Κυβέρνηση

Παραίτηση Τόσκα: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης που άργησε 11 ημέρες


Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκου Τόσκα το απόγευμα της Παρασκευής και αυτό ήταν μια παραίτηση που βόλεψε τους πάντες. Ηταν μια αποχώρηση προσχεδιασμένη ώστε εν μέσω της θύελλας να κερδίσουν όλοι κι από κάτι. Ο Νίκος Τόσκας να βγάλει από πάνω του το βάρος της ευθύνης για την τραγωδία στο Μάτι και να διασώσει τη φήμη του σκληρού στρατηγού που κάνει αυτό που του προτάσσει το καθήκον.

Η δε κυβέρνηση για να αποσυμφορήσει την κατάσταση. Να βρει μια έξοδο διαφυγής μέχρι να αλλάξει τα πάντα ο Τσίπρας, αλλά μετά τις 20 Αυγούστου.

Αλλά ήταν μια παραίτηση που είχε προαναγγελθεί, έστω κι αν άργησε 11 ημέρες.

Μόλις λίγα 24ωρα έχουν περάσει από τη συνέντευξη που έχει δώσει στην ΕΡΤ ο Νίκος Τόσκας, ο παραιτηθείς πλέον αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Εκεί ο υπουργός δε λέει τίποτε περισσότερο από αυτά που είχε ισχυριστεί στην συνέντευξη τύπου της ντροπής, δύο μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι. Εκεί όπου με τις προτροπές του Δημήτρη Τζανακόπουλου ο κ. Τόσκας είχε πει: «Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων. Φυσικά οι απώλειες είναι μεγάλες και μας έχουν συγκλονίσει όλους, πάνω απ’ όλους εμάς που διαχειριστήκαμε αυτήν την κατάσταση».

Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε» και δεν την έκανε δεκτή». Αυτά είχε πει τότε για να φουντώσει η οργή του κόσμου. Μια οργή που είχε ξεκινήσει από εκείνη την σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων όπου ο κ. Τόσκας ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για «λίγους εγκλωβισμένους στο Κόκκινο Λιμανάκι». Ή ήταν άσχετος εκείνη την ώρα της καταστροφής ή έκρυβε την αλήθεια.

Στην ΕΡΤ λοιπόν, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κύριος Τόσκας λέει: «Δεν υπήρξαν λάθη τακτικής στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής. Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να βρούμε λάθη, αλλά οι πυροσβέστες έδειξαν αυτοθυσία», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Τόσκας απέδωσε την τραγωδία στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην παράνομη δόμηση.

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια», επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε: «Δεν είχαμε ποτέ 11 μποφόρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».

Η αρχή του τέλους
Αυτά είχε πει ο παραιτηθείς υπουργός μένοντας σταθερός στη γραμμή τη κοινής παρουσίας του με τον προκλητικό κύριο Τζανακόπουλο.

Η γραμμή της «μη συγγνώμης» που χαράχτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να μη φανεί ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη. Κάτι που βεβαίως θα έπρεπε να πράξει.

Αλλά η ακόμη πιο προκλητική γραμμή «δεν μπορώ να βρω λάθη» ήταν αυτή που εξόργισε τους πολίτες.
https://www.youtube.com/embed/T2y612KnPx8

Η κοινωνία ολόκληρη χλεύασε τον υπουργό και όλη την κυβέρνηση καθώς δεν μπορείς να λες ότι όλα έγιναν σωστά τη στιγμή που υπάρχουν 88 νεκροί.

Εκείνη η συνέντευξη τύπου με τον Τζανακόπουλο ήταν η αρχή του τέλους της κυβερνητικής καριέρας για τον Τόσκα. Ηταν προδιαγεγραμμένη η πορεία του και στον ανασχηματισμό, όποτε κι αν αποφασιζόταν αυτός, ο πρώτος που θα έφευγε θα ήταν ο Τόσκας.

Τι μεσολάβησε, όμως, και μέσα σε λίγες ημέρες ο υπουργός… ξαναπαραιτήθηκε. Ή τον «παραίτησε» ο Τσίπρας, όπως λένε οι καλές γλώσσες;

Αυτό που μεσολάβησε ήταν οργή της κοινωνίας η οποία αποτυπώθηκε στις τοπικές οργανώσεις και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μηνύματα οργής που έπαιρναν για τον Τόσκα ειδικά αλλά και για την κυβέρνηση γενικότερα, έπρεπε να αποκρουστούν με κάποιο τρόπο. «Δεν θα μπορούσαμε να πάμε στις εκλογικές μας περιφέρειες για διακοπές σε μια τέτοια κατάσταση», έλεγαν.

Στελέχη και δημοσιογράφοι κοντά στην κυβέρνηση άρχισαν ασκούν κριτική, να ζητούν την ανάληψη ευθυνών, να απαιτούν παραιτήσεις.

Μόνο τυχαίες δεν ήταν δηλώσεις όπως αυτή του Σκουρλέτη: «Είναι προκλητικό να λέει κανείς πως έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς. Τη συγγνώμη την έχει αναλάβει όλη η κυβέρνηση». Ηταν 1 Αυγούστου και ήταν μια σαφής αιχμή κατά όσων επέμεναν να… πετάνε χαρταετό όταν όλη η Ελλάδα θρηνούσε. Και ήταν φανερό ότι επρόκειτο για στροφή 180 μοιρών από το Μέγαρο Μαξίμου, μια νέα γραμμή που είχε σκοπό να καταλαγιάσει την οργή της κοινωνίας.

Η μεγάλη στροφή
Είναι 2 Αυγούστου και η μεγάλη στροφή ολοκληρώνεται, προφανώς με εντολή Μαξίμου.

Ο διευθυντής της «Αυγής», Δημήτρης Στούμπος, από αυτούς που ακούει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλά στον Σκάι και ζητά παραιτήσεις με… ονόματα.

Ο κ. Στούμπος έθεσε θέμα παραιτήσεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη ζητώντας από τον κ. Τόσκα «να ξανασκεφτεί» το θέμα της παραίτησής του. Επίσης, ανέφερε ότι εάν ο ίδιος ήταν στη θέση του κ. Καπάκη, θα είχε παραιτηθεί».

Ηταν πλέον φανερό ότι θα είχαμε εξελίξεις τις οποίες την Παρασκευή ενίσχυσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του Τόσκα κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό λάθος.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τον κ. Τόσκα και τον κ. Τζανακόπουλο σχετικά με το περιστατικό των φονικών πυρκαγιών, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς και πρέπει να αποτιμηθούν τα λάθη. Ακόμα και τα επικοινωνιακά λάθη. Είναι επικοινωνιακό λάθος το γεγονός, ότι έγινε μια συνέντευξη που κάποιος είπε ότι ‘τα ίδια θα έκανα’…».

Κι αφού κανείς άλλο δεν βγήκε μπροστά και να πάρει πάνω την ευθύνη ήρθε η ώρα του Τόσκα. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διήμερο είχαμε μπαράζ κατηγοριών κατά των υπηρεσιών, την ευθύνη των οποίων είχε ο Τόσκας. Πυροσβεστική και Αστυνομία έγιναν ο στόχος που όλοι πυροβολούσαν δείχνοντας τα λάθη τους, τόσο με την εκτίμηση της πυρκαγιάς όσο και με την εκτροπή της κυκλοφορίας προς το Μάτι.

Την Παρασκευή το απόγευμα ο Τσίπρας κάλεσε τον Τόσκα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Υπό το βάρος της τραγωδίας η απομάκρυνση του δεύτερου είχε αποφασιστεί. Η δικαιολογία ότι πέρασε η έκτακτη κατάσταση και τώρα μπορούσε να φύγει ο υπουργός δεν πείθει κανέναν. Όπως και ότι ο ίδιος ο Τόσκας υπέβαλε την παραίτησή του για δεύτερη φορά. Απλά επικοινωνιακά έτσι έπρεπε να ειπωθεί, αντί ότι ο πρωθυπουργός «παραίτησε» τον υπουργό του για να περισώσει ό,τι μπορούσε από μια κυβέρνηση που κλυδωνίζεται.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τα σενάρια για ανασχηματισμό φουντώνουν ξανά. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για ανασχηματισμό μετά την «επίσημη» έξοδο από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου και πριν από τη ΔΕΘ. Ωστόσο, είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο να γίνουν πιο άμεσα.Ο Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη… προσωρινά -όπως όλα δείχνουν- μέχρι να γίνει ο ανασχηματισμός.

Παράλληλα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα και την τοποθέτηση του νέου υπουργού, να ακολουθήσουν αλλαγές στις ηγεσίες της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ τίθεται και το ερώτημα για το μέλλον του Γιάννη Καπάκη στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

TWEET ΤΣΙΠΡΑ

O Αλέξης Τσίπρας έκανε tweet με... νόημα, για τις τελευταίας εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού. Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα», έγραψε ο Πρωθυπουργός.


Η παραίτηση του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία εστιάζουν στο «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσον αφορά τις φονικές πυρκαγιές.

Η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk γράφει στην ιστοσελίδα της: «Στην Ελλάδα παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τόσκας. Ο λόγος είναι οι δασικές πυρκαγιές που προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων. Ο Τόσκας ανέφερε ότι με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, δεν μπορεί να συνεχίσει. [...] Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε και ότι η προειδοποίηση των κατοίκων και η εκκένωση των περιοχών δεν έγιναν αρκετά γρήγορα».

Στο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή Der Standard. Υπό τον τίτλο «Μετά τις πυρκαγιές έλληνας αναπληρωτής υπουργός υποβάλει την παραίτησή του», η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Τόσκα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις. [...] Οι αρμόδιες για τη δημόσια ασφάλεια αρχές δέχθηκαν κριτική και επειδή επί μέρες υπήρχε σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών».

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR επισημαίνει ότι: «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα παραιτήθηκε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. (σ.σ. Ο Νίκος Τόσκας) δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του μετά την απώλεια 89 ανθρώπινων ζωών. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει μεν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτή την καταστροφή, αλλά επισημαίνει ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις διότι τα αυθαίρετα κτίσματα και οι δρόμοι-αδιέξοδα στις πληγείσες περιοχές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας».

Η εφημερίδα Augsburger Allgemeine υπό τον τίτλο «ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτείται μετά από τις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει: «Περίπου 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού [...] Ο Τόσκας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αστυνομία, την πυροσβεστική και την προστασία του πολίτη ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την απώλεια τόσων ανθρώπων».

H FAZ στο Μάτι

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ από το Μάτι με οδοιπορικό και μαρτυρίες κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές. Το άρθρο εστιάζει μεταξύ άλλων στις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, σε πιθανές παραλείψεις, στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα αλλά και στην έλλειψη εθελοντικού πυροσβεστικού σώματος: «Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, που κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων, αρκετοί σκέφτονται τώρα πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή. Το πρόβλημα είναι και η έλλειψη συλλογικού πνεύματος». Στο άρθρο ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κανείς δεν κατηγορεί το κράτος για το ότι ξέσπασε φωτιά και ότι έφτασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το Μάτι. Στην Ελλάδα τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μέρος του οποίου είναι και οι πυρκαγιές. Ούτε για το ότι εκείνη την αποφράδα ημέρα είχε δυτικό άνεμο κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση. [...] Εδώ υπάρχει όμως ένα άλλο ερώτημα: Στο Μάτι, σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς δεν υπάρχει σειρήνα συναγερμού, όπως μας επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί;»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ