Την ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων των Φθιωτίδων Θηβών, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, στην Νέα Αγχίαλο, επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη σημερινή της επίσκεψη συνοδευόμενη από στελέχη του υπουργείου.
Ο πρώτος αρχαιολογικός χώρος που επισκέφθηκε η κυρία Μενδώνη ήταν οι Φθιώτιδες Θήβες και ενημερώθηκε από την διευθύντρια της Αρχαιολογικής Εφορίας Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου για την πορεία των έργων που εκτελούνται στον χώρο.
Στις Φθιώτιδες Θήβες κυριαρχεί το αρχαίο θέατρο και όπως είπε η υπουργός, «χρήζει άμεσης ανάδειξης, αφού το έργο αυτό εντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει ορίζοντα περάτωσης τον Σεπτέμβριο του 2023». «Στα έργα που εκτελούνται επί μνημείων και εντός αρχαιολογικών χώρων, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ίδια τα μνημεία είναι αυτά τα οποία καθορίζουν και τους χρόνους παρέμβασής τους. Αυτή τη στιγμή το έργο προχωρά και ζήτησα να εντατικοποιηθεί ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο 2023 να έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, ώστε σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε κάνει, να το εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2024-2027» προσέθεσε η κυρία Μενδώνη. Ωστόσο σημείωσε ότι το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών δεν θα είναι επισκέψιμο το 2024 με εισιτήριο, αλλά θα μπορούν να το επισκέπτονται συγκροτημένες ομάδες πολιτών.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπενθύμισε ότι για το θέατρο «υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι 2 εκατ. ευρώ και υπάρχει μία καλή συνεργασία» και προσέθεσε: «Επιπλέον υπήρξε μία μεγάλη επιτάχυνση που πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες, γι΄ αυτό γίνονται προσλήψεις μέχρι και το τέλος του έργου. Έγινε μία έκρηξη έργων πολιτισμού σε όλη τη Θεσσαλία, στο Διμήνι, εδώ, σε όλα τα μνημεία των εκκλησιών στο Πήλιο, στην υπόλοιπη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Υπάρχει στρατηγική στόχευση για τον πολιτισμό, γιατί για μας είναι αναπτυξιακό και οικονομικό εργαλείο και θέλουμε να αποδώσουμε τα έργα αυτά στην κοινωνία».
Η υπουργός Πολιτισμού, παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή, θέλησε να περπατήσει και να δει τον αρχαιολογικό χώρο επισταμένως και να δώσει οδηγίες για όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάδειξή του, ενώ ένα παλαιό οινοποιείο του Συνεταιρισμού "Δήμητρα" που γειτνιάζει με τον χώρο και έχει απαλλοτριωθεί από το 1981, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.
Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στον χώρο που όπως είπε πρέπει να ενοποιηθεί και τόνισε ότι «εδώ υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αρχαιολογικός χώρος και εμείς μιλάμε για ένα σχέδιο το οποίο θα δούμε πού θα καταλήξουμε. Είναι αυτός ο πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, υπάρχουν τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα και είναι και το συγκρότημα του οινοποιείου. Αυτά πρέπει να μελετηθούν συνολικά, να δούμε το πώς μπορούμε να τα ενοποιήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, πώς μπορούν να αξιοποιηθούν άλλα μνημεία τα οποία είναι απαλλοτριωμένα αλλά υπάρχει δυσκολία να ενοποιηθούν, πρέπει να τα δούμε και με μια συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης. Όλα αυτά θα συνθέσουν αυτό το επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο και μετά θα δούμε πως θα προχωρήσουμε».
Μετά την Νέα Αγχίαλο η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε και το Βελεστίνο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα και την ενημέρωσε για τα μνημεία στην πατρίδα τού Ρήγα Φεραίου. Ακολούθησε επίσκεψη της υπουργού στους παλιούς νερόμυλους της περιοχής κοντά στην Υπέρεια Κρήνη, οι οποίοι λειτουργούσαν κατά την τουρκοκρατία, αλλά και μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και που στόχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι η αναπαλαίωση, αναστήλωση και ανάδειξή τους ως πολιτιστικό στοιχείο της περιοχής.