Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Εμφανίστηκε σπάνια τοιχογραφία της Παναγίας στη Νάξο

Η τοιχογραφία εντοπίστηκε πίσω από στρώματα ασβέστη που την κάλυπταν. Την αποκάλυψη έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ενώ σε ανάρτησή του ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, σημειώνει:

« Η Νάξος έχει το προνόμιο να διατηρεί μοναδικής σημασίας τοιχογραφίες, που φιλοτεχνήθηκαν πριν την μεγάλη τομή της Εικονομαχίας. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της σπάνιας και συγκλονιστικής τέχνης είναι η Παναγία της φωτογραφίας που μόλις ήρθε στο φως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cyclades, πίσω από τα στρώματα ασβέστη που την κάλυπταν. Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες! Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους!»

Η διάσημη αρχαιολόγος και επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη σημείωσε σε ανάρτησή της:

Μόλις εμφανίστηκε η προεικονομαχική Παναγία της Νάξου και ο Demetris Athanasoulis είχε την εξαιρετική γενναιοδωρία να μας την δείξει! Και εγώ δεν αντέχω να μην την συγκρίνω με την αγαπημένη Σιναϊτισσα!.... πόσο κοντά είναι οι δυο τους! Μολονότι δεν βλέπω σωστά τα χρώματα και το σύνολο της μορφής, μου μοιάζει σαν να επαναλαμβάνουν το ίδιο αρχέτυπο πρόσωπο!.... Και βέβαια αντλούν και οι δυο από τις ίδιες πηγές.. Παρά την επικράτηση του Χριστιανισμού ως μονοδοξίας, η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μέχρι την εικονομαχία τουλάχιστον, φαίνεται να πορεύεται στους οικείους δρόμους της ελληνιστικής Οικουμένης που καθόλου δεν πέθανε μαζί με την Κλεοπάτρα την Μεγάλη!

Φαίνεται ότι έρχεται σιγά-σιγά η στιγμή να βγάλουμε τα ιδεοληπτικά γυαλιά και να ξαναδιαβάσουμε στο φως των ευρημάτων που πληθαίνουν την συναρπαστική εποχή που λέμε "ύστερη αρχαιότητα"...

Ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη!...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ