Πολιτική

Πως βλέπει το Μαξίμου την σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

Την επαύριο της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, η προεδρία του για την Ευρώπη δεν είναι μια εξέλιξη που έπεται, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα. Υπό αυτή την έννοια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αναπροσαρμόσουν άμεσα τη στρατηγική τους έναντι της Ουάσινγκτον, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται εν χορώ είναι ότι επιδιώκουν συνεργασία και αγαστές ευρωαμερικανικές σχέσεις και όχι μια σκληρή αντιπαράθεση.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ευρύτερες εξελίξεις, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα στο ετήσιο δείπνο που παραθέτει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιμένουν να δουν τη στάση του κ. Τραμπ έναντι της Ε.Ε, αν και χθες έδωσε μια πρόγευση των προθέσεών του προαναγγέλλοντας επιπρόσθετους δασμούς σε τρίτες χώρες. Είναι ενδιαφέρον ότι στη χθεσινή του ομιλία ήταν προσωπικά προσκεκλημένη η Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν που επίσης είχε συναντήσει τον κ. Τραμπ στο Μαρ-Α-Λάγκο δεν κατάφερε να παραστεί. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει να συναντήσει την κυρία Μελόνι στις 19 Φεβρουαρίου στη Ρώμη, καθώς συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Διακυβερνητική Επιτροπή Ελλάδας-Ιταλίας, οπότε οι δύο τους που έχουν και στενή προσωπική σχέση θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έχει αναδείξει εδώ και πολύ καιρό τις στρατηγικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας για την Ευρώπη. Έχει τονίσει ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες τόσο να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες όσο και η Ε.Ε. να αναπτύξει περισσότερα εργαλεία για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, όπως ανάληψη κοινού χρέους για τους εξοπλισμούς.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις αυξημένες αμυντικές μας δαπάνες μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ίσως χρειαστούμε ένα μικρό -σε σύγκριση με το Ταμείο Ανάκαμψης- ευρωπαϊκό ταμείο, εστιασμένο στην Άμυνα, το οποίο θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης στο γερμανικό podcast "Table Today", ενώ προσδιόρισε τα 100 δισεκατομμύρια ως ένα επαρκές ποσό, ώστε η Ε.Ε. να πείσει ότι εννοεί τα όσα λέει.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στρατηγικό βάθος και «πατούν» σε στέρεες βάσεις που δεν επηρεάζονται από συγκυριακές εξελίξεις. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, η πρόσφατα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η παραγγελία από μέρους της χώρας μας των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, η βάση της Σούδας, αλλά και η Αλεξανδρούπολη ως σημείο-κλειδί του ενεργειακού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής καθιστούν την Ελλάδα κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κυβερνητική ανάλυση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ