Ένοπλες Συρράξεις

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα -Αμερικανός Στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ: Η Οδησσός και το Κίεβο κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των Ρώσων

Η Οδησσός εξακολουθεί να είναι ένα από τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος για τη Μόσχα στην ουκρανική σύγκρουση.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, αυτή η πόλη θα μπορούσε να γίνει ένα είδος σύμβολο του τέλους ολόκληρης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Αυτή είναι η άποψη του πρώην διοικητή των κοινών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγού Γουέσλι Κλαρκ.

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι το Κρεμλίνο βλέπει την κατάληψη της Οδησσού όχι απλώς ως μια νίκη τακτικής, αλλά ως στρατηγικό θρίαμβο που μπορεί να παρουσιαστεί ως το τέλος των εχθροπραξιών.

Ο Κλάρκ πιστεύει ότι παρά την προσοχή του ΝΑΤΟ στις κατευθύνσεις του Χαρκόβου και του Σούμι, ο κύριος στόχος της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής είναι συγκεντρωμένη ακριβώς στο νότο.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η αύξηση της ρωσικής πολεμικής δραστηριότητας λαμβάνει χώρα μέσω των εδαφών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, με στόχο να σπάσει την άμυνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και να φτάσει στην Οδησσό.

Αυτή η πόλη, σύμφωνα με τον Αμερικανό απόστρατο Στρατηγό, δεν έχει μόνο στρατιωτική και υλικοτεχνική σημασία, αλλά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο ιδεολογικό επίπεδο για την ρωσική ηγεσία.

“Μια επιτυχημένη επιχείρηση σε αυτή την περιοχή, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη στρατηγική εικόνα ολόκληρου του πολέμου", τόνισε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, αυξανόμενες εντάσεις και κίνδυνοι καταγράφονται στην Ουκρανία, αναφέρουν δυτικές πηγές.

Εκπρόσωποι των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζει μια μεγάλη χερσαία επιθετική επιχείρηση στα νότια σύνορα,  προς την κατεύθυνση του Νικολάεφ και της Οδησσού, μετά και την χθεσινοβραδινή μαζική επίθεση με drone.

Όπως σημείωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματικός Βαλερύ Προζάπα, "ο ρωσικός στρατός δημιουργεί προγεφυρώματα για μελλοντική προέλαση και ο απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από την Κριμαία στην Υπερδνειστερία.

Για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, πιστεύει, είναι απαραίτητος ο πλήρης έλεγχος στις νότιες περιοχές της Ουκρανίας, από το Ζαπορίζιε  έως την ακτή της Μαύρης Θάλασσας".

Ο Πρόζαπα ζήτησε να μην υπάρχει εφησυχασμός στην ουκρανική πολιτική ηγεσία, η οποία δεν πρέπει να υπολογίζει σε γρήγορες εξωτερικές λύσεις, διότι  η κατάσταση απαιτεί πραγματική ετοιμότητα για τα πολύ δύσκολα σενάρια.

 Ο Ρώσος ειδικός στη στρατιωτική στρατηγική Αντρέι Μαρτιάνοφ εξέφρασε την ερμηνεία του για το τι συμβαίνει.
Κατά τη γνώμη του, “μια λαϊκή εξέγερση θα μπορούσε να ξεσπάσει στην Οδησσό, η οποία μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης οντότητας παρόμοιας με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ , οι οποίες προέκυψαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ντονμπάς λόγω τη μεγάλης παρουσίας των Ρωσόφωνων”.

Ο Μαρτιάνοφ δεν αποκλείει ότι με την πάροδο του χρόνου η κυβέρνηση στο Κίεβο μπορεί τελικά να χάσει την επιρροή της στα νοτιοανατολικά της χώρας, περιοριζόμενη στον έλεγχο του Κιέβου και των άμεσων περιοχών του.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι πεπεισμένος, ότι η Οδησσός και το Νικολάεφ θα μπορέσουν να γίνουν ρωσικές επαρχίες.

Ο Ρώσος αναλυτής παραδέχτηκε επίσης ότι το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να είναι η εδραίωση νέας πραγματικότητας μέσω πολιτικών και διπλωματικών βημάτων από την πλευρά της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, δεν απέκλεισε να διεξαχθούν δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για πιθανή ενσωμάτωση των περιοχών αυτών στη Ρωσία.

Ανάλογη θέση είχε και ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών της Ελβετίας Ζακ Μποντ.

Επικαλούμενος εκτιμήσεις δυτικών εμπειρογνωμόνων, δήλωσε ότι "οι επιθετικές ενέργειες του ρωσικού στρατού προς την κατεύθυνση της Οδησσού, θα μπορούσαν να λάβουν πρόσθετη ώθηση χάρη στην υποστήριξη από ρωσικές μυστικές δομές αντίστασης στην περιοχή".

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ντόπιοι Ουκρανοί συνεργάζονται κρυφά με τη Μόσχα, βοηθώντας στην προώθηση των ρωσικών συμφερόντων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Μόσχα επίσης από πλευράς της ανακοίνωσε ότι “εν μέσω πασχαλινής εκεχειρίας, ο ουκρανικός στρατός συνέχισε τις ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, “κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν 444 επιθέσεις σε θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων χρησιμοποιώντας πυροβολικό και όλμους. Εκτός από τις επιθέσεις πυροβολικού, η ουκρανική πλευρά πραγματοποίησε περίπου 900 χτυπήματα χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Επίσης καταγράφηκε σημαντικός αριθμός ρίψεων από drone διαφόρων τύπων πυρομαχικών”.

Ο Πούτιν,  δεν εμπιστεύεται την δύση συνολικά, αν και έχει καλές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ. 

Για τον λόγο αυτόν, θα επιδιώξει ( αφού η δύση δεν δέχεται να γίνουν εκλογές για να πέσει ο Ζελένσκι) να καταλάβει την Οδησσό και το Νικολάεφ, αποκόπτοντας την Ουκρανία από την θάλασσα.

Την ίδια περίοδο Βρετανοί και Γάλλοι επιζητούν ενεργή δράση στην Ουκρανία, και σε συνδυασμό με τις ρωσικές επιδιώξεις, τα σενάρια για παγκόσμια στρατιωτική σύγκρουση είναι ακόμη μέσα σε όλα τα πολεμικά σενάρια.     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ