Πολιτική

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα

«Η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "Σκάι".

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει συνετή πολιτική ηγεσία που κοιτά προς τη Δύση, έχοντας αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, πράγμα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» και προσέθεσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις πολιτικές συμπράξεων και συμμαχιών. Ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική, γιατί υπάρχουν συμμαχίες που ομοιάζουν με κινούμενη άμμο». Σε αυτό το νέο σκηνικό, που δημιουργούνται νέες συμμαχίες, «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι απούσα» τόνισε.

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας έναντι της Δύσης και των συμμαχιών της Ελλάδας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Τουρκία απευθύνεται στο εσωτερικό της ακροατήριο» σημειώνοντας «δεν μπορείς να κάνεις εξωτερική πολιτική, κοιτώντας προς τα μέσα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως «στην Τουρκία αναγνωρίζεται και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ ένας στρατηγικός ρόλος, τον οποίο μπορεί να αξιοποιήσει, χωρίς να ανακαλύπτει καθημερινά εχθρούς στον περίγυρο της». 
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, «η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη στάση. Από τη μία μεριά τείνει χείρα διαλόγου και από την άλλη πλευρά θωρακίζεται και εξοπλίζεται για παν ενδεχόμενο. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζω ότι το 1974, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν ήταν. Σήμερα, η Τουρκία δεν θα τολμήσει να απειλήσει την Ελλάδα. Δεν πρέπει λοιπόν να αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε. Διότι όταν απειλείσαι, φοβάσαι. Κι όταν φοβάσαι, ηττάσαι».

Καλούμενος να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας για τον ποντιακό ελληνισμό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη», σημειώνοντας ότι «η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έβαλε τα πράγματα στη σωστή ιστορική τους βάση. Στη Μικρά Ασία, οι Έλληνες εκδιώχθηκαν ενώ ο ποντιακός ελληνισμός υπέστη ίσως μια από τις πιο βάρβαρες αντιμετωπίσεις από πλευράς τουρκικού βαθέως κράτους, την εποχή εκείνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, αναφερόμενος στις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι η Τουρκία τελεί κάτω από εσωτερική κοινωνική πίεση, «είναι βέβαιο ότι η οικονομία της δεν πάει καλά». Ωστόσο, επισήμανε, «αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι καλό για την Ελλάδα. Όπως άλλωστε έχουμε ξαναπεί και σε προηγούμενη συζήτηση, όσες φορές η Τουρκία αντιμετώπιζε εσωτερικά προβλήματα, το σύστημα ανακάλυπτε εξωτερικές απειλές. Και ο ευκολότερος στόχος, είναι πάντα ο γείτονας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...