Οικονομία

Αρνητικά πρόσημα, αναμονή και rebalancing στο Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,36% στις 836,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 838,43 μονάδων (-0,10%) και 830,58 μονάδων (-1,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 114,44  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,94 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν  1,58 εκατ. τεμάχια, σύμφωνα με το capital.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,23%  στις 2.012,73 μονάδες, ενώ στο -1% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.330,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 557,97 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,68% και ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,66%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,20% στο πενθήμερο.

Κερδοφορία και δημοσιονομικές επιδόσεις αντίβαρο στην πτώση

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Αφενός η εταιρική κερδοφορία διανύει το καλύτερο ιστορικά ξεκίνημα χρήσης, αφετέρου οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες (ΑΕΠ, πλεόνασμα, ανεργία) κινούνται σε ρυθμούς βελτίωσης και πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια οποιαδήποτε άλλη συγκυρία τα αποτελέσματα των εταιριών θα τύχαιναν διαφορετικής υποδοχής αφού εκτός από την ποσοτική τους μεγέθυνση, είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά με αποτιμήσεις ομοειδών εισηγμένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Με το 25% των εταιριών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου οι εισηγμένες φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ καθαρής κερδοφορίας με άνεση, χτίζοντας δυνατές βάσεις για το δύσκολο β’ εξάμηνο που ακολουθεί.

Παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα οκταμήνου σε συνδυασμό με τα νέα από την απασχόληση και το ΑΕΠ του β’ τριμήνου αυξάνουν το ενδεχόμενο θετικών αναθεωρήσεων για το υπόλοιπο της χρονιάς. Εκτός από τις αποψινές εκτιμήσεις της DBRS και της Moody’s που αφορούν και το ελληνικό αξιόχρεο, αναθεωρημένες εκτιμήσεις αναμένονται την προσεχή Πέμπτη κατά την καθιερωμένη δημοσίευση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τις χώρες του ευρώ.

Τεχνική εικόνα

Τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα. Οι 854 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας της αντίδρασης από τα χαμηλά των 818 μονάδων με το Γενικό Δείκτη να βρίσκει ισορροπία μεταξύ 830 και 840 μονάδων περιορίζοντας το ημερήσιο εύρος των διακυμάνσεων. Οι δείκτες έμειναν πουλημένοι με μοναδικό ίσως κέρδος των αγοραστών την μείωση των αποκλίσεων στον MACD και το μάζεμα της δυναμικής της πτώσης η οποία έδειξε κάποια σημάδια εκτόνωσης.

Οι 860 μονάδες παραμένουν το ισχυρό οχυρό των πωλητών, επίπεδο το οποίο συμπίπτει με την κίνηση των κινητών μέσων των 200 και 30 ημερών ενώ νωρίτερα στις 850 μονάδες υπάρχει μια δευτερεύουσα αντίσταση τιμών που καθορίζεται από τα πρόσφατα υψηλά και τον κινητό μέσο των 50 ημερών.

Για την ερχόμενη εβδομάδα πριν από οτιδήποτε άλλο θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να επιχειρήσει μια νέα απόπειρα προς τις 850 μονάδες, ως εγχείρημα δεν απαιτεί ιδιαίτερο συναλλακτικό όγκο ενώ και η συντηρητική στάση της αγοράς έναντι των εξωτερικών πωλήσεων δείχνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί επιλεκτικά αγοραστικά αντανακλαστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω οτυ 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Σαράντης, Εθνική και ΟΤΕ, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει αμετάβλητος.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ έχασε 3,77% και η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -3,08%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Quest και Μυτιληναίο. Οι απώλειες σε Τιτάν, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΕΛΧΑ και Alpha Bank ξεπέρασαν το 1%, ενώ κάτω του 1% περιορίστηκαν εκείνες των ΑΔΜΗΕ,  Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Πειραιώς. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ