Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Σκρέκας: "Η ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι έργο εθνικής σημασίας"

«Η ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ένα έργο εθνικής σημασίας που, χωρίς αυτό, δεν θα μπορέσει ποτέ η χώρα μας να πιάσει εκείνους τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, όπως στην περίπτωση που το έργο αυτό ολοκληρωθεί», δήλωσε από το Ρέθυμνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, φορείς της αυτοδιοίκησης, τους δημάρχους του νομού και εκπροσώπους του νομικού κόσμου και συζήτησε μαζί τους θέματα και προβλήματα που σχετίζονται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, «είναι η γρήγορη ολοκλήρωση αυτού του τιτάνιου και εθνικής σημασίας έργου, με τρόπο δίκαιο, ορθό, ώστε επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει δασικούς χάρτες και με αυτό τον τρόπο αμέσως μετά και κτηματολόγιο», επεσήμανε και προσέθεσε ότι έτσι, επιτέλους η Ελλάδα «θα είναι μία οργανωμένη, ώριμη πια κοινωνία, που θα έχει τα εργαλεία εκείνα, πάνω στα οποία θα μπορέσει να στηριχτεί μία βιώσιμη αειφόρος, ισχυρή ανάπτυξη».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για «άμεσα αντανακλαστικά», που έδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που φάνηκε, όπως είπε, «και με την ευρεία σύσκεψη που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα την προηγούμενη Δευτέρα στο Μαξίμου».

Παράλληλα, χαρακτήρισε βαθύτατα εποικοδομητική και ειλικρινή τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τους βουλευτές του νομού, τους δημάρχους των δήμων του Ρεθύμνου και όλων των εμπλεκομένων του κλάδου αγροτών και κτηνοτρόφων, λέγοντας πως «θέματα, προβληματισμοί και ανησυχίες που ειπώθηκαν είναι εύλογα και, για το λόγο αυτό, άμεσα θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα προβλήματα, τα σφάλματα και οι αδικίες που έχουν συμπεριληφθεί στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν».

«Έχουμε δώσει», προσέθεσε, «μία παράταση έξι μηνών για τις αντιρρήσεις και την υποβολή τους, ώστε να δώσουμε το χρόνο στη δημόσια διοίκηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση των χαρτών. Θεωρούμε ότι το διάστημα αυτό, είναι ικανό και αναγκαίο για να ολοκληρώσουμε τις διορθώσεις των πρόδηλων σφαλμάτων».

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι οι αντιρρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν, αλλά πρωτίστως «προτείνουμε στους πολίτες να προχωρήσουν σε αίτηση προδήλου σφάλματος, ώστε η διοίκηση από μόνη της, χωρίς κόστος, χωρίς οι πολίτες να πληρώσουν κάποιο τέλος, να μπορέσουν να διορθώσουν το πρόβλημα». Και συμπλήρωσε πως εάν με αυτό τον τρόπο «δεν μπορεί να θεραπευτεί ο πολίτης, μπορεί να προσφύγει στις επιτροπές αντιρρήσεων που θα συσταθούν άμεσα, ώστε να δοθούν λύσεις γρήγορα στα προβλήματα των πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατέληξε δε πως η δεύτερη φάση της ανάρτησης των δασικών χαρτών επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας έγινε πριν από ένα μήνα άρα, αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε μία νομοθετική πρωτοβουλία, «ώστε να μειώσει κατά 50% τα τέλη για τις αντιρρήσεις».

‘Ενα από θέματα που έθιξαν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι φορέων είναι αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Εμείς θα προχωρήσουμε με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδος, ώστε να δώσουμε γρήγορη λύση, ισχυρή νομικά και να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Σκρέκας.

Σχετικά με εξαιρέσεις από τους δασικούς χάρτες, είπε πως ήδη, με προηγούμενη απόφαση της διοίκησης, τα φρύγανα – τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη γενικότερη κατηγορία των φρυγάνων – εξαιρούνται από τα είδη που προσδίδουν δασικό χαρακτήρα στις εκτάσεις. «Εμείς, πέρα και πάνω από αυτό που ήδη ισχύει, αλλά δεν έχει ληφθεί υπόψη στην ανάρτηση των δασικών χαρτών – τώρα αυτό θα το διορθώσουμε», εξήγησε ο κ. Σκρέκας, «υπάρχει και το θέμα των ασπαλάθων, το οποίο εισήχθη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε», για το οποίο θα υπάρξει λύση «με τη θετική γνωμάτευση του συμβουλίου τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...