Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω οίκος είχε κάνει την έκπληξη τον περασμένο Απρίλιο και είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο «ΒΒ» με θετικό το outlook. Η S&P έχει ταυτόσημη βαθμολογία με την Fitch και είναι δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική αξιολόγηση.
Δεν θεωρείται καθόλου πιθανό να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μία νέα αναβάθμιση, όσο και αν αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί στην επόμενη αξιολόγηση την Άνοιξη του 2022.
Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι αναλυτές που εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία θετική έκπληξη, που θα στηρίζεται στην καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας και του τουρισμού.
Τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία για την ελληνική οικονομία από την Moody’s. Συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου 2021 θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό ελεγκτικό οίκο Μoody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερές προοπτικές. Μια αναβάθμιση στην κλίμακα Ba2 δεν θα ήταν έκπληξη άπαξ και η Μoody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη κλίμακα σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Η πρώτη αξιολόγηση πάντως για το 2022, θα έρθει από την Fitch στα μέσα Ιανουαρίου.
Επενδυτική αξιολόγηση εντός του 2022
Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επενδυτική αξιολόγηση θα έρθει το 2023, αλλά κρυφή επιθυμία είναι αυτό να συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο, κάτι που θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο, ώστε να κλείσει ο κύκλος της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα, ταχύτερα του αναμενομένου.
Πάντως σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, η Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.
Ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο, ανέφερε ότι θεωρεί «πιθανόν μέχρι του χρόνου η χώρα να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης» – εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ, ακόμη και μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν αυτά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική βαθμίδα.
Ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι μπορεί να πετύχει για την επόμενη δεκαετία ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5%. Για φέτος, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θ΄ αυξηθεί κατά 7% και το 2022 κατά 4,5% έως 5%.