Πολιτική

Βορίδης: "Πυρά" στην αντιπολίτευση για υποκλοπές - Κρίνουν εισαγγελική διάταξη 300 σελίδων χωρίς να την έχουν διαβάσει

Θα περιμέναμε από την αντιπολίτευση τουλάχιστον μια αναγνώριση ότι ψάχνει για σκευωρίες και εγκλήματα που παραπέμπει στη Δικαιοσύνη και εκείνη λέει «όχι» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας

 

Σφοδρό κατηγορώ απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη αναλόγως με τα θέλω τους, κι όταν δεν συνάδουν οι αποφάσεις της με τις πολιτικές τους στοχεύσεις την μέμφονται. Μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, τόνισε ότι όλη αυτή η μυθολογία που εξύφαινε η αντιπολίτευση και η ανεπιφύλακτη επιλογή της να καταδικάσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση, την οδήγησε σε απόλυτο αδιέξοδο. 

"Γιατί δεν λέτε ότι δεν θέλετε Δικαιοσύνη και θέλετε Δικαιοσύνη που να σας αρέσει;. Καλή είναι η Δικαιοσύνη που εξυπηρετεί τις πολιτικές σας στοχεύσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


"Δεν ξέρω για συγγνώμη, αλλά τουλάχιστον θα περιμέναμε μια αναγνώριση, ότι συνεχώς εκείνο που κάνετε είναι ότι ψάχνετε για σκευωρίες και για εγκλήματα τα οποία παραπέμπετε στη Δικαιοσύνη και συστηματικά η Δικαιοσύνη σας λέει όχι, ενώ αντιθέτως αν υπάρχουν καταδικασμένοι κυβερνητικοί σε αυτή την Βουλή, δεν βρίσκονται στην πλευρά της ΝΔ. 

Άλλοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και άλλοι έχουν καταδικαστεί από αυτούς που βρέθηκαν στην κυβέρνηση" είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος προς τους κ. Φάμελλο, Ανδρουλάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι προηγήθηκαν στο βήμα.

Ο υπουργός Επικρατείας, απάντησε για την κριτική που άσκησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της, περιγράφοντας λεπτομερώς τα βήματα της έρευνας που προηγήθηκαν, κι όπως αυτά αποτυπώνονται από την Δικαιοσύνη, τους κατηγόρησε ότι κρίνουν την εισαγγελική διάταξη 300 σελίδων χωρίς καν να την διαβάσουν και επικρίνουν μια εισαγγελέα που επέλεξε η ίδια η Βουλή με πλειοψηφία. 

"Κάνετε κριτική για μια διάταξη της αξιοτίμου κυρίας εισαγγελέως, μιας εισαγγελέως την οποία επέλεξε αυτή η Βουλή στο αξίωμα με τα τέσσερα πέμπτα των ψήφων της Διάσκεψης των Προέδρων, με πρόταση η οποία - με απόφαση των βουλευτών - είναι δεσμευτική για το υπουργικό συμβούλιο. Εσείς επιλέξατε αυτή την εισαγγελέα, που τώρα τόσο ευχερώς αμφισβητείτε την ακεραιότητά της" ανέφερε. 

Επίσης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, τους κατηγόρησε ότι η Δικαιοσύνη η οποία θα εμπιστεύονταν οι ίδιοι, είναι η Δικαιοσύνη η οποία εκδίδει διατάξεις, αποφάσεις και βουλεύματα σύμφωνα με τα θέλω τους. "Αν δεν σας αρέσουν αυτά τα οποία αποφασίζει η Δικαιοσύνη, τότε δεν την εμπιστεύεστε και βρίσκεται σε θεσμική κρίση, αν όμως αποφασίζει έτσι όπως σας αρέσει, τότε λάμπει η αλήθεια και έχει δικαστικούς λειτουργούς. Μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα σε λαϊκή δικαιοσύνη και να σας φέρνουμε τις υποθέσεις στα γραφεία σας και να τις βγάζετε εσείς. Ευτυχώς αυτό δεν υπάρχει" είπε ο κ. Βορίδης.

Συνέχισε δε, αναφέροντας πως κατακρίνουν μια διάταξη 300 σελίδων, χωρίς να την έχουν διαβάσει, παρά την ξέρουμε όλοι από την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου. "Εσείς που την υποτιμήσατε, την περιφρονήσατε και την θεωρήσατε αξιοκατάκριτη και για πέταμα αυτή τη διάταξη, δεν την έχετε διαβάσει και αξιολογήσει για να κρίνετε ότι δεν έχει λάβει υπόψη ισχυρισμούς, ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της, ότι κακώς έκρινε τα όσα έκρινε" υπογράμμισε και κατηγόρησε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ότι ήρθαν στη Βουλή με μια προκατασκευασμένη απόφαση εργασίας, με συγκεκριμένη απόδοση ευθυνών και τώρα που η Δικαιοσύνη δεν στέργει να συμφωνήσει μαζί τους, πρέπει να την μεμφθούν γιατί δεν εξυπηρετεί την πολιτική τους εξιστόρηση.

Η διαδικασία ελέγχου

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έχουν γίνει ώστε η Δικαιοσύνη να καταλήξει στο πόρισμά της και συγκεκριμένα:

- στο κοινοβουλευτικό επίπεδο συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή, η οποία κατέληξε σε πόρισμα

- έγινε έλεγχος σε διοικητικό επίπεδο σε τρεις ανεξάρτητες Αρχές (στην ΑΔΑΕ, στην Αρχή Διασφάλισης Προσωπικών Δεδομένων και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας) οι οποίες εξέδωσαν πορίσματα 

- έγινε έλεγχος σε δικαστικό επίπεδο, ο οποίος λέει - "διότι εδώ υπάρχει απόκρυψη" όπως είπε - ότι εξετάστηκαν όλοι οι προτεινόμενοι από τους εγκαλούντες, αναφερόμενοι μάρτυρες, 40 συνολικά και δη: πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, διοικητές και υποδιοικητές και λοιπά μέλη της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, της διεύθυνσης Διαχείρισης και ανάλυσης Πληροφοριών, της διεύθυνσης του Οικονομικού Αρχηγείου τα τελευταία χρόνια, καθώς και της διεύθυνσης της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

- Επιλήφθηκαν με επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς (στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην ΕΥΠ και σε εταιρείες) τρεις Ανεξάρτητες Αρχές (ΑΔΑΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας) και κατέθεσαν τα πορίσματά τους, τα οποία αξιολογήθηκαν. Σε εξέταση μαρτύρων προέβη και η διεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία έκανε την δική της έρευνα, αλλά και διατυπώθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας.

- Έγινε έλεγχος και από την διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ελήφθησαν και ανωμοτί εξηγήσεις και υποβλήθηκαν υπομνήματα από όλους.

- Ικανοποιήθηκαν ακόμη, όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε στα αρχεία από δύο πραγματογνώμονες, παρουσία εισαγγελέα.

"Αυτή η εργασία έγινε και κατέληξε σε ένα πόρισμα 300 σελίδων, που δεν εξυπηρετεί τις πολιτικές σας σκοπιμότητες. Τι να κάνουμε τώρα; Και το απαξιώσατε χωρίς να έχετε λάβει οιαδήποτε γνώση. Δεν ξέρετε ποιός έχει κάνει λήψη του ζητούμενου, ποιός αυτό που υποτίθεται ότι είναι το αντικείμενο της έρευνας κι έχετε από πριν καταλήξει, δικάσει, καταδικάσει κι έχετε πει και ποιός είναι ο ένοχος σε αυτή την υπόθεση. Εσείς το κάνατε αυτό, που ενώ εμείς τόσο καιρό λέμε ότι περιμένουμε την Δικαιοσύνη, λέτε υποκλοπέας ο Μητσοτάκης. Ποιός είναι εκείνος που προκατέλαβε τα πάντα και δεν περίμενε τίποτα" σημείωσε ο κ. Βορίδης προς τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας. 

Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε τονίζοντας ότι υπάρχει το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων και των νόμιμων παρακολουθήσεων, για το πρώτο εκ των οποίων έχει κριθεί ότι υπάρχουν εμπλεκόμενοι οι οποίοι παραπέμπονται για τις παράνομες παρακολουθήσεις για πλημμελήματα. Εξήγησε ότι αυτό συνέβη, διότι ο προηγούμενος νόμος, πριν από αυτόν που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε για το αδίκημα αυτό κακούργημα, μεσολάβησε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ "που ψήφισαν αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν υπερηφάνως" μετέτρεψε την πράξη σε πλημμέλημα και ήρθε η ΝΔ και την ξαναέκανε κακούργημα. Ως γνωστόν είναι υποχρεωμένος ο εισαγγελέας να ασκήσει την δίωξη με βάση την αρχή του επιεικέστερου ποινικού νόμου που μεσολάβησε όταν έχουμε θέματα διαχρονικού δικαίου. "Αυτοί λοιπόν που φωνασκούν για το είδος της δίωξης, επειδή είναι είναι πλημμέλημα, θα πέσουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι αν τελικώς κριθούν ένοχοι. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Αυτοί λοιπόν που σήμερα παραπέμπονται με ό,τι πολιτικές επιλογές έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ" προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο σκέλος της διάταξης για τις νόμιμες παρακουλουθήσεις, ο κ. Βορίδης, ότι είναι αυτές που αποφάσισε να κάνει η ΕΥΠ για τις οποίες η εισαγγελική διάταξη λέει ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέφθηκε με τον νόμο. Και συγκεκριμένα με τον νόμο 2225 του 1994 του Ανδρέα Παπανδρέου, και ο οποίος άλλαξε το 2022 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. "Ο νόμος του Παπανδρέου, που δεν τον άλλαξε καμία κυβέρνηση, έλεγε ότι αποφασίζεται η νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας χωρίς να απαιτείται ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Εμείς είπαμε ότι κακώς το έλεγε και φέραμε την ειδική αιτιολογία. Εσείς όλοι τόσα χρόνια λέγατε καλώς το έλεγε" παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως εδώ η κυρία εισαγγελεύς είπε ότι ελέγχθηκε και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, η δε εισαγγελεύς που ήταν εισαγγελεύς στην ΕΥΠ και έπρεπε να προσυπογράψει το αίτημα της νόμιμης επισυνδέσεως, ελέγχθηκε πειθαρχικά και απηλλάγη.

"Τί να κάνω τώρα εγώ; Πώς μπορώ να το λύσω το θέμα αυτό; Δεν υπηρετήθηκε η πολιτική σας εξιστόρηση από το πράγματα. Τι να κάνουμε; Όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας κατέληξαν ότι ναι δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση σε αυτό που ήταν οι παράνομες παρακολουθήσεις. Το έχουν πει όλοι σε όλους τους τόνους. Δεν σας αρέσει. Το καταλαβαίνω. Αφού εσείς είχατε λάβει την απόφασή σας από πριν, αφού δεν περιμένατε τίποτα, αφού δεν είπατε για να έχετε το ελάχιστο σημείο καλοπιστίας, δεν είπατε ότι λέγαμε εμείς υπομονετικά, όταν μας βρίζατε, μας λοιδωρούσατε, χρεώνατε τον πρωθυπουργό με πράγματα με τα οποία δεν είχε καμία σχέση, σας λέγαμε περιμένουμε την Δικαιοσύνη. Και ήρθε η μέρα που η Δικαιοσύνη απεφάνθη και είπε ότι όλες οι ύβρεις που εκτοξεύσατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν συκοφαντίες και ψέματα, ήταν έωλα πράγματα, δεν στηρίζονται στον νόμο και στα πραγματικά περιστατικά και γεγονότα που είχε στη διάθεσή της αυτή η έρευνα" σημείωσε προς την αντιπολίτευση.

Τέλος ο κ. Βορίδης είπε πως αυτό που θα περίμενε σήμερα η κυβέρνηση θα ήταν μια αναγνώριση, ότι συνεχώς εκείνο που κάνετε είναι ότι ψάχνετε για σκευωρίες, για εγκλήματα, τα παραπέμπετε στη Δικαιοσύνη και συστηματικά η Δικαιοσύνη απορρίπτει, ότι η ανεπιφύλακτη επιλογή τους να καταδικάσετε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση με πράγματα με τα οποία δεν έχουν καμία σχέση σας οδήγησε σε απόλυτο αδιέξοδο. "Αυτό έπρεπε να σας προβληματίσει για το μέλλον, γιατί πάλι όλη αυτή η ρητορική περί σκανδάλων δεν βγάζει πουθενά" κατέληξε ο κ. Βορίδης.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...