Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έρχονται άσχημες εξελίξεις στην Μ. Ανατολή! Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς-Τον σκότωσαν στρατιώτες στη Ράφα (upd-σκληρές εικόνες)

Νεότερη ενημέρωση

Νεκρός είναι σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από επιχείρηση που ακολούθησε τυχαίο έλεγχο και εντοπισμό του από Ισραηλινούς στρατιώτες τη Ράφα.

Η επιβεβαίωση της είδησης έρχεται από τα ισραηλινά ΜΜΕ, όπως το Κανάλι 12, τα οποία έχουν σε γνώση τους τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των οπλιτών με τους διοικητές τους λίγο μετά την συμπλοκή.

Ανάμεσα στους νεκρούς που υπάρχουν από την συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σύμφωνα με πληροφορίες, τρία άτομα. Εκτός του ηγέτη της Χαμάς, ένα ακόμη είναι ο αδελφός και διάδοχός του, Μοχάμεντ Σινουάρ.

Οι στρατιώτες του έκαναν επιτόπιο τεστ DNA με τα αποτελέσματα να βγαίνουν περίπου δύο ώρες αργότερα και να επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για τον ηγέτη της Χαμάς.
 

Αυτό, φαίνεται και από την φωτογραφία που έχουν δώσει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στις οποίες ενώ έχει βρεθεί η σορός του Σινουάρ, ένας από τους στρατιώτες κρατά ένα μπουκάλι με το οποίο πήρε δείγμα από το γενετικό υλικό του Γιαχία Σινουάρ.

 

Ο Σινουάρ είχε αναλάβει τα ηνία της Χαμάς στις 31 Αυγούστου όταν ο de facto πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια είχε σκοτωθεί από έκρηξη σε διαμέρισμα στην Τεχεράνη.

Ο Σινουάρ που είχε το ψευδώνυμο από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ο «αρουραίος της Γάζας» και δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον περσινό Σεπτέμβριο, είχε διαφύγει δεκάδες φορές το θάνατο στη μακρά σχέση συγκρούσεων με το Ισραήλ, στοιχείο που του είχε δώσει «ηρωικές» διαστάσεις στους κόλπους της Χαμάς.

Πώς ξέφευγε από τους Ισραηλινούς

Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για χρόνια το «Μαύρο Σάββατο» και κατάφερε να συγκεντρώσει κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του παντοδύναμου Ισραήλ και των μυστικών υπηρεσιών του τα όπλα και τους ανθρώπους που έφεραν αιφνιδιασμό και θάνατο στο Ισραήλ παρέμενε μέχρι πρότινος άφαντος και ζωντανός.

Ο Σινουάρ είχε τη φήμη του ανθρώπου που ξεγέλασε τον θάνατο αρκετές φορές και αυτό του είχε δώσει ηρωική υπόσταση στους κύκλους της Χαμάς αλλά και το παρατσούκλι «ποντικός της Γάζας» από τους Ισραηλινούς διώκτες του.

Οπως αναφέρουν πηγές των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ, ο ίδιος είχε επιλέξει να παραμείνει στην ισοπεδωμένη Γάζα και να μη διαφύγει μέσω Αιγύπτου στο Κατάρ, όπως είχε πράξει ο προκάτοχός του και από τον Ιούλιο μακαρίτης Ισμαήλ Χανίγιε. Με βάση τα όσα διέρρεαν το τελευταίο διάστημα πηγές των Αμερικανών, εξακολουθούσε μέχρι πρότινος να χρησιμοποιεί τις πρακτικές που τον έκαναν να επιβιώσει επί 22 χρόνια στις φυλακές του Ισραήλ.

Ζώντας επί μακρόν σε περιβάλλον απομόνωσης και περνώντας ώρες ανακρίσεων από τους Ισραηλινούς επέλεξε να μάθει εβραϊκά και μελέτησε διεξοδικά κατά τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του τις συνήθειες και τους τρόπους των υψηλόβαθμων αλλά και των χαμηλόβαθμων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ με τους οποίους κατά καιρούς ερχόταν σε επαφή.

Αντιλήφθηκε από κοντά τη δυναμική του Ισραήλ, τις τεράστιες υλικοτεχνικές του δυνατότητες και κυρίως μελέτησε τα νεκρά σημεία που έχει κάθε σύστημα. Μετά την αποφυλάκισή του το 2011, όταν το Ισραήλ τον άφησε ελεύθερο μαζί με ακόμη 1.025 Παλαιστίνιους κρατουμένους, προκειμένου να επιστρέψει από ομηρία ο στρατιώτης Χιλάντ Σαλίτ, ο Σινουάρ επέλεξε να επιστρέψει στη Γάζα και να μεταφέρει τη γνώση που είχε αποκομίσει στη Χαμάς.
 

Χωρίς κινητό

Από τη στιγμή της αποφυλάκισής του μέχρι και σήμερα, 13 χρόνια μετά, δεν χρησιμοποιούσε κινητά τηλέφωνα και δεν επέτρεπε ούτε στους πιο κοντινούς του ανθρώπους τη χρήση τους. Ο ίδιος μάλιστα είχε συστήσει σε όλη την οργάνωση της Χαμάς να πράξει το ίδιο γνωρίζοντας τον τρόπο εντοπισμού που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Επίσης, για να επικοινωνεί με προϊστάμενους και υφιστάμενους της Χαμάς έστησε ένα ολόκληρο δίκτυο διανομέων μηνυμάτων οι οποίοι μετέφεραν κυριολεκτικά χαρτιά -χέρι με χέρι- σε αυτούς με τους οποίους ήθελε να επικοινωνήσει, ακόμη και στα μέλη της ίδιας του της οικογένειας.

Φαίνεται ακόμη ότι εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια είχε «ασπαστεί» την πραγματικότητα πως θα έπρεπε να ζει σε κάποιο από τα τούνελ της οργάνωσης που επέλεξε να υπηρετεί. Ακόμη και πριν από το «Μαύρο Σάββατο» ελάχιστες ήταν οι δημόσιες εμφανίσεις του εντός της Γάζας, οι οποίες ήταν και εξαιρετικά σύντομες.

Αρχικό κείμενο

Πληροφορίες που μεταδίδονται αναφέρουν τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, στην κεντρική Γάζα μετά από χτύπημα των Ισραηλινών.

Ο Σινουάρ είναι κεντρική φιγούρα της Χαμάς και θεωρείται από τους εγκεφάλους της πολύνεκρης επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 και η είδηση του θανάτου του, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ανάρτηση προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει και οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. «Κατά τη διάρκεια επιχείρησης μαχητών του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Η IDF και η Shin Bet ερευνούν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να είναι ο Yahya Sinwar. Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί», αναφέρουν.

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό μιλώντας στο protpothema.gr επιβεβαιώνουν πως κατά τις 13:00 η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ μετά από πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες της στο πεδίο εντός της Γάζας προχώρησε σε βομβαρδισμό στη Βόρεια Γάζα σε σημείο στο οποίο υπήρχε συγκέντρωση μελών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε σε κτίριο το οποίο πριν την έναρξη του πολέμου στέγαζε το σχολικό συγκρότημα Abu Hasan.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συγκεκριμένη συνάντηση έδωσαν το παρών τουλάχιστον 12 από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη των δύο οργανώσεων αλλά το Ισραήλ φαίνεται πως δεν είχε πληροφόρηση πως θα έδινε το παρόν και ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος στη Γάζα, Σινουάρ.

Η λίστα με τους 12 τρομοκράτες που βρίσκονταν στο σημείο:

• Χοσάμ Μοχάμαντ Ατιγιέχ Σάλαχ
• Άχμεντ Άμπντουλ Νασρ Άουαντ Χαμντόνεχ
• Άκραμ Μαχέρ Νιμρ Ζακούλ
• Άχμαντ Αμπντουραχμάν Μαχμούντ Αμπού Αλ-Τζουμπέιν
• Μουσταφά Άλι Χαλίλ Ούντεχ
• Μοχάμεντ Αμπντουλάχ Αμπντ αλ-Ραχμάν Ταμράζ
• Μοχάμεντ Μοχάμαντ Ραφάτ Χοσεΐν Ντάχερ
• Μαχμούντ Μούσα Άμπντουλ Ουαχάμπ Άταλ
• Αμπντούλ Καρίμ Χασάν Άουαντ Χαμντόνεχ
• Γιούσεφ Χόσνι Άλι Σάλεμ
• Μοχάμεντ Σάμιχ Άτουα Σιρ
• Αμπντούλ Ραχμάν Φάουζι Καμέλ


Το χτύπημα επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ο οποίος ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή ακριβείας κατά τρομοκρατών της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι επιχειρούσαν από κέντρο διοίκησης και ελέγχου σε κτίριο που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως σχολείο στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με τον IDF, στο πρώην σχολείο Αμπού Χασάν ήταν παρόντες 12 τρομοκράτες, οι οποίοι εμπλέκονταν σε επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και σε επιχειρήσεις κατά των ισραηλινών στρατευμάτων. Ο στρατός τόνισε ότι λήφθηκαν μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους αμάχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ο αξιωματούχος, Μετχάτ Αμπάς, δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει νερό για να σβήσουν τη φωτιά. Δεν υπάρχει τίποτα».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ