Στη ζώνη των 840 μονάδων προσγειώθηκε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, καθώς όσο και να προσπάθησε να κρατηθεί σε θετικά εδάφη, μόλις έγινε γνωστό ότι ο ρυθμός μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ήταν μικρότερος του αναμενομένου, οι κινήσεις μείωσης του κινδύνου χτύπησαν και τη Λεωφόρο Αθηνών, σύμφωνα με το capital.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,07% στις 840,81 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 854,31 μονάδων (+0,52%) και 839,40 μονάδων (-1,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58,02 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,48 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,58 εκατ. τεμάχια.
Τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αν και ήταν καλύτερα σε σχέση με τον Ιούλιο, τελικά απογοήτευσαν τις εκτιμήσεις της αγοράς που περίμενε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 8,5% τον Ιούλιο, ωστόσο οι αναλυτές έβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημείωνε πτώση στο 8,1%. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων, καταγράφει άνοδο 6,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.
Όπως σχολίασε ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, η σήμερα ανακοινωθείσα, υψηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τόνωσε τους φόβους των επενδυτών περί αυξημένου παραγωγικού κόστους και απώλειας στην αγοραστική αξία των μετοχικών τίτλων. Όλα αυτά, μάλιστα, ενώ η επόμενη συνεδρίαση και ανακοινώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve βρίσκονται "προ των πυλών". Και όπως ανέφερε πρόσφατα η Credit Suisse, η πορεία και ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών είναι και θα παραμείνει ο βασικός καταλύτης των αγορών το επόμενο δωδεκάμηνο.
Πάντως, αν και οι πιέσεις αυξάνονται διεθνώς, η αγορά βρήκε κάποια στηρίγματα στις εκτιμήσεις της JP Morgan και της Wood για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι οι αναλυτές είναι θετικά διακείμενοι στα κύρια ελληνικά assets. Το συμπέρασμά τους είναι ότι η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συνεχιστεί, εν όψει της ανώτερης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE, της ισχυρότερης ανάπτυξης και των χαμηλών αποτιμήσεων.
Εκτός των παραπάνω, η εγχώρια επενδυτική κοινότητα "σηκώνει" δύο ζητήματα που θα κρίνουν την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο είναι η πρόταση της Κομισιόν για φόρο στα κέρδη του ενεργειακού κλάδου, με τις εκτιμήσεις ήδη να πιέζουν και τον εγχώριο τομέα. Το δεύτερο ζήτημα είναι το επικείμενο rebalancing την Παρασκευή, λόγω των αλλαγών του FTSE Russell. Οι επενδυτές αναμένεται να λάβουν τις θέσεις με βάση τη νέα σύνθεση των δεικτών του οίκου, ο οποίος μετέφερε στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 11 ελληνικές εισηγμένες που βρίσκονταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap). Οι αλλαγές αποτέλεσαν πολύ μεγάλη έκπληξη, καθώς κανείς δεν περίμενε η διαγραφή της Ρωσίας από τους δείκτες να κατεβάσει τόσο πολύ το όριο εισαγωγής στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση των αναδυόμενων αγορών.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Alpha Bank, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil σημείωσαν απώλειες άνω του 3%, με τη ΔΕΗ να ολοκληρώνει στο -2,59%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Titan, Aegean, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με κέρδη 1,63% και 1,06% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Quest, Πειραιώς και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Βιοχάλκο και ΟΛΠ.