χρέος
Οικονομία

"Χρωστάμε της Μιχαλούς"! Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έφτασε το ρεκόρ των 92 τρισ. δολαρίων πέρυσι

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έφτασε το ρεκόρ των 92 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, καθώς οι κυβερνήσεις δανείστηκαν για να αντιμετωπίσουν κρίσεις όπως η πανδημία, και το βάρος του χρέους γίνεται αισθητό πιο έντονα στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρει το Reuters.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το εσωτερικό και το εξωτερικό χρέος έχει αυξηθεί πάνω από πέντε φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ξεπερνώντας την οικονομική ανάπτυξη, με το ΑΕΠ να τριπλασιάζεται μόνο από το 2002, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 (14-18 Ιουλίου).

«Οι αγορές δεν φαίνεται να επηρεάζονται -ακόμα- αλλά οι άνθρωποι επηρεάζονται. Μερικές από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της πληρωμής των χρεών τους ή της εξυπηρέτησης του λαού τους», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες κατέχουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους, από το οποίο το 70% αντιπροσωπεύεται από την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία. 59 αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν ένα επίπεδο χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από 60% - ένα όριο που υποδηλώνει υψηλό επίπεδο χρέους.

«Το χρέος αποτελεί σημαντικό βάρος για τις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, της υποτίμησης των νομισμάτων και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, η διεθνής χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική έχει κάνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες τόσο ανεπαρκή όσο και δαπανηρή, με τις καθαρές πληρωμές τόκων του χρέους να υπερβαίνουν το 10% του εισοδήματος για 50 αναδυόμενες οικονομίες. Οι πιστωτές θα πρέπει να επεκτείνουν τη χρηματοδότησή τους, υιοθετώντας μέτρα όπως η προσωρινή αναστολή των κυρώσεων (όπως έκανε το ΔΝΤ) και να αυξήσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, πιστεύουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Απαιτείται επίσης ένας μηχανισμός αναδιάρθρωσης χρέους «για την αντιμετώπιση της αργής προόδου στο κοινό πλαίσιο της G20», ανέφερε η έκθεση, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσε ο μηχανισμός. Τον Οκτώβριο του 2020, οι επίσημοι πιστωτές και η G20 υιοθέτησαν ένα κοινό πλαίσιο χρέους, με στόχο να συμπεριλάβουν χώρες εκτός της Λέσχης των Παρισίων, όπως η Κίνα, στη νομοθεσία ελάφρυνσης του χρέους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...