Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τα σεισμικά φαινόμενα σε Σαντορίνη και Αμοργό, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και την ηφαιστειολόγο Εύη Νομικού.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σημειώθηκαν επτά σεισμοί μέσα σε μισή ώρα (13:08-13:40) στο τρίγωνο Σαντορίνη, Αμοργός, Ανάφη. Μεγαλύτεροι ήταν των 4,8 και 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ.
Άπαντες συνέστησαν ψυχραιμία απέναντι στα φαινόμενα με τον Κώστα Παπαζάχο να τονίζει πως αν και εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιου ισχυρότερου σεισμού, φαίνεται ωστόσο να πηγαίνουμε σε ένα καλύτερο σενάριο. «Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο», δήλωσε.
Για τον κίνδυνο κατολισθήσεων μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι υψηλός σχεδόν σε όλο το μήκος των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης και εντόπισε πέντε περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλότερο κίνδυνο: Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι).
Ο κ. Παπαζάχος μίλησε και για την «παραφιλολογία σε σχέση με το ηφαίστειο», όπως την χαρακτήρισε, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο μίας ηφαιστειακής έκρηξης «φυσικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή». Αλλά ακόμα και σε ένα τέτοιο σενάριο «μιλάμε για ήπια φαινόμενα τα οποία κάτοικοι χωρίς πολιτική προστασία μπόρεσαν να διαχειριστούν με πολύ μεγάλη επιτυχία τον 20ό αιώνα».
Η κα Έυη Νομικού τόνισε από την πλευρά της εξήγησε ότι όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του Κολούμπο, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος της Ανύδρου και δεν εντοπίζονται προς την περιοχή του ρήγματος της Αμοργού.
Μητσοτάκης: «Να είναι ψύχραιμοι οι νησιώτες και να συνεργάζονται με τις αρχές»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η εκτίμηση του φαινομένου θα είναι καθημερινή, είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι». «Κρατώ την λίγο πιο ενθαρρυντική τοποθέτηση του κυρίου καθηγητή (σσ κ. Παπαζάχου) ότι είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι απ’ ό, τι ήμασταν χθες χωρίς το τονίζω, να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη» είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε του νησιώτες να είναι ψύχραιμοι. «Να ξεκινήσω εκφράζοντας και εγώ με τη σειρά μου τις ευχαριστίες τους εκλεκτούς επιστήμονες στην κυρία καθηγήτρια στους δύο καθηγητές για αυτή την πολύ ουσιαστική παρουσίαση, την οποία μας έκαναν, την κρίναμε μαζί με τον Υπουργό απαραίτητη, προκειμένου να υπάρχει μία ενημέρωση αλλά και μία εκπαίδευση της κοινής γνώμης για ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο όμως με τη δυνατότητα να το αποκωδικοποιήσουμε και νομίζω να το εξηγήσουμε με απλά λόγια» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του.
Λέκκας: «Πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα δεν εκφράζει αντιπαλότητα»
Ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί της Σαντορίνης, παραθέτοντας τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο. «Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες τον χρόνο».
Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν με κατολισθήσεις:
- ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Λιμάνι Αθηνιού
- Οία – περιοχή Αμμούδι
- Οία – περιοχή Αρμένης
- Θηρασιά – Οικισμούς Κόρφου