομική κρίση «με μεγάλη επιτυχία».
«Οι επιστήμονες θα πάρουν τα χρήματα που πρέπει να πάρουν και πάμε και ένα βήμα παραπέρα, με εντολή του ιδίου του πρωθυπουργού, για να γίνει έλεγχος στα ΚΕΚ στα όποια όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχαν παθογένειες» πρόσθεσε.