Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Χρησμοί Μητσοτάκη για οικονομία και εθνική ασφάλεια-Μήνυμα και στην Μόσχα

Πεπεισμένος εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στους FT πως θα αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ και μάλιστα προς το συμφέρον μας. Κάτι που έχει επαναλάβει αρκετές φορές εντός των τειχών.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στους "Financial Times" στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, δίνοντας στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στο μέτωπο των δημόσιων επενδύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ, "το Σύμφωνο θα αλλάξει και θα ενσωματωθούν τα διδάγματα από την πανδημία και την οικονομική κρίση" που έπληξε την ευρωζώνη την προηγούμενη δεκαετία.

"Θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο και δεν θα λειτουργήσει σε βάρος μας. Οποιαδήποτε βελτίωση θα λειτουργήσει προς όφελός μας", εεκτίμησε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τους Financial Times, ενόψει των εντατικών συζητήσεων για τους δημοσιονομικούς κανόνες που αναμένεται να γίνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες, ειδικά αφότου ορκιστεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.

Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση τα δημοσιονομικά δεδομένα στην Ελλάδα δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας, προσθέτοντας πως η χώρα δανείζεται από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

"Οι επενδυτές φαίνεται ότι αισθάνονται ασφάλεια όσον αφορά την πολιτική κατάσταση. Είμαστε μία σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος...

Για τη Συμφωνία με τη Γαλλία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι ασυνήθιστο για την Ελλάδα η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια εναντίον της να προέρχεται από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. «Εάν η Ελλάδα δεχόταν επίθεση από την Τουρκία, δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας της συμμαχίας μέσω του άρθρου 5». Χρειαζόμαστε λοιπόν μια διαφορετική προσέγγιση και ξεκαθαρίσαμε ότι η Ευρώπη θα μας προσφέρει αυτή την εγγύηση ασφάλειας», είπε.

Όσο για τη Ρωσία, λίγες μόνο μέρες πριν από την επίσκεψή του στη χώρα για την συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια «επιθετική αποτρεπτική» προσέγγιση στη Μόσχα όσον αφορά τις στρατιωτικές απειλές της κατά της Ουκρανίας, διαφορετικά θα χάσει την αξιοπιστία της ως παράγοντα εξωτερικής πολιτικής.

 

Η ΕΚΤ προειδοποιεί

 

Πάντως όσο και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει σίγουρος για την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου.
Η αυξημένη «έξαρση» στις στεγαστικές αγορές, τα junk ομόλογα και τα κρυπτογραφικά ακίνητα έχουν δημιουργήσει τρωτά σημεία που πιθανότατα θα αποκαλυφθούν εάν ο πληθωρισμός, μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο οδηγήσει σε απότομη άνοδο των επιτοκίων, προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

Η φετινή ανάκαμψη του οικονομικού συστήματος της ευρωζώνης από την πανδημία του κορονοϊού μείωσε τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για το νομισματικό σύστημα, ωστόσο οδήγησε επιπλέον σε συσσώρευση μακροπρόθεσμων κινδύνων, ανέφερε σήμερα Τετάρτη η ΕΚΤ στη διετή αξιολόγηση της νομισματικής σταθερότητας. .

«Οι εκτιμήσεις σχετίζονται σημαντικά με θύλακες έξαρσης στο πιστωτικό κομμάτι, στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και στέγασης, καθώς και σε μεγαλύτερα εύρη χρέους σε εταιρείες και στον δημόσιο τομέα», ανέφερε η ΕΚΤ.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η πτώση των πραγματικών επιτοκίων έχουν ωθήσει τους επενδυτές να διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους στην αναζήτηση απόδοσης, γεγονός που έχει αφήσει στοιχεία των αγορών ακινήτων, χρέους και κρυπτονομισμάτων «ολοένα και πιο επιρρεπή σε διορθώσεις», προειδοποίησε.

«Μια διόρθωση στις αγορές μπορεί να προκληθεί από μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη οικονομική αποκατάσταση, από επιρροές από εχθρικές εξελίξεις στις ανοδικές οικονομίες της αγοράς, από εκ νέου εντατικοποίηση του στρες στον τομέα των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών ή απότομες αλλαγές στις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με την πιθανή πορεία ομαλοποίηση της οικονομικής κάλυψης», αναφέρεται.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε σε 13-ετές ρεκορ 4,1% τον Οκτώβριο — αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
Το κόστος κατοικίας στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 7,3% από έτος σε έτος το δεύτερο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση από το 2008. Η ΕΚΤ ανέφερε ότι υπάρχουν «ανερχόμενοι δείκτες υπερτίμησης» που άφησαν πολλές ευρωπαϊκές αγορές στέγης «ευάλωτες σε διόρθωση» και προειδοποίησε για «επιδείνωση των δανειακών απαιτήσεων».

Ανέφερε ότι αυτές οι εξελίξεις «ενίσχυσαν την υπόθεση» για τις εθνικές αρχές να εισαγάγουν επιπλέον «μακροπροληπτικά μέτρα κάλυψης», παρόμοια με όρια στον δανεισμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες για στεγαστικά δάνεια.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι «εξαιρετικά μοναδικά τμήματα της αγοράς, παρόμοια με τις αγορές κρυπτονομισμάτων, παραμένουν επίσης θέμα σε κερδοσκοπικές περιόδους αστάθειας». Εξέφρασε επιπλέον ανησυχία για τις διασυνδέσεις μεταξύ τυπικών νομισματικών αγορών και σταθερών νομισμάτων, ενός είδους κρυπτονομίσματος που είναι ονομαστικά συνδεδεμένο με υποκείμενη ιδιοκτησία για να περιορίσει τις διακυμάνσεις αξίας.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι ο μη τραπεζικός νομισματικός τομέας «συνεχίζει να αντιμετωπίζει κίνδυνο αυξημένου πιστωτικού αποτελέσματος» λόγω των αυξημένων επενδύσεων σε πιο ριψοκίνδυνα «άχρηστα ομόλογα» τα οποία ενδέχεται να αξιολογηθούν σε βαθμό χρηματοδότησης. Πρόσθεσε: «Εάν αυξάνονταν οι αποδόσεις των ομολόγων, οι απώλειες αποτίμησης θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκροές από ταμεία χρηματοδότησης, οι οποίες - σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα ρευστότητας - θα μπορούσαν να πιέσουν τα ομόλογα να ρευστοποιήσουν ακίνητα για να εκπληρώσουν τις εξαγορές των επενδυτών».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...