Έτοιμη για ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως αναφέρουν οι New York Times, σε μια προσπάθεια απαγκίστρωσης ενεργειακά από την Μόσχα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου οι χώρες να συμφωνήσουν για τα περιγράμματα του μέτρου και οι εντατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν προτού βάλει μια οριστική πρόταση στο τραπέζι προκειμένου αυτή να εγκριθεί.
Το εμπάργκο πετρελαίου αποτελεί το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, η οποία μέχρι στιγμής έχει απαλειφθεί, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων υψηλού προφίλ, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Εκτός από μια απίθανη απαίτηση της τελευταίας στιγμής από την Ουγγαρία, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτείται συνάντηση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφεύγοντας έτσι τη χρονοβόρα διαδικασία μίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, λένε οι New York Times.
Το εμπάργκο είναι πιθανό να επηρεάσει πιο γρήγορα το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από το πετρέλαιο που προέρχεται από αγωγούς, το οποίο θα επηρεαστεί σε μερικούς μήνες.
Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πιθανό ότι το μπλοκ της ΕΕ θα επιτρέψει στα μέλη του να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, όπως έκανε με την απαγόρευση του άνθρακα, η οποία είχε προθεσμία τεσσάρων μηνών για να εφαρμοστεί πλήρως.
Γερμανία: «Ναι» στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου
Έτοιμη να υποστηρίξει τη σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου είναι η Γερμανία καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένες να κόψουν κάθε δεσμό με την Μόσχα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόσωπα που γνωρίζουν τις συνομιλίες ανάμεσα στους πρεσβευτές της Ε.Ε και το Βερολίνο, υποστηρίζουν κάτι τέτοιο αντί για ορισμένες από τις άλλες επιλογές που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων όπως είναι το ανώτατο όριο τιμών ή τους μηχανισμούς πληρωμής για την παρακράτηση μέρους των ρωσικών εσόδων.
Η απαγόρευση θα πρέπει επίσης να έρθει με μια μεταβατική περίοδο, είπαν οι άνθρωποι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιωτικές. Η ΕΕ ακολούθησε παρόμοια, καθυστερημένη προσέγγιση όταν απαγόρευσε τον άνθρακα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.