«Το ζήτημα των αγροτών δεν επιτρέπει διαξιφισμούς αλλά απαιτεί συναινέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τη στιγμή που οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές τους ενόψει και της 30ης Agrotica ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις για τη στήριξή τους, μεταξύ των οποίων και η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.
«Δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά την καταστροφική πλημμύρα του Ντάνιελ. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω γι’ αυτό και είναι σωστό να μιλήσουμε για την αποκατάσταση των πληγέντων και της Θεσσαλίας μετά την θεομηνία», τόνισε o πρωθυπουργός.
«Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση και έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συζήτηση για την Θεσσαλία και θα είναι ευχής έργο να καταλήξουμε σε κάποιες κοινές θέσεις γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής», είπε ο ίδιος.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμα ότι η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πλημμύρες της Ευρώπης. «Σώσαμε ζωές με επάρκεια και αυταπάρνηση στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, έθεσε δυο προτεραιότητες: να στηριχθούν οι δοκιμαζόμενοι Θεσσαλοί και παράλληλα να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με σύγχρονο τρόπο τις υποδομές.
Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της σε βάθος 4ετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ.
«Η μόνιμη αποκατάσταση δεν θα γίνει από την μια στιγμή στην άλλη είπε ακόμα και τίποτα δεν πρέπει να χτιστεί πρόχειρα», σημείωσε. Μίλησε για ένα σύνθετο εγχείρημα με πολλές παρεμβάσεις και τόνισε ακόμα ότι όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Έτοιμα όλα τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά
Ο πρωθυπουργός για τα σχολεία είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών και θα είναι καλύτερα σε σχέση με το πως ήταν πριν τον Daniel, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει μαθητής στην Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί τα μαθήματά του.
Όσον αφορά τις αιτήσεις που έχουν γίνει είπε ότι από τις 28.000 λείπουν βασικά δικαιολογητικά. Για τις υποδομές σημείωσε ότι «έως τον Δεκέμβριο είχαν γίνει πάνω από 1500 αυτοψίες. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους αλλά και να αντιμετωπίσουμε την οργή τους», υπογράμμισε.
Έως το τέλος του μήνα το πόρισμα των Ολλανδών – Κάποιοι θα ξεβολευτούν
Αναφέρθηκε και στην διαχείριση των υδάτινων πόρων λέγοντας ότι κάποιοι θα ξεβολευτούν αλλά είναι μια σωστή μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία και έως το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών για την αποκατάσταση της περιοχής.
«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο γρήγορα αλλά δεν μπορεί να υποτιμηθεί και η έκταση του φαινομένου. Κινήθηκαν διαδικασίες για μονιμότερες λύσεις και τρίτον χρειάζεται χρόνος και αυτή η τριπλή πραγματικότητα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα», είπε.
Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024
Ανακοινώνοντας μέτρα για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024.
Αναφερόμενος στους αγρότες είπε ότι την περασμένη Τρίτη δόθηκαν 25,3 εκατ. αποζημιώσεων και ακόμα 43 εκατ. ευρώ δίνονται από το ευρωπαϊκό αγροτικό αποθεματικό. Για την κρατική αρωγή είπε ότι πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το μέγεθος της ζημιάς.
Πείτε μου έναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την αποζημίωση, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ και άλλες είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Την 31η Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές αρωματικών φυτών ενώ τέλος με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται η ρύθμιση των οφειλών στο ρεύμα. Δεν θα πληρώνουν τίποτα!
Αρχικό κείμενο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός απευθύνεται σήμερα για ακόμα μια φορά στους έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και στην Ολομέλεια, ενημερώνοντάς τους τόσο για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και για τις προθέσεις του αναφορικά με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή αναμένεται, από τη μία, να εξαγγείλει μέτρα για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ενώ από την άλλη θα εξηγήσει γιατί πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ο νέος Κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη, η οποία θα διαρθρώνεται σε πεδία. Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους και τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις για να μειωθεί το κόστος στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ εξετάζονται διαφορετικές επιλογες για ελάφρυνση του κόστους του αγροτικού ρεύματος.
Ειδικότερα, αναμένεται σήμερα να ανακοινωθούν μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση, που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο θα επωφεληθούν οι αγρότες από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τα επόμενα 4 χρόνια θα δοθούν 13,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ μόνο στους έλληνες αγρότες για την πράσινη μετάβαση στις καλλιέργειές τους.