Πολιτική

Η Νούλαντ "σκότωσε" τον East Med και οι δικοί μας θέλουν να του κάνουν....ανάνηψη

Στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης είναι μετά τις δηλώσεις Νούλαντ που "έθαψε" τον αγωγό East Med οι διάφορες επαφές σε φόρα και εκδηλώσεις με υποτιθέμενο αντικείμενο την ενέργεια μεταξύ άλλων. 

Στο περιθώριο της συμμετοχής τους στο  «7ο Οικονομικό Forum των Δελφών», ο  Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται αύριο να πραγματοποιήσει  διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, με την Κοσοβάρα Υπουργό Εξωτερικών, Donika Gërvalla – Schwarz με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Qubad Talabani, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΣΕΠ,  Lazăr Comănescu  και με τον Πρέσβυ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Άγκυρα, Jeff Flake.

 

https://twitter.com/USAmbPyatt/status/1512432380606394380https://twitter.com/NatasaPilidou/status/1512388384618160129?t=ZDTnoBqeSaGoaJeke2HWCA&s=19

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στο “CNN Greece” ο κ. Δένδιας μιλώντας για τα ενεργειακά και για την τριμερή προ λίγων ημερών ανέφερε: 

Η συνάντησή μας έλαβε χώρα στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, οικοδομώντας γέφυρες εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε την δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας για τα θέματα πολιτικής προστασίας και τουρισμού, δύο τομείς καίριας σημασίας για την χώρα μας, καθώς και για τους εταίρους μας.

Η συνάντηση των τριών χωρών αποτελεί έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε το σχεδιασμό δράσεων με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς έχουμε την ίδια οπτική όσον αφορά τις προκλήσεις και τις απειλές ασφαλείας.

Επίσης, να προβάλλουμε το αμοιβαίο όφελος που απορρέει από τις σχέσεις καλής γειτονίας, όταν αυτή στηρίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και να διασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλείας για τις συνέργειες που προκύπτουν από τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.
Συγκρατώ ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ανεξαρτήτως των σχέσεων με τρίτες χώρες. Αυτό ήταν και το μήνυμα το οποίο λάβαμε από τον Ισραηλινό ομόλογό μας.

Παράλληλα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη νέων υποδομών για την απεξάρτηση από την Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε περιφερειακό σταθμό διακομιδής φυσικού αερίου, τόσο μέσω των εγκαταστάσεων για μετατροπή υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη, όσο και μέσω των διαφόρων αγωγών, υπαρχόντων και σχεδιαζόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και έγινε ρητή αναφορά τόσο στον αγωγό EastMed, όσο και στην ηλεκτρική σύνδεση - τον Euro-Asia Interconnector, ο οποίος θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με τον EastMed.

Ειδικότερα για τον EastMed, όπως έχω ξαναπεί, οι εξελίξεις σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αφορούν πρωτίστως στην οικονομική βιωσιμότητα, τις τεχνικές δυνατότητες του έργου, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και όχι τις γεωπολιτικές επιλογές.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι πέρα από την Τριμερή Συνάντηση, είχα μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό μου Γιάιρ Λάπιντ, μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μου με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, Σάμεχ Σούκρι, καθώς και με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Η εμβάθυνση των σχέσεων τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με τον Υπερατλαντικό Σύμμαχό μας, είναι ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως των νέων παγκόσμιων προκλήσεων. Και εργαζόμαστε ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή.

Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες έλαβε χώρα στην έρημο του Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, μια σημαδιακή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ, και τεσσάρων Αραβικών χωρών (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο, Μπαχρέιν).

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει προνομιακές σχέσεις με το σύνολο των ανωτέρω χωρών είναι το αποτέλεσμα συνεχών προσπαθειών που μας θέτουν στο επίκεντρό και όχι στην περιφέρεια των εξελίξεων.

Θα ήθελα να επισημάνω, με την ευκαιρία, το πόσο σημαντική θεωρώ τη στρατηγική μας σχέση με την Αίγυπτο. Και να επισημάνω επίσης πόσο καθοριστική αποδεικνύεται η Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών για την ενεργειακή διασύνδεση της ΕΕ και της χώρας μας με την Αφρική.

Τέλος, συναντήθηκα εκ νέου με τον Κύπριο ομόλογό μου Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και στενό συντονισμό για όλα τα θέματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ