Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Διπλό το κακό για την Ελλάδα με τις υψηλές τιμές των καυσίμων και τον ελλιπή ενεργειακό εφοδιασμό

Οι ακραίες μεταβολές των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και του αργού πετρελαίου σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στο ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης και την άνοδο των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων προκαλούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανατιμήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 Αλλά οι τιμές είναι η μία παράμετρος της εξίσωσης. Το άλλο είναι ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας.

Αυτή την οπτική έδωσε χθες ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιλιναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά» που διοργάνωνε ο Κύκλος Ιδεών. Αρχικά τόνισε πως η Ευρώπη αποφάσισε να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό στην απανθρακοποίηση, χωρίς σχέδιο και χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και εν συνεχεία επεσήμανε πως δεν δημιουργήθηκαν εγκαίρως υποδομές για την αποθήκευση αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου.

«Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αέριου όπως συμβαίνει και με το πετρέλαιο. Τώρα με την κρίση έγινε αντιληπτό ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκης φυσικού αερίου. Πάμε χωρίς σχέδιο στην κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών και ξεχνούμε τη στοχαστικότητα των τεχνολογιών, που δε λειτουργούν όταν δε φυσά ή δεν έχει ήλιο. Ο άνεμος και ο ήλιος δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την παροχή ενέργειας όταν αυτή ζητείται από το δίκτυο γιατί δεν υπάρχει μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς επίρρωση των λεγομένων του κ. Μυτιλιναίου χθες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινήθηκαν ακόμη υψηλότερα εν μέσω ανησυχιών πως οι εισαγωγές από τη Ρωσία δεν θα είναι επαρκείς . Η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου του φυσικού αερίου σημείωσε άνοδο 1,7% στα 86,67 δολάρια τη θερμική MWhν(Μεγαβατώρα), αφότου είχε προηγουμένως φτάσει να υποχωρεί έως και 5%.

Τί σημαίνει αυτό για τα ελληνικά νοικοκυριά;

Πάνω από 500.000 οικιακοί καταναλωτές που κάνουν χρήση του καυσίμου για θέρμανση και μαγείρεμα θα αρχίσουν λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς με το πάτημα του διακόπτη για την εκκίνηση των καλοριφέρ. Οι αυξήσεις που θα υποστούν φέτος κατά τη χειμερινή σεζόν θα είναι τεράστιες, με τις εκτιμήσεις να δίνουν υψηλότερο κατά 110% κόστος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αρμόδιοι αξιωματούχοι, ένα μέσο νοικοκυριό στην Αττική καταναλώνει 1 θερμική MWh μηνιαίως και στη Βόρεια Ελλάδα 2 MWh.

Πέρυσι το κόστος ήταν 37 με 40 ευρώ και φέτος ανέρχεται στα 86 ευρώ μηνιαίως για τα νοικοκυριά της Αττικής. Για τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας η δαπάνη ανά μήνα θέρμανσης ήταν στα 80 ευρώ και θα εκτιναχθεί στα 170 ευρώ. Μόνον το 15% αυτού του κόστους θα καλύψει η έκπτωση της ΔΕΠΑ και αυτό μόνο για τους παρόχους που συνεργάζονται με την επιχείρηση αερίου.

Πετρέλαιο θέρμανσης – Με τιμές – «φωτιά» ξεκινά η διάθεσή του

Αυξημένη κατά 40% με 45% θα είναι σε σύγκριση με πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη διάθεσή του, θα είναι της τάξεως  του 1, 10 -1,15 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, 1,20 -1,25 ευρώ στην περιφέρεια και 1,30-1,35 στις νησιωτικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» αλλά και της καταβολής σημαντικού μέρους του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου τα νοικοκυριά να προστατευθούν απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι φέτος θα ανοίξει πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου ή ακόμα και στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Όσον αφορά την καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα μεγάλο μέρος αυτού να καταβληθεί εντός του 2021. Το επόμενο 10ημέρο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων είχε ανοίξει το Δεκέμβριο. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης καταβλήθηκε σε δύο δόσεις:

* στις 29 Ιανουαρίου για το σύνολο των αγορών που είχαν τιμολογηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
* στα τέλη Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που είχαν τιμολογηθεί έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε έως τα τέλη Απριλίου. Ειδικά για τη φετινή σεζόν 2021-2022 τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης θα είναι αυξημένα έως και 68%, σε σύγκριση με το διάστημα 2020–2021 σε περισσότερα από 1.000.000 νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ακίνητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ