Η Gazprom Export και ο κύριος εταίρος της στην Τουρκία, η τουρκική BOTAS, υπέγραψαν πακέτο συμφωνιών για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και τη χρήση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Η συμφωνία ακολουθεί τον πρώτο τουρκικό πυρηνικό σταθμό που κατασκευάστηκε από τη Rosatom και την προμήθεια του συστήματος S-400 που προκάλεσε την κρίση με τις ΗΠΑ.
Ενισχύεται η εμπορική συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας , μετά τη νέα συμφωνία αερίου μεταξύ Gazprom και Botas.
Πέρα από την ενιαία συμφωνία, η οποία προβλέπει την εξαγωγή έως και 5,75 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream για 4 χρόνια, ξεχωρίζει η συνολική στρατηγική του Κρεμλίνου που σκοπεύει να εντείνει τις σχέσεις και, ως εκ τούτου, γεωπολιτική εξάρτηση σε συναφείς τομείς όπως η Λιβύη, η Συρία και η Ουκρανία.
Πιο συγκεκριμένα, η Gazprom Export και ο κύριος εταίρος της στην Τουρκία, η τουρκική Botas, υπέγραψαν πακέτο συμφωνιών για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και τη χρήση υποδομών μεταφορών.
Η συμφωνία αποτελεί τη ρωσική απάντηση στις συμμαχίες των ΗΠΑ στη Μεσόγειο: οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν ενεργά τις περιφερειακές προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως αποδεικνύεται από το πρόγραμμα 3 + 1 στο οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα.
Η συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας εντάσσεται στα δεδομένα που αφορούν τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου:
Το 2021, οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 5,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στα 185,1 bcm, με τις εξαγωγές μόνο προς την Τουρκία να αυξάνονται κατά 63%.,
Ο αγωγός TurkStream έχει συνολική χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, εκ των οποίων μια πρώτη γραμμή χωρητικότητας 15,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που προορίζεται για προμήθειες σε εγχώριους πελάτες στην Τουρκία και μια δεύτερη γραμμή, με άλλα 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χωρητικότητας, η οποία μεταφέρει Ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.
Σε 24 μήνες, η ροή φυσικού αερίου που μεταφέρθηκε στην Τουρκία και την Ευρώπη μέσω του TurkStream ήταν 34,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).
Η νέα συμφωνία αντικαθιστά το προηγούμενο συμβόλαιο και επεκτείνει τις ρωσικές επιρροές στον Βόσπορο.
Η συμφωνία ακολουθεί τον πρώτο τουρκικό πυρηνικό σταθμό που κατασκευάστηκε από τη Rosatom και την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος S-400 που προκάλεσε την κρίση με τις ΗΠΑ με το πρόγραμμα F35.
Η Μόσχα έχει κάνει τα στραβά μάτια στα τουρκικά drones που πωλούνται στην Ουκρανία , όπου ο Τούρκος παίκτης Baykar Defense και η ουκρανική Ukrspecexport δημιούργησαν την κοινή επιχείρηση Black Sea Shield για την παραγωγή 48 Bayraktar Tb2.
Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι απαραίτητο για τον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας, καθώς το ναυτικό θα το χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την αναγνώριση των πυραύλων κρουζ κατά των πλοίων Neptune.
Το τελευταίο είναι ένα σύστημα, που υιοθετήθηκε τον Αύγουστο του 2020, το οποίο χωρίς τη συνδεδεμένη δράση του Μπαϊρακτάρ θα ήταν τυφλό.
Επομένως, η στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να αφήσει το νήμα της Άγκυρας όπου είναι δυνατόν, να «διαχειριστεί» τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βασικά πλαίσια όπως η Λιβύη και η Συρία.
Από τη μια πλευρά, ο Ερντογάν στοχεύει να συγκρατήσει τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα εξοπλίζοντας την Ουκρανία , την οποία θεωρεί ως ένα είδος προστασίας προς τους ρωσικούς στόχους, αλλά από την άλλη ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι το παιχνίδι στο Κίεβο είναι πολύ διαφορετικό με το να παίξει με περισσότερη ελευθερία, στην Τρίπολη.
Ο θρησκευτικός τομέας επηρεάζεται επίσης από αυτές τις ανατροπές: η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδρύσει εξαρχία στους Τούρκους , όπως έκανε μόλις στην Αφρική.
Υπάρχουν δύο συνέπειες: να δέσουν ακόμη περισσότερο η Μόσχα και η Άγκυρα και να επιδεινωθεί περαιτέρω το σχίσμα μεταξύ Μόσχας και Οικουμενικού Πατριαρχείου με ζημιά στην ελληνορθόδοξη κοινότητα, γράφει το ιταλικό δημοσίευμα.