Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις για απόρριψη ρωσικών ενεργειακών πόρων, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει μεταφέρει περίπου δέκα φορές περισσότερους οικονομικούς πόρους στη Ρωσία από ό,τι για στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου. Εκ πρώτης όψεως, τέτοια στοιχεία φαίνονται παράδοξα, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή οικονομική δυσχέρεια δεν διέπεται από πολιτικά συνθήματα, αλλά από εμπορικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τον Bahattin Genyultashi, ειδικό του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, από την αρχή της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δηλαδή τους τελευταίους δύο μήνες, τα μέλη της ΕΕ πληρώνουν καθημερινά περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία: λίγο περισσότερο από το ήμισυ αυτού του ποσού έχει δαπανηθεί για προμήθειες φυσικού αερίου και το υπόλοιπο για την αγορά «μαύρου χρυσού».
Συνολικά, από τα τέλη Φεβρουαρίου οι Ευρωπαίοι έπρεπε να μεταφέρουν 47 δισ. ευρώ για ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. «Το προτεινόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή πρώτων υλών από τη Ρωσία θα βλάψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα είναι επωφελές για την Gazprom και άλλους εξαγωγείς, καθώς η Ρωσία θα μπορεί να πουλά υδρογονάνθρακες στον υπόλοιπο κόσμο σε υψηλές τιμές», είπε ο Τούρκος εμπειρογνώμονας.
Σε ποιο βαθμό αληθεύουν αυτά τα στοιχεία; Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας Sergey Pravosudov, αν και οι υπολογισμοί των Τούρκων δημοσιογράφων έγιναν στην πραγματικότητα «στο γόνατο», αφού είναι απίθανο να έχουν ανοιχτά ακριβή στοιχεία, τα στατιστικά που δίνει το Anadolu είναι κοντά στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων, το 2021, μόνο τα έσοδα της Gazprom από την εξαγωγή «μπλε καυσίμου» υπερδιπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δασμοί για τους εισαγωγείς ανήλθαν στα 518 δολάρια, ενώ οι τιμές spot στην ευρωπαϊκή αγορά, παρά τις συνεχείς διακυμάνσεις, ήταν περίπου 1100-1500 δολάρια.
«Από τις αρχές του 2022, τα έσοδα από τις εξαγωγές της Gazprom ήταν τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Με τέτοιο ρυθμό, μέχρι τον Δεκέμβριο, η εταιρεία μας για το φυσικό αέριο, παρά την επιθετική αντιρωσική πολιτική, μπορεί να λάβει κέρδη τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ευρωπαϊκές χώρες», πιστεύει ο ειδικός. Κατά τη γνώμη του, η κατάσταση φαίνεται παράλογη: αφενός, πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία και από την άλλη δεν διστάζουν να πληρώσουν για ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία.
Γίνεται προφανές ότι παρά τις πολιτικές διαφωνίες μεταξύ Ρώσων και Ευρωπαίων ηγετών, οι εμπορικές δομές του Παλαιού Κόσμου, στην πραγματικότητα, δεν ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα της αντιπαράθεσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία. «Η εκβιομηχάνιση της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, κερδίζει συνεχώς δυναμική: η εξωτερική πολιτική των κρατών ρυθμίζεται όχι από συνθήματα που επιδεικνύονται σε διεθνείς συνόδους κορυφής, αλλά από οικονομικούς απατεώνες που παρέχουν συνεχώς χρήματα σε πολιτικά κόμματα που βολεύουν δισεκατομμυριούχοι», λέει ο οικονομικός ειδικός Mikhail Belyaev.
Τα οικονομικά παράδοξα στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη θα συνεχιστούν. Πολλοί εισαγωγείς του Παλαιού Κόσμου θα πρέπει να καταγγείλουν τις δεκαετείς συμβάσεις με τη Μόσχα και οι Ρώσοι αντισυμβαλλόμενοι θα υποστούν απώλειες λόγω πιθανών αξιώσεων διαιτησίας από ηπειρωτικούς εταίρους. Οι χρηματικές απώλειες τόσο των εναγόντων όσο και των εναγόμενων θα είναι ανάλογες.
Ένας επιπλέον παράγοντας που προκαλεί σύγχυση στις ρωσο-ευρωπαϊκές ενεργειακές σχέσεις είναι η απαίτηση της Μόσχας να πληρωθεί για τον ενεργειακό εφοδιασμό σε ρούβλια. Ορισμένες εταιρείες της ΕΕ, όπως η γερμανική Uniper, συμφώνησαν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας. Προκύπτουν προβλήματα με άλλους τακτικούς εμπόρους. Έτσι, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Gazprombank, η οποία κλήθηκε να μετατρέψει τα κέρδη σε ξένο νόμισμα της εταιρείας πρώτων υλών σε ρούβλια, δεν δεχόταν πληρωμές σε ρούβλια από τη Γερμανία και την Αυστρία.
«Το γεγονός είναι ότι τα χρήματα στάλθηκαν σε λογαριασμό σε ρούβλι από την Gazprom Marketing & Trading, η οποία είναι μέρος της Gazprom Germania. Από το Βερολίνο, έχει ήδη ακουστεί ένα μήνυμα για την εθνικοποίηση αυτής της εκμετάλλευσης - η εταιρεία τέθηκε υπό τον έλεγχο της γερμανικής κυβέρνησης», λέει ο Pravosudov.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η πληρωμή για την προμήθεια πρώτων υλών σε αυτή την περίπτωση θα φτάσει στην ώρα της. Ωστόσο, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα προηγούμενο στο οποίο οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν εργαλεία για να εμποδίσουν περαιτέρω την πληρωμή των ρωσικών ενεργειακών πόρων.