Κυβέρνηση

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» από Γεννηματά, «όχι» από Τσίπρα – Προϋποθέσεις από Κουτσούμπα – Θετικός ο Βελόπουλος

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον πρωθυπουργό να αναζητά συναινέσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη κρισιμότητα είχε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΚΚΕ είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων. Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας «on camera», είπε στην ουσία ένα «ναι» με επιμέρους ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουτσούμπας επιφυλάχθηκε να διατυπώσει την οριστική θέση του κόμματός του, αφού παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης, πλην όμως, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να ψηφίζουν οι Ελληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία και να προσμετράται το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο.

Έίχαν προηγηθεί ένα ξεκάθαρο «ναι» στην κυβερνητική πρόταση από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και ένα «όχι» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Κυριάκο Βελόπουλο και ακολούθησε ο εξής διάλογος, όταν ο κ. Μητσοτάκης του έδειξε το μικρό του δάχτυλο, που το έχει δέσει λόγω μιας κάκωσης στο μπάσκετ.

- Μητσοτάκης: «Εσένα είναι εντάξει το χέρι σου;»
- Βελόπουλος: «Οι κακές συνήθειες των αθλητών».
- Μητσοτάκης: Τι να σου προσφέρω;
- Βελόπουλος: Εναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Ελληνες ομογενείς.
- Μητσοτάκης: Τουλάχιστον στο δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Τα ραντεβού με Τσίπρα και Γεννηματά

Νωρίτερα, το πρώτο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού το πρωί της Παρασκευής ήταν αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την επιστολική ψήφο, και γενικότερα για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. Αν και δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο των όσων συζητήθηκαν και δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις, υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων δεν συμπίπτουν πουθενά, την ίδια ώρα που η υπόθεση της Novartis έχει «δυναμιτίσει» το πολιτικό σκηνικό.

Σε συνέντευξή του, πάντως, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα μεγάλο θέμα, «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας», συμπληρώνοντας πως, αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό «ναι» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, «ναι» στην επιστολική ψήφο, «ναι» στην προσμέτρηση των ψήφων τους στο εθνικό αποτέλεσμα και «ναι» στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις.

Στις 16:00 ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 16:45 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο. Τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης θα δει, στις 17:30, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση, καθώς χρειάζεται να «αλιεύσει» ψήφους και από εκεί, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 έγκυρων ψήφων που χρειάζεται, για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους «αστερίσκους» του ΚΚΕ, που μαζί αριθμούν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει, καθώς μόνο οι 22 ψήφοι του ΚΙΝΑΛ δεν είναι αρκετές, για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ