Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησε η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του EastMed που θα διασχίζει την Κρήτη

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά για το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) East Med, σύμφωνα με την προτεινόμενη λύση που περιγράφεται και αποτυπώνεται στον φάκελο ΠΠΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Μελέτες Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) μπορεί να ζητηθούν από το φορέα που σχεδιάζει ένα έργο , πριν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών (ΜΠΕ) Επιπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο ο φορέας έχει τη δυνατότητα να ανοίξει δημόσιο διάλογο για τις ενδεχόμενες κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.

Ο East Med προωθείται από την IGI Poseidon, στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison. Πρόκειται για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει Ισραήλ-Κύπρο- Ελλάδα. Η υποδομή του αγωγού έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ούριος άνεμος για τον αγωγό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του σχεδίου RePower EU, έχει θέσει στους κύριους άξονες την απεξάρτηση της Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια. Υπό αυτό το πρίσμα ο αγωγός αποτελεί μια υποδομή μέγιστης σημασίας για την επίτευξη του στόχου. Να σημειώσουμε πως στην υπόθεση του αγωγού έχουν εμπλακεί και οι ΗΠΑ, εκφράζοντας ανοικτά τις επιφυλάξεις-αντιρρήσεις τους για την κατασκευή του έργου.

Ωστόσο, αυτή χρονική στιγμή φαίνεται πως τα δεδομένα για τον αγωγό είναι απόλυτα θετικά. Η ολοκλήρωση του έργου θα προσφέρει μια πολύτιμη ενεργειακή λύση στην Ευρώπη και σχετικά φθηνότερη , συγκριτικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), του οποίου οι ΗΠΑ αποτελούν ένθερμους υποστηρικτές.

Την στήριξη του στο αγωγό έδειξε πριν από λίγες ημέρες και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας στην ερώτηση της αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή. Ο κύριος Μπορέλ είχε τονίσει πως η μελέτη του East Med, που έχει αναλάβει η ΕΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, παρά τις αντιρρήσεις της Αμερικής.

Την πεποίθηση του πως το έργο είναι βιώσιμο είχε εκφράσει προ δύο μηνών και ο διευθύνων σύμβουλος της Edison, Νίκολα Μόντι. Ο κύριος Μόντι είχε αναφέρει πως η υποδομή ήταν βιώσιμη πριν την κρίση , πόσο μάλλον τώρα με τα νέα δεδομένα και τον ενεργειακό πλουραλισμό να έχει στενέψει επικίνδυνα. Επίσης είχε υποστηρίξει πως ο East Med, αποτελεί τη μοναδική υποδομή που μπορεί να καταστήσει δυνατή την ενεργειακή διαφοροποίηση για την Ευρώπη.

Ταυτότητα έργου

 

Σύμφωνα με τα σχέδιο, ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 2.000 χλμ, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 είναι υποθαλάσσια. Πρόκειται να συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα , καταλήγοντας στην Ιταλία. Στην ελληνική επικράτεια πρόκειται να περάσει από την Κρήτη και Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, όπου στην συνέχεια θα διασχίσει για περίπου 600 χλμ την ελληνική ηπειρωτική χώρα, για να φτάσει στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους περίπου 210 χλμ.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου περιλαμβάνει δύο αγωγούς με μέση απόσταση μεταξύ τους 100 μέτρα.

Ειδικότερα: Το τμήμα (Κύπρος – Κρήτη) θα έχει συνολικό μήκος περίπου 690 χλμ, εκ των οποίων περίπου 400 χλμ βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας, και μεταφορική ικανότητα 11 δισ κ.μ./έτος .

Το άλλο τμήμα (Κύπρος – Κρήτη) θα έχει συνολικό μήκος περίπου 740 χλμ, και μεταφορική ικανότητα 10 δισ κ.μ./έτος.

Η συνολική μεταφορική ικανότητα του αγωγού φυσικού αερίου, θα ανέρχεται σε 21 δισ κ.μ. ανά έτος.

RePower EU

Το σχέδιο της Κομισιόν, RePower EU, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έρχεται στην πλέον κατάλληλη συγκυρία για τον αγωγό και κινείται σε τρεις άξονες.
Πρώτος άξονας η εξοικονόμηση ενέργειας, δεύτερος άξονας η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και τρίτος άξονας η διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στα πλαίσια του τρίτου άξονα η Κομισιόν προωθεί νέες συμφωνίες με χώρες προμηθευτές LNG, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Αλγερία, ενώ σχεδιάζει την κοινή αγορά φυσικού αερίου για όλη την Ένωση.
Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η διάθεση για χρηματοδότηση με 10 δισ. ευρώ νέων υποδομών φυσικού αερίου, όπως αγωγούς και μονάδες αποθήκευσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι συνθήκες που διαγράφονται για τον East Med είναι ιδιαίτερα θετικές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη γειτονική Ιταλία υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν ζεστά το έργο , ενώ παράλληλα ζητούν την ενεργή εμπλοκή της χώρας στις διαδικασίες.

Η περάτωση μιας τέτοιας υποδομής θα παρείχε στην Ευρώπη μεγάλο ποσοστό ανεξαρτησίας, διότι διέρχεται ως επί το πλείστον από κράτη-μέλη της ένωσης με αποτέλεσμα οι γεωπολιτικοί παράγοντες αστάθειας να ελαχιστοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ