Κόσμος

Ένα χωριό στην Ινδία προσεύχεται ...για νίκη της Κάμαλα Χαρις στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ - Είναι η «θυγατέρα αυτής της γης» (Βίντεο & Εικόνες)

Οι κάτοικοι του Θουλασεντραπουράμ, ενός χωριού στη νότια Ινδία, γνώριζαν ελάχιστα για την Χάρις μέχρι που έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Τώρα αναρτούν αφίσες της στο χωριό, όπου είχαν γεννηθεί οι παππούδες της από την πλευρά της μητέρας της και ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν ενδεχόμενη νίκη της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτήν», λέει ο Καντίρ Κατιραβάν, ιδιοκτήτης τυπογραφείου στο χωριό με τους μερικές εκατοντάδες κατοίκους, όπου η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών ποζάρει χαμογελαστή με τη λεζάντα να τη χαρακτηρίζει «θυγατέρα αυτής της γης».

Το χωριό στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού της Ινδίας είχε ήδη γιορτάσει το 2021, όταν η Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη Μαύρη Αμερικανίδα και η πρώτη Ασιάτισσα που ορκίστηκε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενθουσιασμός στο ινδικό χωριό για την υποψηφιότητα της Χάρις

Αλλά η υποψηφιότητα της Χάρις για το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ πυροδοτεί ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο χωριό και στους Ινδοαμερικανούς - μια αντανάκλαση της υπερηφάνειας που νιώθει η Ινδία, καθώς και η τεράστια διασπορά της, για την ανερχόμενη οικονομική και γεωπολιτική της επιρροή.

«Αυτή είναι πραγματικά μια στιγμή όπου καταγράφουμε επιτυχίες σχεδόν σε κάθε τομέα της αμερικανικής ζωής», δήλωσε ο Σιντάν Πατέλ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Indian American Impact. «Τώρα ξυπνάμε με αυτή την ιδέα ότι όταν πρόκειται για τον κυβερνητικό χώρο, οι αξίες μας είναι επίσης σημαντικές», είπε. «Και ότι είναι αμερικανικές αξίες».

Οι ρίζες της Χάρις από την Ινδία

Η μητέρα της Χάρις, Σιαμάλα Γκοπαλάν, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τσενάι, πρωτεύουσα του Ταμίλ Ναντού. Σε ηλικία 19 ετών μετέβη στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, όπου γνώρισε τον Τζαμαϊκανό πατέρα της Χάρις, Ντόναλντ Χάρις. Παντρεύτηκαν το 1963, έναν χρόνο αργότερα έφεραν στον κόσμο την Κάμαλα και χώρισαν το 1971.

Μολονότι η 59χρονη Χάρις, μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικογένειά της διατήρησε τους δεσμούς της με την Ινδία και η ίδια δεν έκρυψε ποτέ τις ρίζες της. «Η Ινδία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου», είπε στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του πέρυσι στην Ουάσιγκτον.

Και του αποκάλυψε ότι η μητέρα της έπαιρνε την ίδια και την μικρότερη αδελφή της Μάγια σχεδόν κάθε δύο χρόνια στην Ινδία για να επισκεφτούν τον παππού τους, τον Π. Β. Γκόπαλαν, έναν συνταξιούχο αξιωματικό της δημόσιας υπηρεσίας, τον οποίο ο Χάρις πιστώνει ότι εμπνέει το δικό της ταξίδι στην πολιτική.

«Ήθελε να καταλάβουμε από πού είχε έρθει και από πού καταγόμασταν», είπε η Χάρις το 2020 για τη μητέρα της, ερευνήτρια για τον καρκίνο του μαστού που πέθανε το 2009. Μετά τον θάνατό της, η Χάρις σκόρπισε την τέφρα της μητέρας της στην παραλία του Τσενάι, όπου έκανε συχνά περιπάτους με τον παππού της.

«Θυγατέρα αυτής της γης»

Αν και η Χάρις δεν έχει επισκεφτεί επίσημα την Ινδία ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, οι κάτοικοι του Θουλασεντραπουράμ λένε ότι είναι φυσικό να την υποστηρίζουν. Το είχαν κάνει άλλωστε και μετά τις εκλογές του 2020 κραδαίνοντας αφίσες της και γιορτάζοντας με πυροτεχνήματα όταν ορκίστηκε στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα των ΗΠΑ.

«Είμαστε ευγνώμονες γιατί αυτό το μικρό, άγνωστο σε όλους χωριό έγινε παγκοσμίως διάσημο», δήλωσε ο 79χρονος Ν. Κρισναμούρτι. 

Αν και το σπίτι της οικογένειας της Χάρις δεν υπάρχει πια, το όνομά της έχει χαραχτεί σε λίθινη πινακίδα στον 300 ετών ναό του χωριού.

Η ινδική διασπορά στις ΗΠΑ στηρίζει τη Χάρις

Η ινδική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες αριθμεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια μέλη, πάνω από το 1% του αμερικανικού πληθυσμού και σύμφωνα με το Pew Research Center τείνουν να ψηφίζουν υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος. Πολλοί ψηφοφόροι με ρίζες από τη Νότια Ασία έχουν ήδη κινητοποιηθεί υποστηρίζοντας την Κάμαλα, το όνομα της οποίας στα σανσκριτικά σημαίνει «λωτός», εξ’ ου και το σύνθημα «Lotus for POTUS» («Ο Λωτός να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ»).

Κι αυτή η υποστήριξη μπορεί να κάνει τη διαφορά για τη Χάρις σε κρίσιμες πολιτείες όπου θα διεκδικήσει τη νίκη από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως στη Τζόρτζια, την Αριζόνα και την Πενσυλβάνια, όπου ο αριθμός των ινδικής καταγωγής Αμερικανών είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό με το οποίο επικράτησε ο Τζο Μπάιντεν σε κάθε μία από αυτές τις πολιτείες στις εκλογές του 2020.

Αμερικανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι μια νίκη της Χάρις δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές για την Ινδία αλλαγές στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Αλλά στο χωριό της μητέρας της περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου. «Προσευχόμαστε να νικήσει κι αν εκλεγεί θα το γιορτάσουμε με πυροτεχνήματα και μοιράζοντας γλυκά», λέει ο Κρισναμούρτι. «Κι αν έρθει η Χάρις εδώ θα την καλωσορίσουμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ