Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Προβοκάτσια ή αποσταθεροποίηση; Τι τρέχει με τους ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Αίγυπτο;

Τον περασμένο Οκτώβριο αναλύοντας τη σημασία της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο γράψαμε πως η Ελλάδα θα παίρνει ρεύμα από φωτοβολταϊκά στην Σαχάρα! 

Ο ειδικός επί θεμάτων γεω-επιχειρηματικότητας, διεθνολόγος κ. Βασίλης Κοψαχείλης σε ανάλυσή του, διευκρίνισε τότε πως η τριμερής δεν είναι συμφωνία αλλά ένα μνημόνιο συναντίληψης και προθέσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση του ελλαδικού χώρου με την Αίγυπτο. "Εκεί παίζεται πλέον το παιχνίδι της ενέργειας και όχι στην μεταφορά φυσικού αερίου" τόνισε ο αναλυτής. 

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή οι Αιγύπτιοι καίγονται για αυτό, γιατί αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα πρότζεκτ στην έρημο, στο έδαφος της Αιγύπτου, όπου έχουν ισχυρά συμφέροντα και γερμανικές εταιρείες, για την κατασκευή ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου! 

Σημείωσε πως η Αίγυπτος είναι ο απόλυτα κερδισμένος παίχτης σε αυτό το ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Τα συμφέροντα εκεί είναι η ENI η ιταλική που ελέγχει ουσιαστικά το φυσικό αέριο, και οι γερμανικές εταιρείες-παίζει πολύ δυνατά η Siemens διευκρίνισε, είτε παίρνουν φυσικό αέριο είτε άλλες μορφές ενέργειας κυρίως ΑΠΕ, όπως αυτό το πρότζεκτ των φωτοβολταϊκών, όπου θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. 

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα η είδηση που ήρθε από την Αίγυπτο, για αναστολή όλων των ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας εν μέσω πτώσης της θερμοκρασίας! Πάντως η κυβέρνηση το διέψευσε. 

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου επικοινώνησε με το Υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο διέψευσε την είδηση της αναστολής όλων των ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο, που συνέπεσε με την πτώση των θερμοκρασιών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αλήθεια για την αναστολή λειτουργίας οποιουδήποτε σταθμού.

https://www.youtube.com/watch?v=goW1zx7yKmg

Το υπουργείο τόνισε ότι όλοι οι σταθμοί ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο λειτουργούν με πλήρη δυναμική καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε διαφορετικές εποχές και χωρίς να επηρεάζονται από τις θερμοκρασίες, σημειώνοντας ότι οι διάφοροι σταθμοί ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από την ισχύ της ηλιακής ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια των ημερών του έτους, χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένη εποχή.

Επισήμανε ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της Αιγύπτου κατέγραψε περίπου 4,5 χιλιάδες γιγαβατώρες το 2021 μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας περίπου 32 ηλιακών σταθμών, εκτός από τους σταθμούς στα υψηλότερα κτίρια και ένα άλλο εργοστάσιο 26 μεγαβάτ που ανήκει στην Αρχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε σχετικό πλαίσιο, η Αίγυπτος κατάφερε να επιτύχει μια έκρηξη στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, εκτός από την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου προγράμματος για νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή του 42% της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, καθώς η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του 2021 ανήλθε σε περίπου 14.000 γιγαβάτ.

Επιπλέον, τα έργα αιολικής ενέργειας κατέγραψαν παραγωγή περίπου 5,4 χιλιάδων γιγαβατώρων, ενώ η ενέργεια που παράγεται από ηλιακά κύτταρα συνδεδεμένα με το δίκτυο ανήλθε σε περίπου 4,5 χιλιάδες γιγαβατώρες, εκτός από 86 γιγαβατώρες που παράγονται από έργα βιοκαυσίμων.

Το κέντρο απευθύνει έκκληση προς τα διάφορα μέσα ενημέρωσης και τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διερευνούν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα κατά τη δημοσίευση ειδήσεων και να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές- καθώς η παραπληροφόρηση οδηγεί σε πρόκληση και σύγχυση της κοινής γνώμης.

Το ζήτημα έχει ασφαλώς και πολιτικοί χροιά. 

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει γράψει πως κάποιοι θέλουν αποκαθήλωση του "Φαραώ' και ο Αλ Σίσι και τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Οι "παροικούντες τη Ιερουσαλήμ" μιλούν για λομπίστες και διεθνή κέντρα στις ΗΠΑ που θέλουν αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου προς όφελός της.

Το Κάιρο έχει απλώσει πολύ την βεντάλια της επιρροής σε γεωπολτικό και γεω-οικονομικό επίπεδο. Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε πως ο Αλ Σίσι προτίθεται να μετατρέψει την Άνω Αίγυπτο σε κόμβο εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαιοειδών προς την Αφρική με τον ίδιο τρόπο που η περιοχή του αιγυπτιακού Δέλτα, μέσω της Μεσογείου, μετατρέπεται σε κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προς τη νότια Ευρώπη και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ