Σύμφωνα με το διεθνές έγκυρο περιοδικό Politico η Ελλάδα με τις παλινωδίες και την εντελώς άστοχη και ατερμάτιστη πολιτική των κυβερνήσεων της έχει ήδη καταστεί «αποικία χρέους» της Γερμανίας , κάτι που αντιπαλεύει προς το παρόν μόνο η αμερικανική πλευρά για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους.
Σύμφωνα με το περιοδικό, για μέρες ο Έλληνας ηγέτης ήταν στα τηλέφωνα προσπαθώντας να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα του, καθώς εισέρχεται στο τελευταίο σταθμό του φαινομενικά ατελείωτου κύκλου διάσωσης. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές του έχουν κερδίσει περισσότερη κατάκριση και χλευασμό όμως, παρά σεβασμό, ειδικά από την Γερμανία.
«Ζητάει πράγματα από την καγκελάριο ξανά και ξανά», αλλά ο Αλέξης ακούει συνεχώς από την ίδια ότι αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να ολοκληρώσει τις συνομιλίες για το χρέος από την Α.Μέρκελ .
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να αποφασίσουν σε συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο σήμερα Πέμπτη να αποδεσμεύσουν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Αθήνα θα πάρει τα χρήματα. Αλλά ο Τσίπρας θέλει κάτι ακόμα πιο πολύτιμο, και αυτό είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης λόγου του υπέρογκου χρέους της που υπερβαίνει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς σημαντικό κούρεμα από τους πιστωτές της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να πεισθεί για αυτό η Γερμανία, η χώρα στην οποία χρωστάει περισσότερο η Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη σταμάτησε να ακούει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα….σχεδόν δεκαετία, η Ελλάδα ήταν όμηρος της εγχώριας πολιτικής της. Τώρα, είναι όμηρος των Γερμανών.
Το Βερολίνο, το οποίο έχει από καιρό αντιταχθεί στην όποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, και αρνείται πεισματικά να υποχωρήσει. Με τις γενικές εκλογές στη Γερμανία να έχουν οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είναι απίθανο να μαλακώσουν τη θέση τους σύντομα.
Τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης παραμένουν άκρως τοξικά πολιτικά για την Γερμανία και οποιαδήποτε συμφωνία που αφορά την απαλοιφή χρέους θα θεωρείται στο εσωτερικό ως αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης στις πλάτες των Γερμανών φορολογουμένων.
Με τα χρόνια, ίσως η Γερμανία αποδεχθεί ήσυχα πιο λεπτές μορφές ελάφρυνσης του χρέους , όπως την παράταση των προθεσμιών για τα δάνεια της Ελλάδας και τη μείωση του επιτοκίου. Αλλά μια στεγνή περικοπή, όπως απαιτείτο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραμένει εκτός θέματος. Τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
Δυστυχώς για τον Τσίπρα, έχει πολύ λίγα «βέλη στην φαρέτρα του». Ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο θέλει τώρα την ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα είναι ότι θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει την χώρα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση.
Αυτό θα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και στη σταθερότητα της Ελλάδας.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα εφόσον το χρέος της δεν θεωρείται βιώσιμο. Και ενώ το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ωφεληθεί.
Ο Τσίπρας μπορεί να προσπαθήσει να αντισταθεί σε μια ανούσια συμφωνία αυτή την εβδομάδα και να παραπέμψει το ζήτημα στην διάσκεψη κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό είναι απίθανο να κάνει την μεγάλη διαφορά.
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη σταμάτησε να ακούει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό.
Πέρασαν οι ημέρες που μιλούσαν για το "Grexit", διότι τώρα έχουν το Brexit που προκαλεί νευρικό κλονισμό στα πρόσωπα των οικονομικών μεγιστάνων. Σήμερα, η αναφορά στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει θυμηδία , αν όχι ένα χασμουρητό. Με το χρέος της χώρας ασφαλώς έξω από τα χέρια των πιστωτικών αγορών και στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών ταμείων, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να φοβίσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Τσίπρας δεν κατανόησε τη δυναμική αυτή μέχρι να εκλεγεί ο ίδιος και ο συνασπισμός του στις αρχές του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε υποσχόμενος να αναστρέψει μεγάλο μέρος των προγραμμάτων λιτότητας που είχαν επιβάλει στην Ελλάδα οι πιστωτές εδώ και χρόνια.
Εντυπωσιασμένος από τη νίκη, ο Τσίπρας διενήργησε δημοψήφισμα για το κατά πόσον η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί τους όρους διάσωσης που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του. Η απάντηση των ψηφοφόρων ήταν σαφής: Οχι , Όχι.
Στη συνέχεια όμως, η πραγματικότητα άλλαξε. Αντιμέτωπη με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας του , την έξοδο από την ευρωζώνη και ένα μέλλον ακόμα πιο ζοφερό από το παρόν, ο Τσίπρας και η μπάντα του αριστερών πυροτεχνημάτων του άλλαξε ρότα .
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος υποστήριξε κάποτε ότι «πρέπει να κουνήσουμε το δάχτυλο στη Γερμανία», αναγκάστηκε να αποχωρήσει .
Από τότε, ο Τσίπρας σε μεγάλο βαθμό συμμορφώθηκε με τα αιτήματα των πιστωτών για περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού και οικονομικές αναθεωρήσεις.
Το Βερολίνο και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν τις περιστασιακές περιόδους εκρήξεων του με απλή υπομονή. Τελικά, ήξεραν ότι ο Έλληνας ηγέτης δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να υποχωρήσει.
Ξανά και ξανά, οι προβλέψεις των πιστωτών αποδείχθηκαν σωστές. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Τσίπρας ψήφισε περικοπές στις συντάξεις, μια κίνηση που ήταν αδιανόητη για τον ίδιο.
Από την αρχή της κρίσης, μέρος της στρατηγικής της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της Ελλάδας δεν ήταν να καταστήσει τη διαδικασία πολύ εύκολη. Παρόλο που οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το πούνε ποτέ δημοσίως, το παράδειγμα της Ελλάδας ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους.
Και μέχρι τώρα όλα έχουν δουλέψει υπέρ των Γερμανών . Σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμη με την οικονομική ανεπάρκεια.
"Η Ελλάδα είναι de facto μια αποικία", ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski σε συνέντευξή του στο POLITICO, εξηγώντας την αντίσταση της χώρας του στην ένταξη στο ευρώ. "Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό το σενάριο."
Το ΔΝΤ έχει κάνει τις δικές του προβλέψεις και παραμένει αισιόδοξο.
Εν τω μεταξύ, ο Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει υπόψη τις επιθυμίες των «αποικιακών» κυβερνητών του στο Βερολίνο, καταλήγει το περιοδικό .
Η χώρα ότι και να λένε οι ειδικοί και οι μεγάλοι οικονομολόγοι οδηγείται αναγκαστικά στην χρεοκοπία από την οποία τότε ακριβώς…..οι Γερμανοί θα λάβουν το μερίδιο που ….τους αναλογεί σε σχέση με το κατοχικό δάνειο που μας χρωστούν.
Είναι η μόνο λογική λύση για να επιζήσει ο ελληνισμός κάνοντας εκκίνηση από την αρχή . Όσο για την Γερμανία αυτή θα λάβει τα «κεκανονισμένα» των πράξεων των κυβερνώντων της από άλλους μεγαλύτερους «Καρχαρίες» , διότι ..έτσι είναι η ζωή .