Λίγες μέρες μετά την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ανάγκη κοινοτικής παρέμβασης στις στρεβλές πρακτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών εταιριών, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει κι άλλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ένα θέμα που έχει αναδείξει τις προηγούμενες μέρες. Έτσι, σε συνεννόηση με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, τον πρωθυπουργό, με τον οποίο έχει την πιο μεγάλη πολιτική ταύτιση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει για την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε κεφαλαιώδη αμυντικά projects, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα.
Οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την άμυνα επείγουν και για τις δύο χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, σε μια ταραγμένη γειτονιά, ενώ δεν έχει ανεξάντλητες δημοσιονομικές δυνατότητες για την άμυνά της. Από την άλλη, η Πολωνία συνορεύει με την Ουκρανία και αισθάνεται την «ανάσα» της Ρωσίας, όντας από τους πιο διαπρύσιους υποστηρικτές της οπλικής ενίσχυσης του Κιέβου. «Η συζήτηση δεν είναι εύκολη, καθώς δεν θέλουν όλοι να πληρώσουν, όλοι όμως πλέον αντιλαμβάνονται ότι η κοινή άμυνα είναι μια προτεραιότητα», αναφέρει κυβερνητική πηγή, με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τουσκ να ζητούν το θέμα να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου, όταν θα έχει κλείσει ο εκλογικός κύκλος.
Σημειωτέον, από το πανευρωπαϊκό ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στήριξε την πρωτοβουλία των δύο ηγετών, η οποία είχε συζητηθεί στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βαρσοβία. Η απερχόμενη και εκ νέου υποψήφια πρόεδρος της Επιτροπής τάσσεται υπέρ των κοινών αμυντικών πρωτοβουλιών, ενώ ως πρώτο βήμα έχει δεσμευθεί για τη δημιουργία νέου χαρτοφυλακίου για την ευρωπαϊκή Άμυνα, σε περίπτωση που αναλάβει εκ νέου τα ηνία της Κομισιόν για τον νέο πενταετή κύκλο που έπεται.
Ευρωπαϊκό Iron Dome
Η ασπίδα που προτείνουν Μητσοτάκη και Τουσκ παραπέμπει στο ισραηλινό Iron Dome και στόχο έχει να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ στην επιστολή τους τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ελλάδα και Πολωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι τα μέλη του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ στην επιστολή επισημαίνεται και ο θετικός αντίκτυπος που θα έχει μια τέτοια πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που βρίσκεται σε τέλμα.
Δίλημμα για το εσωτερικό
Η δεύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη μέσα σε λίγες εβδομάδες, πάντως, δεν είναι αποσυνδεδεμένη από τις εθνικές εξελίξεις και το εκλογικό διακύβευμα της 9ης Ιουνίου. Πέρα από το ότι ο πρωθυπουργός παγίως επισημαίνει ότι είναι ο μόνος που μιλά για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία, συνδέει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και με τα διλήμματα που θέτει στους πολίτες. «Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα μας αν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουμε εθνικούς πόρους για μια ανάγκη η οποία είναι και εθνική και ευρωπαϊκή», τόνισε χθες από το Άργος ο πρωθυπουργός.
«Και αναρωτιέμαι, ποια είναι η πολιτική δύναμη, ποιοι είναι οι πολιτικοί, ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές που την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα διαπραγματευτούν τέτοιες πρωτοβουλίες; Την απάντηση την ξέρετε: μόνο η ΝΔ μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο προς όφελος της Ελλάδας την επόμενη μέρα», προσέθεσε, επιμένοντας στην ικανότητα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ιδίου, να αναλαμβάνουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με ισχυρό εθνικό αποτύπωμα.