Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος – όπως όλα δείχνουν – για την ημέρα που θα ανακοινωθεί και επισήμως η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία θα ξεκαθαριστεί οριστικά και αμετάκλητα το τοπίο γύρω από τις αξιώσεις χιλιάδων συνταξιούχων για τα αναδρομικά που διεκδικούν διά της δικαστικής οδού.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η πολυαναμενόμενη απόφαση θα καταλαμβάνει το σύνολο των συνταξιούχων ή αν μετά τη δημοσιοποίησή της τελικά θα… έχουν λαμβάνειν μόνο όσοι εξ αυτών έχουν καταθέσει προσφυγές, υπό την αναγκαία προϋπόθεση βέβαια ότι οι αξιώσεις τους παραμένουν ακόμη «ζωντανές» και δεν έχουν παραγραφεί.
Τα ενδεχόμενα
Σύμφωνα με νομικούς δύο είναι τα ενδεχόμενα:
1ο ενδεχόμενο: Το Συμβούλιο της Επικρατείας να καταλήξει στην άποψη ότι τα αναδρομικά οφείλονται σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, ασχέτως εάν έχουν ασκήσει ένδικο βοήθημα ή όχι.
2ο ενδεχόμενο: Η απόφαση των ανώτατων δικαστών να καταλαμβάνει μόνο όσους συνταξιούχους προσέφυγαν στα δικαστήρια μέχρι και την ημέρα της δημοσίευσής της. Σε αυτή την περίπτωση η «καυτή πατάτα», σύμφωνα με νομικούς, περνά στην Πολιτεία, καθώς για να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις όλων ανεξαιρέτως των συνταξιούχων απαιτείται μία μόνο και μόνο λύση, που δεν είναι άλλη από νομοθετική ρύθμιση.
Οι δικηγόροι
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος συνταξιούχων που έχουν προσφύγει Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος τους εκπροσώπησε στη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, εκφράζει τη «νομική βεβαιότητα ότι θετικό αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο για την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, δηλαδή για ένα 11μηνο». Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μάλιστα, που αφορά τα έτη 2016-2018, προαναγγέλλει ότι θα ασκηθούν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΔΑ). «Τα νομικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης θα εκτείνονται σε όλους όσοι έχουν καταθέσει αγωγές και δεν έχουν παραγραφεί οι αξιώσεις τους. Η κυβέρνηση όμως έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τα αποτελέσματα και σε όλους τους δικαιούχους, περί τα 2 εκατομμύρια», συμπληρώνει ο κ. Αποστολίδης.
Από την πλευρά της η δικηγόρος Μαρία Τσίπρα επισημαίνει ότι «το σοβαρότερο θέμα, το οποίο καλείται να κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο, είναι εάν ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να επιστρέψει τις κρατήσεις που έγιναν κατά το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015, όταν με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ( 2287/2015) κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν. 4093/2012 και 4051/2012 μέχρι την ημέρα έκδοσης του νόμου 4387/2016, ο οποίος έχει ήδη κριθεί συνταγματικός. Λαμβανομένου δε υπόψη του πλήρους ακυρωτικού αποτελέσματος που αναπτύσσει μια απόφαση Ολομελείας του ΣτΕ, όταν αποφαίνεται επί αντισυνταγματικότητας διατάξεων νόμου, πιστεύω ότι το Δικαστήριο πρέπει να καταλήξει στην άποψη πως τα αναδρομικά οφείλονται σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, ασχέτως εάν έχουν ασκήσει ένδικο βοήθημα ή όχι».