Οι αγρότες μαζί με τα τρακτέρ τους δίνουν ηχηρό παρών έξω από την 30ή Διεθνή Έκθεση «Αgrotica», στη Θεσσαλονίκη. Οι Έλληνες παραγωγοί διεκδικούν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση και μέτρα σχετικά με τον περιορισμό του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής από την κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή που οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, για την ενίσχυση των αγροτών αλλά και για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (01.02.2024) από τις Βρυξέλλες και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες, τα οποία συνδέονται και με τις επιχορηγήσεις από την Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι όλα τα ελληνικά αιτήματα, έγιναν δεκτά.
Με εκατοντάδες τρακτέρ, μαύρες σημαίες και πανό, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χθες (01.02.2024) περισσότερα από 300 τρακτέρ διέσχισαν την παραλιακή οδό για να καταλήξουν στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 30ή Έκθεση Agrotica. Κεντρικό ζήτημα των παραγωγών είναι το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Μάλιστα, αντιπροσωπεία αγροτών παρέδωσε ψήφισμα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Σύμφωνα με το newsit.gr, προς το παρόν οι δρόμοι στη συμπρωτεύουσα παραμένουν ανοιχτοί, ενώ κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται αύριο Σάββατo (03.02.2024), στο περιθώριο της 30ής Διεθνούς Έκθεσης «Αgrotica». Τα τρακτέρ θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.
Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου.
Οι μελισσοκόμοι, στη Λάρισα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τις νοθείες στο μέλι, έκαψαν ομοιώματα επαγγελματιών του κλάδου τους.
Πρόγραμμα «Απόλλων»
Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς σήμερα πληρώνουν το ρεύμα όσο οι οικιακοί καταναλωτές. Σήμερα Παρασκευή (02.02.2024), από την Agrotica ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που θα παρέχει δωρεάν πράσινο ρεύμα σε αγρότες.
Τι προβλέπει
Ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν δωρεάν καθαρή ενέργεια στους δικαιούχους με το σύστημα του ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού. Η ενέργεια που θα παράγεται από απομακρυσμένα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την ενέργεια που θα καταναλώνουν οι δικαιούχοι, όπου κι αν βρίσκονται και με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος.
Ποιοι συμμετέχουν
Στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή ενεργειακές εταιρείες και πάροχοι ενέργειας, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται σε ώριμη φάση αδειοδότησης και έχουν πάρει όρους σύνδεσης στο δίκτυο αλλά δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί.
Το κράτος θα διασφαλίσει για τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας εγγυημένη τιμή πώλησης μετά από διαγωνισμό και τιμή χαμηλότερη από την χονδρεμπορική τιμή ρέυματος, λόγω της χαμηλής τιμής παραγωγής από φωτοβολταικά. Δικαιούχοι του προγραμματος είναι: Ευάλωτα νοικοκυριά, αγρότες, ΤΟΕΒ (Τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων), Οργανισμοί ύδρευσης. Το ΥΠΕΝ θα προκηρύξει διαγωνισμό για να προκύψουν τα έργα ανά περιφέρεια, ισχύος 1,1 GW. Επιλέξιμες θα είναι οι προσφορές με χαμηλότερη τιμή ρεύματος. Σύναψη συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μετά από 8-10 χρόνια, η ιδιοκτησία των φωτοβολταϊκών πάρκων θα περάσει στους δήμους.
Τη δημιουργία του αγροτικού 112, για έγκαιρη ενημέρωση αγροτών 72 ώρες πριν από έντονα καιρικά φαινόμενα, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης φοβάται, και προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες».